Bigalı mantar avcısı Kamuran Arslan, Çanakkale’nin doğasında oldukça değerli ve lezzetli bir mantar türü olan gevrek mantarını topladı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mantarın bilimsel ismini vererek, bölge halkı arasında farklı adlarla bilinen bu mantarın özelliklerini aktardı.
Kamuran Arslan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bilimsel ismiyle Pleurotus eryngii var ferulae , Muğla ve Bodrum da körek mantarı , Çanakkale Merkezde Gevrek Mantarı ,Biga 'da Mantika , Ege de Manguta mantarı , Kıbrıs'ta ise Gavcar Mantarı olarak bilinir Özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde, Türkiye’nin güney ve batı kıyılarında yaygın olarak bulunur. Çoğunlukla ferula bitkisinin köklerine yakın bölgelerde yetişir, bu nedenle bu bitkiyle parazitik bir mantar türüdür. Körek mantarı, beyazdan krem rengine kadar değişen renkte, etli ve yassı bir şapkaya sahiptir;Şapka etli ve dolgundur. Kenarları genellikle kıvrımlıdır. Şapkasının altındaki lameller beyaz ve sık dizilimlidir. Krem renkte olup, sapa doğru ilerler. Düzgün ve sıktır. Diken mantarı ( Pleureteus eryngii) ile benzerdir. Sap yapısı Krem, kirli beyaz renklerde olup 3-5 cm uzunluğundadır. Sağlam ve esnek bir yapısı vardır. Doğu da illerimizde Bulunan Çakşır mantarı ile aynı ailedendir. Körek Mantarı, İlkbahar ve sonbahar aylarında yağışlardan sonra çıkmaya başlar. Aroması hafif ve hoş bir tada sahip olup, halk arasında lezzetli ve yenilebilir bir mantar olarak bilinir. Pleurotus ferulae hem çorba, ızgara hem de sote gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Benim de favori mantarlarımdandır.” İfadelerine yer verdi.
İlkbahar ve sonbahar aylarında yağışlardan sonra çıkmaya başlayan gevrek mantarı, çeşitli yemeklerde kullanılabiliyor. Arslan, bu mantarı çorba, ızgara ve sote gibi farklı yemeklerde kullanmayı sevdiğini de belirterek, "Benim de favori mantarlarımdandır," şeklinde ifadede bulundu.
Gevrek mantarının, hem doğa meraklıları hem de lezzet tutkunları için bulunması keyifli ve önemli bir keşif olmaya devam ediyor.