Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nde Şube Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, kantoron bitkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Akkan, kantoronun (Hypericum Perforatum) ülser ve kolit gibi bağırsak rahatsızlıkları için kesin çözüm sunduğunu belirtti. Ayrıca yanık ve kesik gibi yaraların iz bırakmadan hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olduğunu dile getirdi.
Paylaşımında kantoronun hem yağı hem de çayının güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Akkan, bu bitkinin bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, cilt sağlığı ve saç sağlığı üzerinde iyileştirici etkileri bulunduğunu aktardı. Ağrı kesici özelliğiyle de bilinen kantaron çayının, kronik baş ağrıları ve migren ağrılarına olumlu etki sağladığını ifade etti.
Kantaron yağının geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Akkan, özellikle cilt sorunlarına (kesikler, yanıklar, sıyrıklar, güneş yanıkları), ülser ve kolit gibi rahatsızlıklara yönelik etkili bir çözüm sunduğunu bildirdi. Ayrıca kas ve eklem ağrılarıyla mücadelede yardımcı olabileceğini dile getirdi.
Mitolojik kaynaklara göre kantoronun, çok eski çağlardan beri savaşlarda yaralanan askerler tarafından kullanıldığını ve Osmanlı döneminde yeniçeriler tarafından taşındığını da paylaşan Akkan, kantoronun tarih boyunca yaygın bir şekilde kullanıldığını belirtti.
Müdürün paylaşımı;
Kantoron Bitkisi, Yaraotu
(Hypericum Perforatum)
Şifa kaynağıdır. Ülser ve Kolit (Bağırsak rahatsızlığı) için kesin çözümdür. Yanık ve kesik yaralarını iz bırakmadan, hızlı olarak iyileştirir. Akciğer Kanserine iyi gelir.
Hem yağı hem de çayı güçlü bir antioksidan olup bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, cilt sağlığı, saç sağlığı üzerinde iyileştirici ve onarıcı etkiye sahiptir. Doğal bir ağrı kesici olan kantaron otundan elde edilen çay, kronik baş ağrısının yanı sıra şiddetli migren ağrısı üzerinde de olumlu etki gösterir. Yağ veya çay olarak tüketilmesi mümkündür. Kantaron çayını yapmak için ilk olarak 1 bardak kaynamış olan suya 2 çay kaşığı kurutulmuş kantaron bitkisi eklenerek biraz bekletilmelidir. Genellikle 10 dakika bekledikten sonra demlenmiş olacaktır. Hazır olan bu çay soğuk veya sıcak tüketilebilir. Ayrıca sarı kantaron adet söktürücü özelliği ile de önerilmektedir. Sarı kantaron adet sancısı için adet dönemlerinde ılık bir şekilde sabah ve akşam aç ya da tok karnına tüketilebilir.
Kantaron yağı geniş bir kullanım alanına sahiptir. En yaygın kullanım alanları şunlardır: Cilt sorunları: Kesikler, yanıklar, sıyrıklar ve güneş yanıkları gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır. Cildin iyileşme sürecini hızlandırabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca ülser ve kolit rahatsızlıklarında en kesin ve rahat çözümüdür. Akşam ve sabah birer yemek kaşığı içilerek 1 ay kullanılır. Kas ve Eklem Ağrıları için de kullanılır. Ağrı ve iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Depresyon ve Anksiyete: Kantaron bitkisinin çiçekleri, bazı kişilerde hafif depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kantoron Yağı yapımı; kontoron çiçekleri toplanarak şişe veya kavonoza koyulur. Üzerine saf sızma zeytinyağı dökülür. Karanlık bir yerde 2-3 ay bekletildikten sonra kullanılır.
Mitolojik kaynaklara göre kantaron çok eski çağlardan itibaren savaşlarda yaralanan askerler tarafından kullanılıyordu. Osmanlı’da yeniçeriler yanlarında kantaron taşırdı.