Baharın gelişiyle birlikte doğaseverlerin dört gözle beklediği kuzugöbeği mantarı (Morchella spp.), doğru yer ve zamanda bulunduğunda doğanın sunduğu en lezzetli armağanlardan biri oluyor.

Kamuran Arslan, kuzugöbeği mantarının genellikle Şubat ile Haziran ayları arasında, yağışlar sonrası sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıktığını belirtti. Ancak, mantarın çıkış zamanının bölgenin rakımı ve iklim şartlarına bağlı olarak değişebileceğinin de altını çizdi.

Kuzugöbeği Nerelerde Bulunur?

- Rakım: 100 - 2000 metre arasında,
- Toprak Yapısı: Humuslu, kireçli ve özellikle yangın görmüş topraklarda,
- İklim: Ilıman ve nemli bölgelerde,
- Bitki Örtüsü: Ormanlık alanlar, nehir kenarları, açık çayırlıklar ve yanmış orman sahaları.

Çanakkale’de Ormanlarda Sessiz Tehlike: Çamkese Böceği Popülasyonu Artıyor! Çanakkale’de Ormanlarda Sessiz Tehlike: Çamkese Böceği Popülasyonu Artıyor!

Ayrıca, kuzugöbeği mantarının belirli ağaç türlerinin çevresinde daha sık görüldüğünü ifade eden Arslan, şu ağaçlara dikkat çekti:
- Yapraklı Ağaçlar: Meşe, kestane, ıhlamur, gürgen, kayın, kavak ve elma.
- İğne Yapraklılar: Kızılçam, karaçam, sarıçam, sedir, ladin ve ardıç.

Yanan Ormanlar Kuzugöbeği İçin Şans!

Özellikle orman yangını sonrası alanların, kuzugöbeği mantarı açısından adeta bir hazine olduğunu vurgulayan Arslan, "Yağmurdan sonra, toprak sıcaklığı 10-15°C seviyelerine ulaştığında mantar avına çıkmak en doğru zamandır. Yığıntı büyükse, kuzugöbeği bol olur sözümüz de buradan gelir. Yanmış ağaç kalıntılarının, toprağın doğurganlığını artırdığı bu ortamlarda kuzugöbeği mantarı adeta fışkırır," ifadelerini kullandı.

Bölge bölge değişen hava koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Bigalı mantar avcısı, mantar avcılarına doğayı koruma ve sürdürülebilir toplama konusunda da duyarlılık çağrısında bulundu.

Muhabir: Bahar Karakurt