Başhekim Op. Dr. Emrah Demirci ve Hastane Yönetimi de standı ziyaret ederek organ bağışının önemine dikkat çekti.
Stantta, organ bağışının hayat kurtarıcı etkisi hakkında vatandaşlara detaylı bilgi verildi, bilgilendirici broşürler dağıtıldı ve üzerinde organ bağışına dair notlar bulunan ikramlar sunuldu. Organ bağışında bulunmak isteyen gönüllüler için organ bağış formları alınarak ilk adımlar atıldı.
Başhekim Op. Dr. Emrah Demirci, organ bağışının, bir kişinin sağlıklı iken kendi iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesi anlamına geldiğini belirtti. Dr. Demirci, Türkiye’nin organ nakli için gerekli donanıma, uzman ekiplere ve merkezlere sahip olduğunu vurgularken, en büyük eksikliğin kadavra bağış oranındaki yetersizlik olduğuna dikkat çekti.
"Her Bağış Yeni Bir Hayat"
Op. Dr. Demirci, “Unutulmamalıdır ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu belirterek, bu bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. Ülkemizdeki organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmakta olup, ‘Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi’ aracılığıyla organ dağıtımı en adil ve şeffaf şekilde gerçekleşmektedir” ifadelerini kullandı.
Organ Bağışı Nasıl Yapılır?
Dr. Demirci, organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli merkezleri ya da aile hekimliklerine başvurarak iki tanık huzurunda bir belge imzalayabileceğini belirtti. Ayrıca, e-nabız sistemine e-Devlet şifresi ile giriş yaparak da organ bağışı yapılabileceğini ekledi. 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışı kartı alabileceğini ifade eden Dr. Demirci, “Geleceğe bırakacağınız en büyük miras organ bağışıdır” diyerek tüm vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.