Çanakkale’de yapılan sürvey ve monitör tuzak takipleri sonucunda, Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunda büyük bir artış gözlemlendi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu zararlının mücadelesinin aksatılması durumunda, olgunlaşacak meyveler Trabzon hurması, elma, armut, ayva ve hünnap gibi üzerinde ciddi zararlar oluşturacağı uyarısında bulundu.

Küresel iklim değişikliği, zararlının popülasyon artışını teşvik eden bir faktör olarak öne çıkarken, etkin bir mücadele yapılmadığı takdirde önemli kayıplar yaşanması muhtemel. Bu nedenle, zamanında ve toplu mücadele yöntemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Akdeniz meyve sineğine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teknik talimatları doğrultusunda, toplu şekilde ve önerilen bitki koruma ürünleri kullanılarak yapılmalıdır. Hasadı tamamlanan bahçelerde, bulaşık meyve bırakılmamalı; toplanan meyveler derin çukurlara gömülmeli ya da siyah poşetlere konularak ağzı bağlanıp güneşte bırakılmalıdır. Kimyasal mücadelede, "Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama Metodu" tercih edilmelidir. Ayrıca, ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalı ve hasat ile son kullanma sürelerine dikkat edilmelidir.”dedi

Çanakkale Biga’da 17 köyde hayvancılığa destek tohumu Çanakkale Biga’da 17 köyde hayvancılığa destek tohumu

Üreticilerin, bu konuda gereken önlemleri alarak, zararlının yayılmasını önlemeleri büyük önem taşıyor.

Muhabir: Gökçe Akkoç