Biga Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (BİSİAD) düzenlediği geleneksel kahvaltı sohbetlerinde konuk Biga Belediye Başkanı Alper Şen oldu. Başkan Şen, göreve geldiği 7 ayda yapılan çalışmaları ve ileriye dönük projeleri BİSİAD üyeleriyle paylaştı. Toplantıda, su sorunundan kentsel dönüşüme, taş üretim tesisinden kreş projelerine kadar pek çok konu ele alındı. 

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ise Antalya'da yaptıkları Serbest Bölge'deki yat üretim tesisleri gezisi hakkında bilgilendirme yaptı.

Programın evsahibi BİSİAD Başkanı İsmail Özer olurken; programa Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, belediye meclis üyeleri ve dernek üyeleri katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BİSİAD Başkanı İsmail Özer; "Derneğimizin alışılagelmiş kahvaltı söyleşilerinin Kasım ayındaki konuğu değerli belediye başkanımız Alper Şen'dir. Kendisine bizimle birlikte olduğu için teşekkür ediyorum. Sizlere de aramızda olduğunuz çok teşekkür ediyorum. Sözü uzatmadan kendisine bırakıyorum" dedi.

Çanakkale Biga’da Pazar Günü Sessizliği Çanakkale Biga’da Pazar Günü Sessizliği

468694990 17918702148002110 6212540128964372528 N

Kahvaltı sohbetinde dernek üyelerine bir sunum gerçekleştiren Biga Belediye Başkanı Alper Şen özetle şu ifadeleri kullandı:

“SU SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ”

Su sorunuyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Alper Şen; "Su konusuyla alakalı bizden önceki dönemde çalışmaları yapılıp ihalesi başlatılan An İsale Hattı işi yaklaşık 1 ay önce tamamlandı. İhalenin bitim süresi içerisinde gecikme ve eksiklik olmadı. Ardından o zamanki yapılan ihalede kapsam dışı bırakılan Hoşoba'daki kuyularımızla Kalafat'taki terfi merkezimiz arasındaki yaklaşık 3 km'lik bir hat vardı. Bunu da işe ekledik. Ay sonu itibariyle tamamlanacak. Otomasyon sistemi de 2-3 hafta içinde tamamlanacak. Eşgüdümlü çalışan bir sisteme sahip olduk. Yeterli değil. Havdan bölgesinde yaptığımız çalışmalar planladığımız gibi devam ediyor. Üçüncü kuyuyu başlatıyoruz. Saniyede 25-30 litreler arasındaki bir rezerve ulaştık. Üçüncü kuyudan da benzer bir rezerv bulursak,Havdan'dan mevcut depolarımıza giden yeni bir hattın yapımına başlayacağız. Daha az maliyetli suya kavuşacağız. Eğer biz 100 bin nüfuslu bir ilçe merkezini kurgulayacaksak Biga'nın bir kullanım suyu barajına ihtiyacımız var. Balıkesir'de DSİ bölge müdürlüğüyle görüştük. 2025 yılı içerisinde proje ihalesine inşallah çıkacak. Çan-Biga ortak bir kullanım suyu barajına ulaşmış olmak istiyoruz. Devreye alınması minimum 5-6 sene sürecek" dedi.

“DEPREME HAZIRLIK İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ” 

