Çanakkale’nin Yenice ilçesi, Türkiye'nin kapya biber üretiminde merkez konumunda yer alıyor. Ancak düşük fiyatlar ve alıcı bulma sorunları, bölgedeki üreticileri derinden etkiliyor. Yenice’nin Seyvan köyünde 60 dönümlük alanda kapya biber üretimi yapan 53 yaşındaki çiftçi Önder Kaya, yaşadığı sıkıntıları protesto etmek için bir römork dolusu biberi Biga Caddesi’ndeki yola dökerek isyan etti.

"Geçen Sene 17 Liraydı, Bu Sene 5 Lira"

Perşembe günü ilçe pazarının kurulduğu gün, kapya biberine talep bulamayan ve fiyatların geçen yıla göre oldukça düşük olduğunu vurgulayan Kaya, salçalık biberlerin dahi dört liradan alıcı bulmadığını belirtti. Gözyaşları içinde yaşadığı mağduriyeti dile getiren Kaya, “Benden 5 liraya almak istiyorlar, üstelik 150 gün vade ile. Oysa geçen yıl bu biber 17 liradan alıcı buluyordu. Girdi maliyetlerimiz aynıyken bu düşüş kabul edilemez” dedi.

"Neden Vatandaşa Bedavaya Vermiyorsunuz?"

Üretici Kaya, bu yıl biber maliyetlerinin 16 bin TL’yi bulduğunu, ancak satışlardan elde edilen gelirle bu masrafları karşılamanın mümkün olmadığını ifade etti. Alıcıların fiyatları düşürmesine tepki gösteren Kaya, “Benden 5 liraya alıyorlar, ama tüketiciye 50 liradan satıyorlar. Neden vatandaşa da bedava vermiyorsunuz?” diyerek, üreticinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini savundu.

"150 Gün Vade ile Nereye Kadar?"

Firmaların 150 gün vade teklif etmesine de isyan eden Kaya, mahsulün bu süreçte büyük değer kaybettiğini belirtti. “150 gün, Mayıs ayına denk geliyor. Bu süreçte her gün biberlerim için masraf yapıyorum ama elime bir kazanç geçmiyor” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

Türkiye’nin İlk Yüzer Gaz Üretim Platformu Çanakkale’ye Vardı! Türkiye’nin İlk Yüzer Gaz Üretim Platformu Çanakkale’ye Vardı!

Yeniceli Üreticiler Mağdur

Kapya biber üreticileri, aylardır süren düşük fiyat politikası karşısında mağdur olduklarını belirtiyor. Tarla ile market fiyatları arasındaki farkın ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden üreticiler, aradaki dengesizlikten dolayı büyük zarar yaşadıklarını söylüyor.

Yeniceli çiftçiler, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının dengelenmesini ve emeklerinin karşılığını almayı talep ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi