Ege Denizi'nde, Santorini Adası çevresinde art arda meydana gelen sarsıntılar bölgedeki halkta endişe yaratırken, uzmanlardan gelen son değerlendirmeler durumu daha iyimser bir noktaya taşıdı. 28 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında bölgede 500’den fazla deprem kaydedildi. Ancak, yaşanan depremlerin seyri ve derinliği konusunda olumlu işaretler var.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli akademisyen Prof. Dr. Doğan Perinçek, Santorini’deki depremlerle ilgili umut veren bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Perinçek, “Santorini depremlerinin ateşi yavaş yavaş sönüyor. Belirtiler olumlu yönde gelişiyor. Zaman zaman 5 ve daha büyük depremler yaşayabiliriz ama genel ortalamalara bakmak lazım” ifadelerini kullandı.
Deprem Sayısında Düşüş Yaşanıyor
Bölgedeki depremlerin sayısına dikkat çeken Perinçek, “4 Şubat’ta son 24 saatte, dörtten büyük 27 deprem yaşamışız. 5 Şubat’ta ise son 24 saatte dörtten büyük deprem sayısı 23’e inmiş” diyerek depremlerin sıklığındaki azalmaya vurgu yaptı.
Depremlerin Derinliği ve Önemi
Deprem derinlikleri de bölgedeki aktivitenin seyri açısından önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Perinçek, “Kahverengi ile gösterilen depremlerin derinliği 0 ile 5 km arasında değişiyor. Kırmızılar 5 ile 10, turuncular 10 ile 20, sarılar ise 20 ile 40 km arası derinliklerde olan depremleri temsil ediyor. 4 Şubat günü sığ depremlerin sayısı 14 olmuş, 5 Şubat’ta ise sığ depremlerin sayısı 4'e inmiş. Bu güzel haber, magma kütlesinin yukarı hareketini durdurduğu anlamına gelebilir” şeklinde konuştu.
Volkanik Hareket mi, Faylar mı?
Depremlerin kaynağı konusunda bilim insanları arasında farklı görüşler bulunuyor. Yunan meslektaşlarının çoğu bu depremlerin volkanik hareketle değil, doğrudan faylarla ilgili olduğunu ifade ediyor. Ancak Perinçek ve Türk bilim insanları bu görüşe katılmıyor. Perinçek, “Yunanlı meslektaşlarımızın görüşlerine dayanak olarak sundukları fay haritası ile deprem odak dizilimi uyum içinde değil. Ayrıca son 5 gündür olan depremler dairesel bir dağılım gösteriyor. Depremler faylarla ilgili olsaydı odak noktaları bir hat boyunca dizilmiş olurdu” dedi. Bilimde her görüşe saygı duyulması gerektiğini belirten Perinçek, “Zaman hangi görüşün doğru olduğunu gösterecektir. Tabii ki Yunanlı meslektaşlarımız içinde bizim gibi düşünenler var ama şu an bunların sayısı az” diye ekledi.
Tehlike Azalıyor
5 Şubat haritasına bakıldığında, kırmızı, turuncu ve sarı ile işaretli 5 ile 40 km arasında kalan derin depremlerin sayısının arttığını belirten Perinçek, bu verinin alandaki tehlikenin yavaş yavaş azaldığını gösterdiğini söyledi. “Depremlerin aniden durmasını beklemiyoruz. Önümüzdeki günlerde 5’ten büyük depremler olabilir. Ancak biz genel ortalama büyüklük ve derinliklere ve toplam deprem sayısına bakacağız. Beklentim, deprem sayısının azalacağı yönünde” diyerek sürecin iyiye gittiğine dair umut verici değerlendirmelerde bulundu.
Ege Denizi’ndeki depremler yakından takip edilmeye devam ederken, uzmanların verdiği olumlu haberler bölgedeki endişeleri bir nebze olsun hafifletiyor.