Şifa ve bereket kaynağı olarak bilin Nisan yağmuru baharın habercisi. Mart ayının keskin soğukları yerini Nisan yağmurlarına bıraktı. Uzmanlar, nisan ayında yağan yağmurların, vücuda zindelik ve enerji kazandıran kullanılabilir demir maddesi içerdiğini söylüyor. Bahar yağmurlarından faydalanmak isteyenler, nisan yağmurunun toplanma tarihlerini kaçırmaması gerekiyor çünkü ayın belli dilimlerinde yağıyor. Peki, nisan yağmuru ne zaman toplanır, faydaları nelerdir
Selçuklulara başkentlik yaptığı dönemde Konya'da nisan yağmurlarının kaplarda toplanıp hastalara şifa olarak dağıtılırdı.
Şifa ve bereket olduğuna inanılan Nisan yağmurları faydaları saymakla bitmiyor. Konya’da bulunan Mevlana Müzesi’nde bulunan Nisan Taşı nadide eserler arasında sergileniyor.
Gümüş, bronz ve bakır karışımından yapılmış 43 kilogram ağırlığındaki tasın, 1396 yılında yapıldığı biliniyor. İslam inancına göre şifalı ve mübarek sayılan nisan yağmurlarının toplandığı işlemeli taslara "Nisan Tası" denildiği biliniyor. Bu taş yüzyıllardır Anadolu'da Nisan yağmurları toplama geleneğinin başlangıcı olarak kabul edilir.
NİSAN YAĞMURU NE ZAMAN TOPLANIR?
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Şifa ve bereket kaynağı Nisan yağmurları Nisan ortalarından mayıs ortasına kadar toplanır. Buna göre Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Nisan ayı halk arasında "yağmur ayı" veya "yağar ay" olarak nitelendirilir.
Açık bir balkon ya da terasa koyacağız temiz kap ve kovalarla daha sonra kullanmak üzere Nisan yağmuru toplayabilirsiniz.
NİSAN YAĞMURU FAYDALARI
Nisan yağmurlarıyla, kış boyunca en alt seviyeye inen vücudun demir miktarı, en doğal yoldan geri kazanılabilir.
Havanın içerisinde bulunan başta kükürt ve karbon olmak üzere pek çok zararlı maddeyi arındırır.
Saç bakımında kullanılarak daha parlak, daha canlı ve daha sağlam saçlara kavuşmanızı sağlar.
Nisan yağmurları bitkilerin kök gelişiminde oldukça faydalıdır.
NİSAN YAĞMURU SAÇ UZATIR MI?
Nisan yağmuru toplama geleneği Anadolu’da yüzyıllardır devam ederken "Nisan yağmuru saç uzatır mı?" sorusu gündem geldi. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle saç ve saç derisine faydalı olan Nisan yağmuru saçları yumuşatır, canlı ve parlak bir görünüm verir. Saçları besleyerek, hızlı uzamasına da olanak sağlar.
Ağır kimyasal ve klor içermemesi nedeniyle saç derisini yatıştırır.
NİSAN YAĞMURU CİLDE FAYDALARI
Nisan yağmuru saça iyi gelmesinin yanında cilde de iyi gelir. Özellikle güneşli havalarda güneş ışığına maruz kalan cildi yatırması için nisan yağmuru yatıştırıcı tonik etkisi sağlar. Cilt gözeneklerini açarak, nemli ve parlak bir hale gelmesini sağlarken siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur.
İSLAM DİNİNDE NİSAN YAĞMURU
Yağmur aynı zamanda İslam dininde şifalı olarak kabul edilmiştir. Hadis-i şeriflerde adı geçen nisan yağmurları, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in övgüsüne nail olmuştur. Enes (r.a.) yağmur şifası hakkında şöyle buyuruyor: Hz. Muhammed ile birlikteyken yağmur yağmıştı.
Hemen başını açtı ve ‘Yağmur rabbimin yeni yarattığı ve indirdiği rahmettir’ dedi. Yağmur, İslam aleminde rahmet ve bereketi temsil eder. Yağmur suyuna, Fatiha, Âyet-el-kürsi, İhlas ve Muavvizeteyn 70 er defa okuyup bu sudan aralıksız 7 sabah içenin hastalığı, ağrısı diner.
NİSAN YAĞMURU İLE GELEN ŞİFA
Nisan yağmuru, İslam Peygamberi Hz. Muhammed tarafından bereket ve ölüm hariç her derde deva olduğu bildirilmiş ve içerisine okunacak dualar ile beraber 7 gün aç karnına içilmesi tavsiye edilmiştir.
Nisan yağmuru toplandıktan sonra içerisine bazı dua ve sureler okunarak şifa niyetine içilir. Bu şekilde içilmesi bizzat Peygamber tarafından tavsiye olunmuştur.