Biga'nın deprem hazırlıkları konusunda çalıştıklarını ifade eden Alper Şen; "Biga'nın depreme hazırlığı, bahsettiğimiz ikinci önemli konu. Çok ciddi eksikliklerimiz var. Suyla birlikte en ciddi mesai harcadığımız işlerden biri bu. Somut olarak günlük yaşamda henüz karşılığını göremiyoruz ama altyapılarını tamamladık. Kurum tarihinde ilk defa bir jeoloji mühendisi bünyemize katıldı. Bir de inşaat mühendisi belirledik. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü içerisinde kullanacağız. Kendi personelimizden ve bir iki takviyeyle müdürlük bu ay içerisinde aktif olarak çalışmaya başlıyor. Yol haritaları hazır. ÇOMÜ ile bu ay içerisinde yeni imar alanları başta olmak üzere mevcut yapılaşmanın düşük olduğu bölgelerdeki planların da içerisinde olacağı bir zemin araştırmaları protokolü imzalayacağız. Ekibimizi belli bir süre eğitim için İstanbul'a göndereceğiz. Teknik bir eğitim alacaklar. Ardından bu binalarımızı inceleyip önümüze bir envanter koyacağız. Bunu çok önemsiyoruz. Kentsel dönüşüm iyi bir şey tabi ama nereye, ne zaman ve ne kadarlık bir para harcanması gerektiği bu çalışmayla ortaya çıkacak" dedi.

“İMAR PLANINDA YENİ DÖNEM” 

Biga'nın bir bulvara ihtiyacını olduğunu dile getiren Alper Şen; "Yeni imar planı çalışmalarımızda da sona erdik. Atatürk Kültür Merkezi arkasında başlayıp Çavuşköy'e kadar olan bölgede bir önceki dönem yapılan imar çalışması mahkeme tarafından iptal edilmişti. Burada yeni bir plan yapma zorunluluğumuz vardı. Yüzde 90'ın üzerinde tamamladık. Eğer bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay kamuoyuyla paylaşacağız. Bahsettiğimiz Arapdede Köprüsü'nden başlayarak Ticaret Odası, okullarımız, Bigaspor ve yeni yakanın önünden Çan çevre yoluna bağlanan 25 metrelik ana bir bulvar, 3'üncü cadde çalışması. Bu konunun netleşeceğine biz yüzde 100 inanıyoruz. Biga'nın yeni yaşam merkezi, yüzünü herkese göstereceği çok değerli bir alanı bundan sonra somut fotoğraflarla konuşmaya başlayacağız inşallah. Biz teknik anlamda bir hata yapmadıysak, hemşehrilerimiz de bizimle uyumlu olursa, Biga'nın her anlamda önünü açacak bir işe çok yakınız. Ne kadar kısa sürede bitirirsek, genel anlamda trafik akışının da düzeleceği bir yapıya kavuşacağız. Aralık ayı içinde planı açıklamayı hedefliyoruz" dedi.

"YENİ ALANLARI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"

Biga'nın yeni genişleme alanıyla ilgili çalıştıklarını dile getiren Alper Şen; "Üniversitemizle, ilgili müdürlüğümüzle çalışacağız. Yeni alanları ortaya çıkaracağız. Biga'nın yeni planlama alanları Balıkkaya bölgesi, Havdan, Eybekli, Sarıkaya olmalı. 100 bin üzeri nüfusu stoklayacağımız alanlar buralar. Buraları planlamamız lazım. Bu bölgelerde işimiz daha kolay. Zemin iyileştirme kriterlerini yerine getirdiğimiz sürece her arazide sağlıklı konut üretme imkanımız var. Sadece Biga ve çevresi olarak değil, Aksaz bölgesinde de plan çalışması yapacağız. Mücavir alanımız içinde biliyorsunuz. En azından günü geldiğinde bir hazır planımız olacak" dedi.

“TAŞ ÜRETİM TESİSİMİZ ÜRETİME BAŞLAYACAK”

