12 Ekim Cumartesi günü Biga’nın birçok köyü ve beldesinde aniden başlayan şiddetli dolu yağışı, tarım alanlarını büyük ölçüde olumsuz etkiledi. 45 bin dönüm arazi zarar görürken, toplamda 3,5 milyon lira değerinde kayıp meydana geldi. Biga Ziraat Odası’nın öncülüğünde Çınarköprü köyünde zarar gören çeltik tarlasında basın açıklaması düzenlendi. Oda başkanları, üreticilerin zararlarının karşılanması için devletin devreye girmesini talep etti.

Dolu ve fırtınadan etkilenen Güvemalan, Gerlengeç, Sinekçi, Bozlar, Sığırcık, Geyikkırı, Yeniçiftlik, Tokatkırı, Hacıhüseyin Yaylası, Kocagür, Değirmencik, Bekirli, Çakırlı, Kanibey, Emirorman, Çeşmealtı, Eğridere, Çınarköprü, Karahamzalar, Karacaali köyleri ve Karabiga, Gümüşçay beldelerinde maddi hasar oluştu. Çiftçinin ekili ürünlerinde ciddi zarar meydana geldi.

"BİGA’MIZ SON YILLARIN EN BÜYÜK FELAKETİNİ YAŞADI"

Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, yaşanan felaketin boyutlarını şu sözlerle dile getirdi: “Cumartesi günü yoğun bir dolu yağışıyla beraber gelen bir felaket yaşadık. Biga son yılların en büyük felaketlerinden bir tanesini yaşadı. Baktığımız zaman bundan yıllar önce her sene yaşanan dolu olaylarımız bölgesel olarak yaşanıyordu. Bu son zamanda yaşadığımız dolu felaketi bölgesel olarak girdi ve Kemer bölgesinden başlayarak Gerlengeç bölgemize kadar 12 köyümüz ve iki beldemizi etkileyerek 45 bin dönüm arazide son tespitlere göre yapılan çalışmada bir dolu yağışı oldu.  Bu dolu yağışında da bakıldığı zaman 3 barajımızın 2 tanesi Biga Barajı olmak üzere bir tane Gönen Barajı olmak üzere en fazla sulanan arazilerin bulunduğu bölge. Biga’mızın üçte birine tekâmül ediyor. Çeltik ekiminin en yoğun olduğu bölgelerimiz… Bunun yanında zeytin ekimi ve kışlık sebzelerinin de en yoğun yapılan bölgelerimiz. 3'te 3 milyar liralık bir kayıp. Bu da eski parayla üç buçuk katrilyon gibi bir Biga'nın kaybı, çiftçinin kaybı demek. Zor durumda çiftçilerimiz. 120 tane olması gereken Çeltik saplarında şu anda hiç çeltiğimiz yok.Ekspertizlerimizin yaptığı raporda%95 %90 %100 hasarlı olan tarlalarımız çoğunlukta şu anda. Bigalılar olarak en kısa zamanda zararımızın telafi edilmesini istiyoruz, devletimizi bu konuda elinden geleni yapacağını düşünüyoruz.”

“DOLU YAĞIŞI BİGAMIZ’DA ÇİFTÇİMİZE ÜRETİCİMİZE BÜYÜK ZARARLAR VERMİŞTİR”

Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, dolu felaketinin çiftçilere verdiği zararın telafi edilmesi gerektiğini vurguladı. Baş, “ Tüm Biga'mıza geçmiş olsun. Bu dolu yağışı Biga’mızda çiftçimize üreticimize büyük zararlar vermiştir. Bu zararların telafisi konusunda da devletimizden, vekillerimizden, bakanlığımızdan gerekli desteklerin verilmesini rica ediyoruz, talep ediyoruz. Devletimiz büyüktür İnşallah bu sesimize kulak verir ve bu mağduriyeti çiftçimizin taleplerini duymazdan gelmez ve bir nebze de olsa bu mağdur olan çiftçilerimize destek olur. Tüm Biga’mıza geçmiş olsun”

“BAŞAKLARDA TANELER ÇOK AZ…” 

Biga TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, dolunun çeltik ekili alanlarda büyük kayıplara yol açtığını belirtti.
Çakır, “Öncelikle tüm Biga’mıza geçmiş olsun. Çeltik yatması gibi görünse de gerçekten başaklarda taneler çok az. 45.000 dönüm çok büyük bir Mevla, bahsedilen para çok büyük, devletimizden desteklerini bekliyoruz. Ticaret Odası olarak da bizde her zaman desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Tekrar çok büyük geçmiş olsun. ”

“ÖNÜMÜZ KIŞ…..”

Biga Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, bölgenin üretim açısından büyük bir kayıp yaşadığını ifade etti.
Mutur; “Biga’nın üretimini sağlayan üçte birlik bir bölümde kötü bir tablo var. Tam bir felaket. Ben mağdur olan tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diliyorum. Burada devletimizin eli gerekiyor. Devletimizden taleplerimiz var. Ticaret ayağı da çok önemli. Önümüz kış. Kışa girmek üzereyiz. Tam üretimin sonunda yakalandık bu duruma.  Sevinçte de üzüntüde de hep birlikteyiz. Tekrar geçmiş olsun diliyorum.”

