Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) üye devletler tarafından 1987 yılında belirlenen Dünya Tütünsüz Günü'nün, sigara kaynaklı hastalıklara ve ölümlere karşı farkındalık oluşturmayı amaçladığını belirten Dr. Beyaz, tütün kontrolünün temel amacının, tütün ürünleri tüketimini azaltarak sağlık, sosyal ve ekonomik zararları önlemek olduğunu vurguladı.
Sigaranın aktif ve pasif içiciliğin, ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğunu ifade eden Dr. Beyaz, dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin sigara dumanına maruz kalarak hayatını kaybettiğini belirtti.
Tütün ve tütün ürünleri kullanımının birçok sağlık sorununa yol açtığını dile getiren Dr. Beyaz, cilt bozukluklarından kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığın sigaradan kaynaklandığını açıkladı.
Dr. Beyaz, sigaranın içerisinde bulunan 4.000'den fazla kimyasal maddeye dikkat çekerek, sigaranın zararlarının sadece içen kişiyi değil, çevresindekileri de etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son yıllarda artan elektronik sigara ve nargile kullanımının da ciddi sağlık risklerine yol açtığını belirtti.
Biga Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr.Kadir BEYAZ konuşmasına şu şekilde devam etti;
Elektronik sigaralar masum değil!
Nargile ve elektronik sigara gibi masum olduğu düşünülen ürünlerin kullanımı son yıllarda artış eğilimi gösteriyor. Nargile kullanımı bütün diğer tütün ürünleri gibi zararlı olmakla kalmayıp, ayrıca, Hepatit B ve tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasında risk faktörü olarak gösteriliyor. Sigara deneyen her 5 kişiden 3’ü sigara bağımlısı oluyor. Bu nedenle genç neslin tütün ile mücadele bilincine hakim bir şekilde yetiştirilmesi büyük önem taşıyor, dedi.
Sigara bağımlılarının büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Eğer siz de bu kişilerden biriyseniz fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız merak etmeyin sigarayı bırakabilirsiniz.
Sigarayı bırakmak isteyenler Alo 171 sigarayı bırakma hattından veya kendilerine en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniklerinden yararlanabilirler.