Çanakkale il merkezi Cevat Paşa Mahallesi Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan Necip Paşa Konağı, Çanakkale Kordon’un mimari özellik açısından en dikkat çeken yapılardan birisidir. Geç Osmanlı mimari özelliği ile günümüze dek ulaşan yapı, Boğaz Komutanı Necip Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zenginliği ve dindarlığı ile tanınan Necip Paşa ayrıca kendi ismini taşıyan cami de inşa ettirmiştir.
Yapının mimari özellikleri incelendiğinde bodrumlu ve iki katlı olduğu görülmektedir. Bodrum ve alt kat taş malzeme ile inşa edilirken; ikinci katın tamamı ahşaptır. Bodrum katın camları gün ışığını alabilmesi için sahil tarafına bakmaktadır. Çatısı kiremitli ve kırmadır. Binaya giriş ise sahil kısmındandır. Ana giriş kapısı dışında binaya giriş için avlu ve yan kısımlarında da kapılara sahiptir. İç kısma girildiğinde dikdörtgen koridor ve etrafında orta boyda beş adet oda bulunmaktadır. Üst katta ise aynı stilde dört oda yer almaktadır. Üst kata iki merdiven ile çıkılabilmektedir. Tavan işlemeciliği ahşaptan yapılmıştır. Tuvaletler ve hamam bölümleri mevcuttur.
Yapının kullanım tarihi incelendiğinde Necip Paşa tarafından konak olarak kullanıldığı; sonra ki süreç içinde ise Cevat Paşa’nın da hizmetinde bulunduğu bilinmektedir. Cihan Harbi ve işgal dönemlerinden fazla yara almadan kurtulan bina İngiliz Kalvert ailesinde 1976 yılına kadar kalmıştır. Kalvert Ailesi mensubu Madam Katy’nin mülkiyetinde kalan bina, ölümünden sonra Çanakkale Belediyesi’ne devrolmuştur. Günümüzde Kültür Bakanlığı mülkiyetindeki bina 1995, 2010 ve 2016 yıllarında kapsamlı restorasyona uğramıştır. Son yapılan restorasyon çalışması ile ahşap kısmı beyaz renkten mavi renge boyanmış ve alt katın taş işlemesiyle uyumlu bir görünüm sunmaktadır. Bu özellikle ile ziyaretçilerin uğrak noktalarındandır. Günümüzde sergi merkezi olarak kullanılan yapı; kentlilerin hizmetindedir.