Güney Marmara’nın ekonomik merkezi Biga’da düzenlenen Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, Biga Ticaret Borsası’nın organizasyon ortağı olduğu Sığırcılık Güzellik Yarışması ile başladı. Yarışma, 12-24 ay dana, 12-24 ay düve ve 3-6 ay buzağı olmak üzere üç kategoride yapıldı.

Jüri Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, jüri üyeleriyle birlikte hayvanları işletmelerde kontrol ederek görünüş, güzellik, bakım ve sağlık gibi kriterlere göre simental ve holstein cinslerinde değerlendirdi.

Biga Ticaret Borsası Başkanı Bület Baş, yarışmanın amacını şu şekilde açıkladı: " Bu yarışmayı, hayvansal üretimin önemini vurgulamak, bölgemizde yetiştirdiğimiz ırkları tanıtmak ve hayvancılığı gelecek nesillere sevdirmek amacıyla düzenledik. Biga, sığır yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yapıldığı önemli bir ilçedir. Sığırlardan elde edilen süt ve et ürünleriyle ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağlanmaktadır. Yaklaşık 60.000 sığır varlığı ile Biga, Çanakkale ilinin toplam sığır varlığının %30’unu temsil etmektedir. İlçemizde sığırcılık önemli bir sektördür ve bu sektörde 3.600’ün üzerinde sığır işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca, günlük inek süt üretimi yaklaşık 250 ton civarındadır.”

Baş, Biga’nın tarımsal üretim potansiyelini vurguladı ve verileri paylaştı: " Tarımsal üretim açısından da ilçemiz, bölgemizde önemli bir yere sahiptir. Son verilere göre: 2024 yılında buğday 146.000 dekar, arpa 85.000 dekar, ayçiçeği 30.000 dekar, mısır 56.000 dekar, çeltik100.000 dekar, biber 530 dekar, domates ise 4.300 dekar alanda tarım yapılmaktadır. Gördüğünüz gibi Biga’mızın Tarım potansiyeli rakamlarla da her şeyi ifade etmektedir. İlçemiz Biga, hayvan varlığı açısından bakacak olursak, 2024 yılı verilerine göre:  Büyükbaş hayvan varlığı yaklaşık 60.000 baş, Küçükbaş hayvan varlığı ise yaklaşık 125 bin başa ulaşmıştır, bu da bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu göstermektedir."

Baş, sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, " Unutmayalım ki, çağdaş dünyanın ekonomik sorunlarını çözebilecek anahtar kavramlardan biri "üretmektir”. Hayvancılık işletmelerinde sürdürülebilirlik ve kârlılık, üretim ve üremenin devamlılığına bağlıdır. Ayrıca, Biga’mız tarım ve hayvancılık açısından çok verimli topraklara sahiptir.Bu verimli topraklarımıza sahip çıkma konusunda kararlıyız. Biga’da her türlü bitkisel ve hayvansal üretim yapılmakta olup, hayvancılık da bu alanda önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, bu verimli toprakların tarım dışı sanayi ve imara açılması, tarım ve hayvancılık sektörüne büyük zararlar verecektir, vermektedir! Çevre ilçelerde birinci sınıf tarım arazilerine yapılan ve izin verilen OSB’leri gördükçe içimiz kan ağlamaktadır. Çünkü bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.”dedi.

 “Tarım ve hayvansal ürünlerin katma değere dönüştürülmesini ve Biga’da tarım ile hayvancılığa dayalı sanayinin gelişmesini istiyoruz,” diyen Baş, “Bizde, bu tarz hatalı kararların olmaması için Biga’mızda üretilen tarım ve hayvansal ürünlerinkatma değere dönüştürülmesini ve tarım ile hayvancılığa dayalı sanayinin Biga’da gelişmesini hedefliyoruz ve istiyoruz! Bu doğrultuda, hükümetimizden, ilgili bakanlıklardan ve milletvekillerimizden gerekli desteklerin ve teşviklerin sağlanmasını talep ediyoruz. Bu konu Biga tarımı ve hayvancılığı için hayati önem arz etmektedir. Yarışmamızın, Biga'da ve çevresinde hayvancılık ve tarımın geleceği için ilham verici olmasını diliyorum.”ifadelerini kullandı.

 “Üretmeye, yenilik yapmaya, gençlere tarım ve hayvancılığı sevdirmeye devam edelim,” diyerek sözlerini tamamladı.

ÇOMÜ’den TEKNOFEST’te Büyük Başarı ÇOMÜ’den TEKNOFEST’te Büyük Başarı

Çanakkale Biga Fuarı’nda 18. Sığırcılık Güzellik Yarışması 1Çanakkale Biga Fuarı’nda 18. Sığırcılık Güzellik Yarışması 2Çanakkale Biga Fuarı’nda 18. Sığırcılık Güzellik Yarışması 3

Muhabir: Canan Gezer