İnşaat sektöründe tüm zamanların rekoru kırıldı İnşaat sektöründe tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye'nin tescilli bal arısı genotipi olan "Efe arısı"nın, Çanakkale'nin Bozcaada ilçesindeki mor kekik tarlalarında ürettiği bal ilk kez hasat edildi.

Bu özel hasat, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve bir firmanın işbirliğiyle Amerikan Çeşmesi mevkisinde düzenlenen "Bozcaada Bal Hasadı Şenliği" ile kutlandı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, programda yaptığı konuşmada, genetik kaynakların korunmasının Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün temel görevlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin arıcılıkta dünya çapında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çakal, "Efe arısı" ile ilgili yapılan AR-GE çalışmalarının, bal, propolis, polen ve arı zehri gibi ürün çeşitlerini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Efe Arısı 2019'da Tescillendi

"Efe Arısı'nın Islahı ve Korunması Projesi"nin yürütücüsü Mustafa Köseoğlu, 2008 yılında başlayan Ülkesel Arıcılık Projesi kapsamında İzmir açıklarındaki Eşek Adası'nda başlatılan çalışmalar sonucunda "Efe arısı"nın 2019 yılında tescillendiğini aktardı. Bozcaada'nın izole yapısı sayesinde "Efe arısı"nın genetik kaynaklarının korunmasının mümkün olduğunu belirten Köseoğlu, bu adada yapılan çalışmalarla arının daha sağlıklı ve verimli hale getirildiğini ifade etti.

Verim ve Dayanıklılık Üst Seviyede

Köseoğlu, "Efe arısı"nın bölgedeki diğer türlere kıyasla daha yüksek kuluçka performansına sahip olduğunu ve kışlama performansı ile bal veriminin de üstün olduğunu belirtti. Ayrıca, mor kekik tarlalarında üretilen balın lezzetine dikkat çekerek, bu şenlikle "Efe arısı"na ve Bozcaada'nın doğal florasına farkındalık kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Proje ortaklarından Afibee Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Almış, devletin öncülüğünde başlatılan projenin, özel sektör desteği ile sürdürülebilir hale geldiğini ifade etti. Projenin bir parçası olarak daha verimli arıcılık işlemleri yapmak amacıyla bu çalışmalara katkıda bulunduklarını belirten Almış, 100'e yakın kovanın bulunduğu alanda geliştirilen kraliçe arıların tüm Ege'ye dağıtıldığını söyledi.

Şenlik, katılımcıların arıcı kıyafetleriyle bal hasadı yapmasıyla sona erdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı