Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nde Şube Müdürü Mehmet Akkan, Kazdağları'nda sıkça rastlanan İmparator Mantarı (Amanita caesarea) hakkında bilgi verdi. Halk arasında yumurta mantarı, padişah mantarı ya da Sezar mantarı olarak bilinen bu nadide mantar, özellikle meşe, ıhlamur ve kestane ormanlarının rutubetli alanlarında büyüyor. Parlak turuncu şapkasıyla göz alıcı olan bu mantar, tarih boyunca Roma imparatorlarının favorisi olmuş ve adını da buradan almış.

İmparator mantarı, şapkasının huni biçimindeki formu ve altın rengi tonlarıyla doğada kolayca fark ediliyor. Ancak, zehirli olan Amanita muscaria ile karıştırılabileceği için dikkatli olmak gerekiyor. Mehmet Akkan, bu mantarın keskin ve balığı andıran tadının özellikle doğada toplayanlar tarafından çok sevildiğini belirtti. Yetişkin olmayan imparator mantarı, beyaz bir kesenin içinde yumurta şeklinde bulunur ve bu nedenle "yumurta mantarı" olarak adlandırılır.

Bu eşsiz mantarın yemeği, kavurması, çorbası ve fırınlanmış hali yapılabileceği gibi, çiğ olarak da zeytinyağı ve limon sosuyla tüketilebilir. Salatalarda da kullanılabilen imparator mantarını saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, mantarı açıkta tutmak. Poşete ya da streç filme sarılmaması gerekiyor, çünkü mantarın süngerimsi dokusu etraftaki kokuları emebilir.

Kazdağları'nda yetişen mantarların toplanması konusunda Mehmet Akkan uyarıda bulunarak, zehirli mantarların çok tehlikeli olduğunu ve mantar toplamaya mutlaka uzman birisiyle gidilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede yaşayan halkın yüzlerce yıllık birikimleriyle mantar toplama konusunda oldukça deneyimli olduğunu belirten Akkan, doğanın sunduğu bu muhteşem lezzeti keşfetmek için ormana çıkmanın önemini vurguladı.

620 gram doğan bebek taburcu edildi 620 gram doğan bebek taburcu edildi

Muhabir: Şenay Azman