Anadolu'nun en batı ucunda bulunmaktadır. 1723 yılında yaptığı deniz seferinde fırtınadan korunmak için Ayvacık kıyılarına sığınan Padişah III. Ahmed yöre halkının korsanların saldırılarından muzdarip olduğunu öğrenir ve buraya bir kale yapılmasını vezirine emreder. Vezir Damat İbrahim Paşa da kalenin yapımında Kaptan-Derya Mustafa Paşa'yı görevlendirir. Ayrıca yayınlanan ferman ile bu kalenin yapımında çalışan mahkumlar da özgürlüklerine kavuşmuşlardır.
Burada bulunan bir tarihi çeşme de inşaat sırasında su ihtiyacını karşılamak için 5 kilometrelik bir su hattı çekilerek yapılmıştır.
Babakale Kalesi
Osmanlı Devleti tarafından inşa edilen son kale özelliği taşıyan Babakale Kalesi, Ayvacık merkeze yaklaşık olarak 39 kilometre uzaklıkta, Bababurnu olarak bilinen yüksek bir konuma 1723 yılında inşa edilmiştir. Kaleye, özel araçla Gülpınar yolunu takip ederek veya otogardan hareket eden Babakale minibüsleri ile ulaşım sağlanabiliyor.
1700’lü yıllarda bölgede yaşayan halkın sürekli korsan tacizlerine uğraması ve bu durumun dönemin sultanı III. Ahmet’e kadar ulaşması sebebiyle kale Kaptan-ı Derya Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Kalenin yapımı için ülke çapında hapis cezasına çarptırılmış olan mahkumların, buranın inşaatında çalışması koşulu ile serbest bırakılacağına dair ferman yayınlanması ile yapı kısa sürede tamamlanmıştır.
Oldukça etkileyici bir hikayesi ve manzarası olan kale, günümüzde turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilmektedir.