Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi: Yeni Önlemler Yolda. Bilim Kurulu Yeniden Toplanıyor, Gözler Eylem Planında
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna dair artan ihbarlar üzerine harekete geçti. "Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu", 25 Aralık Çarşamba günü Ankara’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplanacak. Toplantıda, Marmara Denizi’nde olası müsilaj riskleri değerlendirilecek ve alınacak önlemler belirlenecek.
2021’den Bugüne Müsilaj Mücadelesi
Marmara Denizi’nde 2021’de yaşanan müsilaj krizi sonrası Bakanlık, 22 maddelik "Marmara Denizi Eylem Planı" ve "2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı"nı hayata geçirdi. Bu süreçte:
38 bin 545 denetim gerçekleştirildi.
Çevre mevzuatına aykırı hareket eden 1.998 tesis ve 749 deniz aracına toplamda 1.2 milyar lira ceza kesildi.
268 tesisin faaliyeti durduruldu.
2023 yılında ise Marmara Havzası’nda yapılan 11 bin 314 denetimle, 727 tesise toplam 318 milyon lira ceza kesilirken, 88 tesis kapatıldı.
Toplantıya Geniş Katılım
Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplantısına, TÜBİTAK, Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Araştırma Merkezi, yerel yönetimler, ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden akademisyenler katılacak. Alanında uzman isimler, Marmara Denizi’nde tekrar çevresel felaketlerin yaşanmaması için durum değerlendirmesi yapacak ve eylem adımları planlayacak.
Müsilajı Önleme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Geçmiş toplantılarda, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülmesi ve denetimlerin sıklaştırılması gibi önemli kararlar alındı. Çarşamba günü gerçekleştirilecek toplantıda ise mevcut durumun analizi ve yeni adımlar masaya yatırılacak.
Marmara Denizi’nin geleceği için gözler, alınacak kararlar ve uygulanacak yeni önlemlerde.