10 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü dolayısıyla Biga Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Direybatoğulları, epilepsi hastalığının önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Dr. Direybatoğulları, epilepsinin halk arasında sara hastalığı olarak da bilindiğini ve beynin elektriksel aktivitesindeki anormallikler sonucu ortaya çıkan bir beyin fonksiyon bozukluğu olduğunu belirtti. Hastalığın kadın ve erkeklerde eşit oranda görüldüğünü, ancak çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde daha sık ortaya çıktığını ifade etti.
Epilepsinin bazen hiçbir neden olmadan ortaya çıkabileceğini ancak beyin ve beyin zarlarını etkileyen enfeksiyonlar, kaza ve travmalar, kanamalar, damar hastalıkları, beslenme bozuklukları, metabolik hastalıklar ve genetik faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini vurguladı.
Ayrıca, akraba evliliklerinin genetik olarak geçebilen epilepsi türlerinin yaygınlaşmasında etkili olduğuna dikkat çeken Direybatoğulları, günümüzde elektronik ortama aşırı maruz kalmanın da özellikle çocuklarda risk faktörü olabileceğini dile getirdi.
Nöbet Anında Ne Yapmalı?
Dr. Direybatoğulları, epilepsi nöbetlerinin genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden sona erdiğini belirterek, nöbet geçiren birine doğru müdahale edilmesi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Hasta sert olmayan bir zemine yan yatırılmalı, solunum yolunun açık olması sağlanmalı ve başını sert yerlere çarpması önlenmelidir. Ağızda köpürme veya kusma varsa temizlenmeli ve panik yapmadan müdahale edilmelidir.
Eğer nöbet 2-3 dakika içinde sona ermezse 112 acil servisi aranmalı ve hasta en uygun sağlık merkezine ulaştırılmalıdır. Halk arasında yaygın olarak yapılan kasılmayı engellemek için hastayı sıkıca tutma, yüzüne su veya kolonya dökme, alkol ya da soğan koklatma gibi uygulamaların hiçbir yararı olmadığını belirten Dr. Direybatoğulları, nöbet sırasında hastaya bir şey yedirmeye veya içirmeye çalışmanın çok tehlikeli olduğunu, bu durumun akciğere kaçarak ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Ayrıca, hastanın çenesini zorla açmaya çalışmanın ve ağza parmak ya da kaşık gibi cisimler sokmanın hem hasta hem de müdahale eden kişi için ciddi tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Epilepsi Tedavi Edilebilir!
Epilepsinin ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu belirten Direybatoğulları, tedavinin düzenli ve planlı şekilde sürdürülmesi halinde hastaların %80'inin uygun ilaçlarla tam olarak kontrol altına alınabildiğini ifade etti. Düzenli doktor kontrollerinin, ilaç etkinliğinin takibi ve yan etkilerin izlenmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Epilepsi hastalarının yaklaşık %20’sinin ilaç tedavisine dirençli olduğunu ve bu hastalar için epilepsi merkezlerinde cerrahi tedavi seçeneklerinin mevcut olduğunu belirtti.
Toplumsal Farkındalık ve Destek Önemli
Epilepsi hastalarının toplumda saklanmasının ve yanlış önyargılarla karşılaşmalarının tedaviye ulaşımlarını zorlaştırdığını belirten Direybatoğulları, epilepsi hastalarının tek bir antiepileptik ilaçla bile büyük oranda tedavi edilebildiğini ve günlük hayatlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebileceklerini vurguladı.
Son olarak, "Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Nöbetlerin hayatınızı etkilemesine izin vermeyin! İzin verin, sizin ya da epilepsili yakınınızın hayata katılmasına yardım edelim" ifadelerini kullandı.