 “DEVLET BABADIR, DEVLET BÜYÜKTÜR, BÜTÜN YARALARI SARAR “

Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, felaketin büyüklüğüne dikkat çekti.

Biga Çiftçisinin Çağrısı Ulusal Ekranda! Biga Çiftçisinin Çağrısı Ulusal Ekranda!

Başkan Tanur; “Ben Şoförler Odası başkanıyım ama çiftçilik yapan da bir vatandaşım.  Konu yerinde tespit ettik ve inceledik gelip görmemiş olsaydım afetin bu kadar olduğunu İnan ki düşünemiyordum. Düşünmemiştim.  Ama Devletimiz her şeyde her zaman vatandaşımızın yanında oluyor, şu anda mağdur olan üretici çiftçilerimizin çiftçi kardeşlerimizin yaralarının bir an önce sarılması, gerekli tedbirlerinin dikkatli bir şekilde ivedilikle yapılarak çiftçinin mağduriyeti giderilmesi gerekiyor.  Biga’mıza çok büyük geçmiş olsun. Alan çok büyük. İnşallah bir daha böyle bir afatlar yaşamayız. Devlet babadır, devlet büyüktür, bütün yaraları sarar, bu yaraların bir an önce sarılmasını talep ediyoruz. Bugün birlik ve beraberlik günü acımız büyük yaralarımız derin. “dedi.

"ÜRÜNLERİMİZ YERE DÖKÜLDÜ, MAĞDURUZ"

Çınarköprü köyünde tarlası zarar gören üretici çiftçi Ümit Kırbaç, yaşadığı zararı şöyle anlattı: “Çınarköprü köyünde çiftçilik yapmaktayım. Ayın on ikisi Cumartesi günü yaşana dolu felaketinde. Gördüğünüz gibi başaklarımızda hiçbir şey kalmadı. Ürünlerimiz tamamen yere döküldü. Hasat edilemez bir şekilde. Bu konuda bütün üreticiler olarak hepimiz mağduruz.  Alan olarak çok büyük bir alan. 45.000 dönüm bir alan dekolteye vurduğumuz zaman hemen hemen 30-35 bin ton civarında bir mal yapar. Bu piyasadan çekilmesi demek, arz talep piyasasında sıkıntılar oluşturur. Bölgeye çok büyük bir zararı var. Biz bunu 12 ay bekliyoruz hasat edilmesini bekliyorsun çabalıyorsun üretim yapıyorsun Bir sürü masrafların var, en büyük mağdurlardan biri çiftçilerimiz. Odalarımız sağ olsun hep beraber hareket ediyorlar bizlerin hakkını aramaya çalışıyorlar. Ama burada en büyük görev tabii ki siyasilere düşüyor. İktidara hükümete düşüyor. Biz bir an önce bölgede zarar gören bütün çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesini için Tarım Bakanlığından ve cumhurbaşkanımızdan Bu konuda bir adım atmalarını bekliyoruz.

İnşallah daha az zararlarla atlatırız bir kısım da olsa zararımız giderilir. Biz de gelecek senelere daha umutla daha rahat bir şekilde üretime devam etmiş oluruz.900 hektar civarında yerim var, hasata başlamıştım. 250 dönüm yerim zarar gördü. 600 dönümünü hasat etmiştik. 250 dönüm yerimiz hasat edilmedi bunun 120 -130 dönümlük yeri böyle hiç, biçilmeyecek şekilde, mecbur yine tarlada kalmasın diye mecbur bir hasat edilecek bunun da maliyeti gerçekten ağır bir maliyet. Kurtaracak gibi durmuyor. Çünkü biçerle hasat edilmesi tekrardan kurutulması dönümüne 2 bin lira maliyeti topluyor. Mecbur hasat edeceğiz. Bu şekilde tarlayı işleme, sürme, gelecek seneye hazırlama ihtimalimiz yok. Mecburen bu tarlanın bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bunun içinde de artık ne çıkarsa bahtımıza diyeceğiz. En azından onları gene depomuza çekeceğiz. Hiç biçilmeyecek olan tarlalarımız da var. Sigortalı olan yerlerin çoğunu hasat etmiştik. Sigortasız yerlerde var. Onların mağduriyetlerini gidermek devlete kalmış bir şey. “ ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, Biga Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, Biga Kahveciler Odası Başkanı İlhan Yavuz, muhtarlar, üreticiler ve basın mensupları katıldı.

09C2D356 4B46 46F8 A4E8 190640239Bff

Çanakkale Biga’da çiftçinin umudu “Devlet” Foto Galeri: Çanakkale Biga’da çiftçinin umudu “Devlet”

Muhabir: Bahar Karakurt