Tarihte istilalara her zaman açık olan Bozcaada'yı koruyabilmek için kurulan kalenin, kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Fenikeliler, Cenevizler ve Venediklilerin kullandığı bu kale, II. Mehmed döneminde var olan kalıntılar üzerine tekrar inşa edilmesiyle bugünkü halini almıştır. (1455)[1] Ayrıca Venedikliler, adadaki egemenlikleri sona erince kaleyi tahrip edip çekilmişlerdir. Kale, tarihinde Köprülü Mehmed Paşa (1657) ve II. Mahmut (1815) döneminde büyük bir onarımdan geçmiştir. Kale içinde 1996 yılında halkın desteğiyle kurulan bir etnografya sergisi ile açık hava müzesi mevcuttur.
Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi, Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinin Alaybey Mahallesinde yer almaktadır. Çanakkale şehir merkezine 73 kilometre uzaklıkta bulunan kaleye ulaşımlar deniz yolu ile yapılabilmektedir. Çanakkale şehir merkezinden özel aracınızla Geyikli yolunu takip ederek; taksi veya Geyikli dolmuşlarıyla da ulaşabileceğiniz Geyikli Feribot İskelesi’nden 3 saatte bir hareket eden feribotlar ile Bozcaada’ya geçiş yapabilirsiniz.
Yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmayan Bozcaada Kalesi, Venedikliler, Cenevizliler, Fenikeliler ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından uzun süreler boyunca kullanılmış bir kaledir. Bozcaada’nın denizden gelebilecek olan tehditlerine karşı inşa edilmiş olan kalenin etrafı hendekle kazılmış olup, girişler asma kapıdan yapılmaktadır.
Osmanlıların hakim olduğu dönemde içine cami inşa edilen kalede, amforaların sergilendiği müze bulunmaktadır. Yaz aylarında çeşitli organizasyonların ve festivallerin düzenlendiği kale, Çanakkale tarihi açısından ayrı bir önem taşımaktadır.
Haftanın her günü, dilediğiniz saatte ziyaret edebileceğiniz Bozcaada Kalesi, aynı zamanda benzersiz bir manzaraya tanıklık etmektedir.
Mimari
Kale, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Güney cephesi 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle adadan ayrılmıştır. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor