2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında, Biga Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atalay Özdoğan, otizm konusunda farkındalık yaratmak amacıyla önemli açıklamalarda bulundu.
OTİZM NEDİR?
Dr. Özdoğan, otizmin doğuştan gelen nörolojik bir farklılık olduğunu vurgulayarak, genellikle 3 yaşından önce belirti verdiğini belirtti. Otizmin bireylerin sosyal iletişim ve davranışlarını etkilediğini ifade eden Özdoğan, günümüzde her 100 çocuktan birinin otizmden etkilendiğini söyledi.
EBEVEYNLER DİKKAT!
Otizm spektrum bozukluğunun erken fark edilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Özdoğan, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken belirtileri şöyle sıraladı:
Çocuğun adıyla seslenildiğinde tepki vermemesi
Göz teması kurmaması
İlgisini ve sevincini paylaşmaması
Takıntılı ve tekrarlayıcı hareketler sergilemesi
16 aylık olduğunda anlamlı kelimeler söyleyememesi
Bu tür belirtiler gözlemlendiğinde, vakit kaybetmeden uzman desteği alınması gerektiğini vurguladı.
ERKEN TANI, DAHA KALİTELİ BİR YAŞAM
Otizmin mümkün olan en erken dönemde fark edilmesinin ve tanı konulmasının, çocuğun ve ailenin yaşam kalitesini artırmada kritik bir rol oynadığını belirten Dr. Özdoğan, eğitimin otizmli bireyler için en önemli tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
Biga Devlet Hastanesi olarak otizmli bireylerin her zaman yanlarında olduklarını belirten yetkililer, toplumsal farkındalığın artırılması için herkesi duyarlı olmaya davet etti.