Uzun süredir devam eden %25 kira zam sınırlaması Temmuz ayında sona eriyor. Bu durum, kiracılar ve ev sahipleri arasında yeni bir soru işareti yaratıyor. Peki, ev sahipleri Temmuz ayından itibaren kira bedellerinde ne kadar zam yapabilecek? Kiracılar bu durumda ne gibi hakları var ve ne yapmalılar? İşte merak edilen tüm detaylar...

Kira Sınırı Kalkıyor Mu? Ev Sahipleri Ne Kadar Zam Yapabilecek?

Pandemi ve yükselen enflasyonla birlikte konut fiyatları ve kiralar fırladı. Bu durum milyonlarca kiracıyı zor durumda bıraktı.

Mağdur kiracıları korumak için 2022 Haziran ayında Türk Borçlar Kanunu'na geçici bir madde eklendi. Bu madde ile konut kiralarında yüzde 25 kira artış sınırı getirildi. Son iki yıldır bu sınırlama sayesinde rahatlayan kiracılar, sınırınsa kalkmasıyla endişelenmeye başladı.

1 Asker Şehit Oldu! 1 Asker Şehit Oldu!

Peki, kira sınırı kalkıyor mu? Ev sahipleri ne kadar zam yapabilecek?

Kira sınırı 1 Temmuz 2024'te sona eriyor. Bu tarihten itibaren ev sahipleri, kira bedellerinde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)'ndeki artış oranına kadar zam yapabilecek. Örneğin, son 12 ayda TÜFE %50 arttıysa, ev sahibi kira bedelini de %50 oranında artırabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlamasının sona ereceğini açıkladı.

Ev sahibi- kiracı problemleri geri dönecek gibi gözükürken vatandaşlar nasıl bir yol izleyeceklerini merak ediyor.

2 Temmuz'dan sonra kira zammında yeni dönem: TÜFE'ye bağlı artışlar!

1 Temmuz 2024'te sona eren kira zammı sınırı ile birlikte, konut kiralarında yeni bir dönem başlıyor. Artık kira zamları, her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon bülteninde yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanacak.

Bu yeni düzenlemede kiracılar, kira artışlarının makul sınırlar içinde kalması için TÜFE'ye bağlı kalacaklar. Yani ev sahipleri, TÜFE oranında zammın üstüne ek zam talep edemeyecek veya kiracıyı bu nedenle evden çıkaramayacak.

Ev sahipleri ise, piyasa koşullarına uygun kira artışları yapabilecekler. Fakat bu artışlar yasal sınırlamalar çerçevesinde olmak zorunda.

Kaynak: Haber Merkezi