Her yıl Ocak ayının ilk pazar günüyle başlayan Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası, toplumda tüberküloz (verem) hastalığına karşı farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu yıl da Biga Devlet Hastanesi, hastalığın erken teşhis ve tedavisinin önemine dikkat çekmek için önemli açıklamalar yaptı.
Hastanenin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Durak, tüberkülozun, başta akciğerler olmak üzere vücudun birçok organını etkileyebilen ve hava yolu ile bulaşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti. Dr. Durak, tedavi edilmediği takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalığın, düzenli ilaç kullanımıyla %95-99 oranında iyileşebileceğini ifade etti. Ancak tedavi sürecinin uzunluğu (6-24 ay) ve maliyetleri nedeniyle tüberkülozun biyopsikososyal bir hastalık olarak kabul edildiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basiliyle enfekte olup, bunların %5-10'unda aktif hastalık gelişmektedir. 2021'de dünya çapında 10,6 milyon yeni tüberküloz vakası kaydedilmiş ve 1,6 milyon insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklar arasında COVID-19'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen ilaçlar, tüberküloz hastalarına ücretsiz olarak sunulmakta ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz sağlanmaktadır. Bu süreçte, erken teşhis ve düzenli tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Tüberkülozla mücadelede en önemli adımlar şunlardır:
- Bebeklere BCG aşısının zamanında yapılması,
- Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması,
- Uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastasıyla temasta bulunanların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması,
- Tüberküloz hastası ve temaslılarının ilaçlarını düzenli olarak, sağlık personelinin gözetiminde kullanması.
Ayrıca, tüberkülozun önlenmesi için sigara içmemek, sık sık elleri yıkamak, ortamları havalandırmak ve dengeli beslenmek gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. Türkiye'de, 1931 yılından bu yana bebeklere BCG aşısı yapılmakta ve bu aşı, çocukları veremden korumak için zorunlu hale getirilmiştir.
Son olarak, Dr. Durak, tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek "Hastalığa korkma, geç kalmaktan kork!" diyerek erken teşhis ve tedaviye yönelik toplumu bilgilendirdi. Unutmayalım, tüberküloz tedavi edilebilir, ancak geç kalmadan sağlık kuruluşlarına başvurulması önemlidir.