Taş üretim tesisinin üretim aşamasına geldiğini söyleyen Alper Şen; "İlk günden kendi taşımızı üretecek tesisimizi planlamaya, ihalesini yapmaya, yerinde imal etmeye başladık. Şu an montajın son iki haftası. Makinamız geldi. Çatı montajları devam ediyor. Ay başı itibariyle deneme üretimine geçeceğiz. Deneme üretiminde 3 tane reçete deneyeceğiz. Sürecin sonunda Aralık ayının sonu itibariyle seri üretime geçeceğiz. Biga'nın kendi öz kaynaklarıyla yapabildiği bir iş olacak. Günde 700 metrekareler civarında bir üretim hedefimiz var. Yanı bir makine daha koyabileceimiz bir planlama yaptık. 35 milyon lira civarında bir yatırım. Çavuşköy bölgesinde bir miktar taşınmaz satışı yapmıştık. Oradan gelen parayı bu şekilde kullandık. İşçilik dahil ulaşmak istediğimiz maliyet hedefi ise 300-350 TL'yi hedefliyoruz. Bugün 1 metrekare yolun yapım maliyeti 600 TL civarında. Bugün paramız olsa 150 bin metrekare ihaleye çıkmamız gerekiyor Biga olarak. Bir de bu işin ham madde tarafı var. Yeşilköy yolundaki alanımızda ham madde temini adına kum ocağı ruhsatımızı aldık. Artık biz oradan yasal olarak ham madde almaya başlıyoruz. Bir kırma taş ihtiyacımız olacak. Onunla ilgili dosya hazırlıyoruz. İnşallah yılbaşı ile birlikte bunun da ruhsatını aldığımızda ham maddeyi daha uyguna temin edebileceğiz" dedi.

KREŞ, GEZİCİ KREŞ...

Eğitim konusunda çalıştıklarını söyleyen Alper Şen; "Kreş konusunu hep anlatmıştık. Hemen bir dönüşüm projesiyle Alidede Gündüz Bakım Evimizi hazırladık. O binanın en doğru kullanım şekline ulaştığını düşünüyoruz. 100 çocuğumuz da kreş imkanına sahip olacak. Gezici kreşin proje çalışmaları devam ediyor. Yılbaşı itibariyle ihaleye çıkacağız. 7 milyon lira civarında bir maliyeti var. Çekicisi hariç. Sadece dorse imalatı olarak. Bahar aylarında pazar yerinin kenarına çekerek ilk defa kullanmayı planlıyoruz" dedi.

 “KADINLARA DESTEK: HANIMELİ PROJESİ”

Kadınların ürünlerinin gelire dönüştürülmesiyle ilgili çalıştıklarını söyleyen Alper Şen; "Kadın üretimi ile üretilen ürünlerin hane halkına para olarak dönmesi için çalışıyoruz. Hanımeli markası oluştu. Kurslar organize edildi. Dikiş atölyeleri organize edildi. Bugün itibariyle 3500 hemşehrimiz bu yapıdan faydalanıyor. Sayı bir o kadar da artacak ve yer sıkıntısı başlayacak. Derdimiz sadece kendi mıntıkamız değil. Ülke, hatta yurtdışına bu ürünleri ulaştırmak adına bu projemiz ilerliyor. Bütün altyapıları buna göre dizayn ediliyor. Özellikle 2 sene sonra bu yapı Biga'ya ciddi anlamda kaynak getirecek. Kadınların cebine girecek" dedi.

BİGALIM KART PROJESİ HAZIRLANIYOR

Bigalım Kart projesi kapsamında çalışmalarının sonuna geldiklerini ifade eden Alper Şen; "Bigalım Kart'tan söz etmek istiyorum. Her yerel yönetimin farklı modellerini kullandığı, sürekli seçim bildirgelerinde yer alan bir konu. Bizim şöyle bir farkımız var. Yazılımını da biz yaptık. Farklı firmaların benzer uygulamaları var. Bunlardan almıyoruz. Yazılımını da kendimiz yapıyoruz. Değişen Biga'nın sosyal hayatıyla ilgili bir konuyu çok daha hızlı bir şekilde sisteme dahil edeceğiz. Ayrıca kurguladığımız şekliyle başarıya ulaşırsa başka belediyelere satma şansımız olacak. Buradan da Biga'nın kasasına para girme olasılığını düşünüyoruz. İlk etapta neler olacak? Müstecirlerle kirada olan işletmelerimiz var biliyorsunuz. Çay bahçeleri, düğün salonları, parklar, kafeler gibi. Nisan ayından beri bu arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Devir protokollerini imzalar duruma geldik. Şükrü Kemerli Parkı ve Ubay Kafe ile imzalarımızı attık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sayının artacağını biliyoruz. 2 arkadaşımızla o noktaya gelemedik. Artık yasalarımız ne derse ona uyacağız. Bu yapıları aldığımızda kendimiz işleteceğiz. İşte orada sıcak para işinin tamamını bu kart üzerinden inşaa edeceğiz. Çok daha ucuz, çok daha nitelikli bir şekilde bu imkanlardan faydalanmış olacak Bigalılar. Su yüklemeden minibüs ücretlerine kadar bu kartı kullanacağız. Protein marketler bu kartı bekliyor" dedi.

