Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, aşırı sıcaklara maruz kalan kişilerin önlem alması gerektiği vurgulandı.

Özellikle küçük çocuklar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, fazla kilolu olanlar, kronik hastalığı bulunanlar ve açık havada çalışanların aşırı sıcaklara karşı daha hassas oldukları belirtilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi:

AŞIRI SICAKLARIN ETKİLERİ

Güneş veya Sıcak Çarpması: Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesidir.

Sıcak Bitkinliği: Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla meydana gelir.

Sıcak Krampları: Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta hızlı bir su ve mineral kaybı meydana gelir. Düşük mineral seviyeleri kaslarda sıcak kramplarına neden olabilir.

Güneş Yanıkları ve Sıcak Döküntüsü (İsilik): Güneşe aşırı maruz kalma sebebiyle cilte meydana gelen deformasyonlardır.

Aşırı sıcaklara maruz kalan ve bu belirtileri gösteren kişilerin öncelikle serin ve hava akımı olan bir yere alınmaları, sıkı giysilerinin gevşetilmesi, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışmaları, durumlarında bir değişiklik olmaması halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Palamut avında bolluk yaşanıyor Palamut avında bolluk yaşanıyor

SICAKLARA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

* Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

* Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.

* Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; güneşten koruyucu krem, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

* Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

* Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

* Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.

* Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi