Gökçeada Peynir Kayalıkları, adada gezilip görülmesi gereken doğal oluşumlardan biridir.

Kuzulimanının hemen solunda yer alan Kaşkaval Burnu, peynir kayalıkları diye çağrılan ilginç heykelsi kaya oluşumlarına sahip. Üstüste dizilmiş peynir kalıplarını andırdığı için bu isim verilmiş halk arasında.

Gökçeada Peynir Kayalıkları Hakkında

Gökçeada Peynir Kayalıkları, adada gezilip görülmesi gereken doğal oluşumlardan biridir. Kuzu Limanı’nın hemen solunda yer alan Kaşkaval Burnu’ndadır. Kayalıklar oldukça farklı heykelsi bir doğal kaya oluşumlarıdır. Üst üste dizilmiş peynir kalıplarına benzetilmesinden ötürü bu kaya oluşumlarına yöre halkı peynir kayalıkları demeyi tercih etmiş. Yalnızca denizden tekne ile görülebilen Gökçeada Peynir Kayalıkları, bot ile Kaleköy Limanı’ndan yaklaşık 15 dakika, Kuzu Limanı’ndan ise 5 dakika mesafede yer alıyor. Kuzulimanı’nın solunda kalan Kaşkaval Burnu, peynir kayalıkları diye çağrılan ilginç heykelsi kaya oluşumlarına sahip. Gökçeada Peynir Kayalıkları hakkında anlatılan bir de efsane vardır. Efsaneye göre; Gökçeada Peynir Kayalıkları, sayısız keçi ve koyuna sahip zengin, inatçı, cimri ve yaşlı kadınla ilgili bir efsaneye de ev sahipliği yapıyor. Mitolojiye göre yaşlı kadın, cennete girebilmek amacıyla çok sayıda yuvarlak kalıp peynir yapmış ve bunları üst üste dizmiş, ancak bundan kimseye bahsetmemiş. Hal böyle olunca tanrı yaşlı kadına çok sinirlenmiş ve kendisini cezalandırmak suretiyle 1 Mart’ta yağmur, kar ve şiddetli rüzgarlar göndermiş. Kadın ve peynirler donmuşlar, peynir kalıpları ise taşa dönüşmüş. Anlayacağınız Gökçeada Peynir Kayalıkları, ismini bu efsaneden alıyor. Olur da bir gün yolunuz Gökçeada’ya düşerse eğer, Gökçeada Peynir Kayalıkları’nı da görmeyi ihmal etmeyin. Kuzu Limanı veya Kaleköy’deki balıkçı tekneleri ile anlaşarak, bu eşsiz oluşumları görme şansına erişebilirsiniz.

Kaşkaval nedir?

İki anlamı bulunuyor:

1- Tekerlek biçiminde, sarı renkli, kaşara benzeyen özel bir koyun peyniri
2- Denizcilikte, ana direkler üzerine sürülen gabya ve babafingo çubuklarının topuklarını sabit tutmak ve yerinden oynamalarını önlemek için, bu çubukların topuk taraflarına açılan delikten geçirilen ve maunalar üzerine oturacak uzunlukta olan demir veya ağaç siğilleri.

Kaynak: Haber Merkezi