 “ÇÖP DEPOLAMA SORUNUNU BİTİRİYORUZ”  

Yeniçiftlik'teki vahşi çöp depolamasının Nisan ayıyla birlikte sona ereceğini duyuran Alper Şen; "Önümüzdeki yıl dönüşüm projelerimiz olacak. Katlı Otopark ve Çavuşköy Spor Kompleksimiz gibi bunlara Nisan ayından sonra çalışacağız. Çok önemli bir konuda Biga'nın çöp depolama sorunu. Uzun bir süredir Yeniçiftlik ovasına çöplerimizi vahşi deplama yapıyoruz. BİÇAY'ın binaları hazır ama değişen mevzuat nedeniyle makina yatırımı yapılamamış. Bu tesise en çok ihtiyacı olan Biga. Biz köyler dahil günlük 90 ton civarında çöp üretiyoruz. Tesis için makul bir rakam değil. Mantıklı rakam günlük 120 ton civarında. 3 sene 280 milyon liralık bir yatırımdı. Yenice Belediye Başkanımız öncülüğünde BİÇAY tesisi tek bir çalışmayla değil bölüm bölüm yapılmaya başlanacak. Yıllık 4 milyon liralık kiralama bedeli ödüyoruz Orman'a. Bu ay içerisinde ilk makina ihalesine çıkacağız. İşi küçük küçük başlatacağız. Makina ihalesinden sonra 90 günün ardından Biga olarak Yeniçiftlik'i bırakacağız" dedi.

"NİSAN'DA 3 TOPLU AÇILIŞ YAPACAĞIZ"

Nisan ayında 3 tane toplu açılış yapacaklarını dile getiren Alper Şen; "Kamyon Garajı'nı yaklaşık 2-3 haftadır park alanı olarak kullanmaya başladık. Ofis inşaatları Nisan sonunda tamamlanacak. 16 tane dükkanı bitirdiğimizde yaklaşık 9 bin metrekarelik stok alanıyla beraber sektörün istediği gibi hazırlamış olacağız. Burada 2-3 haftalık süre içerisinde kabullenmeme durumu var. Şoför arkadaşlarımız ısrarlı bir şekilde bu alanı kullanmamayı deniyor. Sektör istiyordu. 6 bin metrekare alanda saha betonu döküldü. Kamerası var. Güvenli bir alan var. Kentin belirli noktalarına hala ısrarlı bir şekilde araçlar bırakılıyor. Bunda geri adım atmayacağız. Vazgeçmeyeceğiz. Her hafta 50 tane cezai işlem uyguluyoruz. Aynı aracın 8-9 tane yediği ceza var. Vazgeçmeyeceğiz. Sektörün büyük çoğunluğu bu işi benimsedi. Ama tekil olan arkadaşlarımızdan anlamsız bir direniş var. Biz yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Nisan ayın inşallah aynı bölgedeki 3 tesisimizin toplu açılış törenini yapmayaca çalışacağız" dedi.

