Troya Müzesi, 21 Mart 2024'te "İlyada Nöbeti" etkinliğiyle büyük bir rekor kırdı. Homeros'un ünlü İlyada destanı, 25 saat boyunca kesintisiz bir şekilde 6 farklı dilde okundu. Türkçe, Farsça, İspanyolca, Portekizce, Almanca ve İngilizce olarak yapılan bu okuma, dünyanın en uzun süren İlyada maratonu olarak kayıtlara geçti. Bu tarihi an, Troya'nın gücü ve Homeros’un sesiyle birleşerek kültürel mirası daha da yüceltti.
Troya Müzesi, 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde tarihi bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük öncülüğünde gerçekleştirilen “Kesintisiz Destan Nöbeti”nde gönüllüler, Homeros’un İlyada destanını tam 24 saat boyunca farklı dillerde okuyarak tarihi bir an yaşattı. Polyksena Lahdi önünde yapılan bu maraton, dünya çapında bir ilke imza attı. Anadolu’nun kadim sözlü mirası bu unutulmaz etkinlikle yeniden hayat buldu
Troya Müzesinde yapılan açıklamada;” Yapay zekaya (Gemini) sorduk: "Dünyanın en uzun süren İlyada okuması nerede ve ne zaman yapılmıştır?" Cevap şu oldu:
"Dünyanın en uzun süren İlyada okuması, 21 Mart 2024 tarihinde Çanakkale'deki Troya Müzesi'nde gerçekleşmiştir. "İlyada Nöbeti" adı verilen etkinlikte. Homeros'un İlyada Destanı 25 saat boyunca kesintisiz olarak 6 farklı dilde (Türkçe, Farsça, İspanyolca, Portekizce, Almanca ve İngilizce) okunmuştur. Etkinlik, 21 Mart Dünya Şiir Günü kapsamında düzenlenmiş ve okumalar Polyksena Lahti'nin önünde yapılmıştır. 25 saat boyunca süren bu okuma, dünya çapında bilinen en uzun İlyada maratonu olarak kayıtlara geçmiştir."Demek ki neymiş? Troya'da destan yazılır, destan okunur, hatta dünya rekoru bile kırılır! Bu epik maratonda Homeros'un dizelerine nefes olan, 6 farklı dildeki muhteşem okumalarıyla kulaklarımızın pasını silen tüm gönüllülerimize sonsuz teşekkürler! İyi ki varsınız!Troya'nın gücü, Homeros'un sesiyle birleşti ve dünya rekoru olarak tarihe geçti! Unutmayın, Troya'da her taşın bir hikayesi, her hikayenin bir destanı var! Bir dahaki kesintisiz İlyada okumasında "ben de vardım" diyecek olanlar kimler?” ifadeleri kullanıldı.