Biga’nın ünlü mantar avcısı Kamuran Arslan, yağışların ardından çayırlık alanlarda ortaya çıkan Çayır Mantarı (Agaricus campestris) ile ilgili hem müjdeli hem de dikkat gerektiren bilgiler paylaştı.  

“ÇAYIRLARIN TEBESSÜMÜ SEPETLERDE”  

Arslan, “Her ne kadar biraz gecikse de, bölgemize yağan güzel yağmurların ardından çayırların tebessümü olan mantarımız, sepetlerdeki yerini almaya başladı,” diyerek, mantar avcılarına müjdeli haberi verdi.  

Çayır Mantarı, market ve pazarlarda sıkça satılan kültür mantarı (Agaricus bisporus) ile aynı aileden geliyor. Ancak, doğada yetişen bu mantar türünü toplarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.  

ZEHİRLİ TÜRLERE KARŞI DİKKAT!  

Kamuran Arslan, Çayır Mantarı’nın özellikle ölümcül zehirli Amanita türleriyle karıştırılma riski olduğunu belirtti. Amanita virosa ve Amanita phalloides gibi türlerin Çayır Mantarı’na çok benzediğini ve bu nedenle toplama sırasında mantarın detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurguladı.  

DOĞRU MANTAR NASIL TANINIR?  

Mantar toplarken dikkat edilmesi gerekenler:  

- Lamellerin Rengi: Çayır Mantarı’nın lamelleri başlangıçta pembe, olgunlaştıkça koyu kahverengi olur. Zehirli türlerde ise genellikle lameller beyaz kalır.  

AK Parti Biga’da yeni bir yola çıktı, ilk toplantısını yaptı AK Parti Biga’da yeni bir yola çıktı, ilk toplantısını yaptı

- Koku: Çayır Mantarı hoş ve mantarımsı bir kokuya sahiptir. Zehirli türler ise kötü veya kimyasal bir koku yayar.  

- Zedelenme Rengi: Çayır Mantarı zedelendiğinde sararma yapıyorsa bu türden uzak durulmalıdır.  

Arslan, her zaman güvenilir kaynaklardan tanımlama yaparak mantar toplanmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Çayır Mantarı Mı, Yoksa Tehlikeli Taklitçisi Mi? 1Çayır Mantarı Mı, Yoksa Tehlikeli Taklitçisi Mi? 2

Muhabir: Gökçe Akkoç