"140 MİLYON LİRA SİGORTA BORCU VAR"

SGK borçlarını ödemek için belediyenin gayrimenkullerini satacaklarını dile getiren Alper Şen; "Haziran'ın ikinci yarısından itibaren Satın Alma Birimi'ni kullanmaya başladık. Destek Hizmetleri Birimi hiç yoktu belediye tarihinde. Bu ay kullanmaya başladık. 6-7 aylık süre içerisinde 13-14 milyon liralık bir tasarruf elde ettik bütçeden. Alırken kazanıyoruz. Daha çok çalışıyoruz. Ekibimiz tüm gün bu işlerle ilgileniyor. Kaleminden paket taş makinasına kadar. Buradaki disiplin sayesinde şu an kurumumuzun vergi borcu kalmadı. Sırtımızdaki en büyük kambur, sigorta borçları. 2020 yılından bu yana yatırılmamış sigorta primleri var. 140 milyon lira sigortaya borcumuz var. Borç stoğumuzun 3'te 1'i. Bu kamburla sağlıklı bir yerel yönetim olacağını düşünmüyoruz. Para olarak ödeme şansımız bu mali tablolarla maalesef yok. Yeni evli çiftler ihtiyaç akçesi olarak takılarını kenara koyarlar. İhtiyaç halinde kullanırlar. Biz bir miktar gayrimenkulümüzle vedalaşmak zorundayız. Biraz dükkan, biraz daire, biraz arsa gibi paçal bir paket yaptık. Geçen ay itibariyle SGK il müdürlüğümüze dosyamızı teslim ettik. Ankara'dan bir değerleme heyeti bekliyoruz. Bu yükü sırtımızdan attıktan sonra dönem sonunda sattığımız kadar gayrimenkulü belediye kayıtlarında yerine koyacağız. Örneğin 15 dükkan satıyorsak, Nisan ayında 16 dükkanı zaten kamyon garajına koyacağız. İnşallah bu modelle bu yükten kurtulacağız. Şubat ayında yapacağımız mali verileri paylaştığımız toplantımızda aynısını yapacağız. Rakamlarla ve tablolarla oynamadan neyse o paylaşacağız" dedi.

"HİZMET ALIM İHALESİ HİÇ YAPMADIK"

"Nisan ayından bu yana hizmet alımı ihalesi hiç yapmadık. Kaba inşaatı da kendi personelimizle yapıyoruz. Demir üretimini kendi personelimizle yapıyoruz. Taşı da yağmur suyu hattını da, yani her şeyi kendi personelimizle döşüyoruz. 525 civarında personelimiz var. Tamamını en etkin şekilde kullanabilecek düzenlemeleri yapıyoruz. Ahşap atölyemiz çalışıyor. Demir atölyemiz çalışıyor. Biga, bütün bu çalışmaları kendi öz evlatlarıyla yapıyor. Köy Masası dediğimiz yapıyı kurduk. Köylerimizle yerel yönetim düzeyinde resmi temaslarımızı kurmaya başladık. 2025 yılında 1 milyan 150 milyon TL'lik bütçe öngörümüz oldu. Personelimiz giderlerinin yüzde 50'lerde olduğu bütçe yapımızı daha kontrol edilebilir düzeye çekmemiz lazım. Bunun olması gereken seviyesi yüzde 30-35 civarında olmalı. Çevre temizliği ile ilgili ekip ve ekipmanlarımızı geliştiriyoruz. İki aydır aylık etkinlik takvimleri açıklıyoruz. Atatürk Kültür Merkezi üzerinden bu yapıları da kuvvetlendirmeye gayret ediyoruz."

