Biga doğasını avucunun içi gibi bilen tecrübeli mantar avcısı Kamuran Arslan, bölge doğasında yayılmaya başlayan tehlikeli bir bitkiye karşı vatandaşları uyardı. Halk arasında "Delisütleğen" veya "Yatıksütleğen" olarak bilinen Euphorbia myrsinites türü, fark edilmesi zor ama etkisi büyük bir tehdide sahip.
Kamuran Arslan’ın ifadesine göre, bu bitkinin sütü ciltle temas ettiğinde tahrişe yol açarken, göze değmesi halinde geçici körlüğe neden olabiliyor. “TOKSİKTİR. SÜTÜ GÖZLE TEMAS EDERSE GEÇİCİ KÖRLÜĞE SEBEP OLUR,” diyen Arslan, özellikle mantar toplayıcılarını ve doğaseverleri uyarıyor.
Euphorbia myrsinites, Türkiye'nin de dahil olduğu Güneydoğu Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya’ya özgü bir tür. Ancak estetik yaprak ve çiçek görünümü nedeniyle süs bitkisi olarak farklı bölgelere taşınmış, özellikle ABD'nin batısında istilacı bir tür haline gelmiştir. Kireçtaşı içeren kayalık alanlarda ve kurak yamaçlarda kolayca yayılabiliyor, yerli bitki türlerini baskı altına alarak biyoçeşitliliğe zarar verebiliyor.
Bitkinin içerdiği sütlü lateks; sadece ciltte değil, hayvanlar ve insanlar tarafından ağız yoluyla alınması halinde de kusma, ishal gibi ciddi sindirim sistemi problemlerine yol açabiliyor. Tıbbi bir kullanım alanı bulunmayan bu tür, sadece peyzaj alanında dikkatli şekilde kullanılabiliyor.
Kamuran Arslan, “Doğaya çıkan herkes bu bitkiye karşı dikkatli olmalı. Gördüğünüz yerde dokunmayın, eldiven kullanın ve mümkünse uzak durun. Çocuklar ve hayvanlar için daha da tehlikeli olabilir,” diyerek uyarılarını yineledi.
Yetkililerin, özellikle doğal alanlarda bu bitkinin yayılmasını kontrol altına alması için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, doğaseverlerin de bu konuda bilinçli olması gerektiğini söyledi.