Son yıllarda değişen iklim koşulları ve yağışlar nedeniyle, hububat tarımında zarar meydana getiren organizmaların takibi giderek önem kazanıyor. Buğdayın ana zararlısı olan süne ile mücadele ise, iklim koşulları değerlendirildiğinde bu yıl daha da önemli hale geldi.
Ülkemizin süne ile mücadelesi yüzüncü yılına yaklaşırken, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın zararlının biyolojisi ve popülasyon dinamikleri üzerine olan etkileri her geçen yıl kendini daha çok hissettiriyor.
Çanakkale genelinde 16 Nisan 2024 tarihinden itibaren 20 teknik ekip ve 99 teknik personel ile "Kıymetlendirme Sürvey Çalışmaları"na başlandı. Kıymetlendirme Sürvey Çalışması sonucunda metrekarede 0,8 ve üzeri ergin süne tespit edilen alanlarda yumurta parazitoid sürveyine başlanılacak. Parazitlenme oranının yetersiz görüldüğü alanlarda ise, 2. Dönem nimflerin ağırlıklı olduğu zamanda "Nimf Sürvey Çalışmaları"na geçilerek, metrekarede 10 ve üzeri nimf oranına rastlanması durumunda ilaçlı mücadele başlatılacak.
Süne zararlısı ile mücadelede İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün duyurularına göre hareket edilmesi, doğadaki faydalıların korunması adına gereksiz ve uygun olmayan zamanda yapılan ilaçlamalardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.