"BELEDİYE PARİON DESTEKÇİLERİ ARASINA GİRECEK"

Nisan ayından bu zamana kadar hiç hizmet alım ihalesi yapmadıklarını söyleyen Alper Şen; "MRG Otel'i kiraladık. Burada kültür sanat ve sosyal hayatın kalitesini arttıracak işleri yapabileceğimiz bir mekan. Ciddi danışmanlarla çalışacağız. Nisan aylarında Biga'nın aktif yaşamına dahil olacak. Otel olarak kullanmayacağız. Gürkaynak ailesine de teşekkür ediyorum. Bu alanı Halimbey Konağı ile birlikte Biga Araştırmaları Merkezi ile devam ettireceğiz. Bakanlık tarafından bizim konuya müdahil olmamız kabul gördü. Nisan ayı itibariyle Parion Antik Kenti'nin resmi destekçilerinden biri olarak Biga Belediyesi de yer alacak. Personel desteği vereceğiz. Yılın 12 ayı çalışma imkanı ortaya çıkacak. Çok hızlı karşılığını alamayacağız. İstikrarlı devam edersek 4'üncü yılın sonunda sonuçları göreceğiz" dedi.

"KÖMÜR SAHAMIZDA ÇALIŞMA YOK"

Belediyenin kömür sahasıyla ilgili sorun olduğunu dile getiren Alper Şen; "Yayaköy'de belediyemizin mülkiyet sorumluluğunda olan bir kömür sahamız var. Önceki dönemin son yılında bir anlaşma imzalanmıştı. Oradaki rakamları çok yeterli görmüyoruz. Sözleşmedeki rakam bizce çok düşük. 10 yıl için 15 milyon lira bütün sahanın kullanımıyla alakalı. Bizce çok düşük. Şu an hiç üretim yok. Konuyu maden hukukuyla ciddi anlamda yetkinliğini ispat etmiş kişilerle çalışıyoruz. Düşündüklerimizin hukuki olarak geçerliliğini ispatlayabilirsek adım atmaktan çekinmeyeceğiz. Orada hukuki bir anlaşma var. Hukuk yoluyla elde edebileceğimiz ne varsa, adım atmaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

468829822 17918702184002110 4259653816978880685 N

"BİGA TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMI OLACAK"

Antalya'da gerçekleştirdikleri Antalya Serbest Bölge ziyaretiyle ilgili görüşlerini açıklayan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; "2027 yılında Tüvtürk'ün sözleşmesi olacak. Bu konuda imar çalışmalarını yaparken mutlaka göz önünde tutalım. Bunu yeniden kaçırmayalım diyorum. Biga Ticaret ve Sanayi Odası'ndan aldığımız yetkilerle Biga'nın gelişmesi için mücadele ediyoruz. Bizim Bozlar bölgesindeki alan Yat İhtisas Serbest Bölgesi ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde çıktı. 1 milyon 750 bin metrekare bu alan serbest bölge ilan edildi. Yönetimdeki arkadaşlarımızla ve komite üyelerimizle Antalya'da Serbest Bölge'yi ziyaret ettik. 30-50 metrelik yatlar üretiliyor. Yer sorunu yaşıyorlar. Bizim Bozlar'daki bölge Antalya'dan 2,5 kat daha büyük. Bunu başarabilmemiz lazım. Buna Biga'ya kurabilirsek ekonomik anlamda çok farklı yerlere gideriz. Biga çağ atlayacak. Biga'nın önü çok açık. Çok göç alacağız. Ekonomimiz çok değişecek. Biz istihdam sorunu nedeniyle tematik lise de kuracağız. Buradan yetiştireceğimiz çocuklarımız yat bölgesinde rahatlıkla yüksek maaşlarla iş bulabilecekler. Bu konuda daha geniş sunum da yaparız, toplantılar da yapmamız gerekiyor. Hep birlikte sahip çıkmamız gelecek. Biga tarihinin en büyük yatırımına imza atmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından BİSİAD Başkanı İsmail Özer tarafından Biga Belediye Başkanı Alper Şen'e günün anısına plaket takdimi yapıldı ve toplantı sona erdi.

Bi̇si̇ad Kahvaltı Sohbetlerinde Biga’nın Sorunları KonuşulduBi̇si̇ad Kahvaltı Sohbetlerinde Biga’nın Sorunları Konuşuldu2Bi̇si̇ad Kahvaltı Sohbetlerinde Biga’nın Sorunları Konuşuldu 3

Muhabir: Bahar Karakurt