Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, TTK'nin kuruluşunun 94. yılına özel "Her Eve Bir Tarih Kitabı" projesini başlattıklarını belirterek, "Her evde Türk Tarih Kurumunun bir kitabı olması için özel bir gayret göstereceğiz." dedi.
Özgen, TTK'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla, AA muhabirine, kurumun son dönemde başlattığı yeni projelere ilişkin açıklamada bulundu.
Türk Tarih Kurumunun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" ve "Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir" sözleri doğrultusunda kurulduğu günden bugüne faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Özgen, kurumun neredeyse Cumhuriyet'le yaşıt olduğunu, bundan mutluluk ve gurur duyduklarını kaydetti.
Özgen, "Kurumumuz, Türk milletinin tarih boyunca Türk ve dünya tarihine yapmış olduğu katkıları akademik olarak araştırıp bunları kamuoyuyla paylaşmak üzere faaliyetlerini yürütmektedir." ifadelerini kullandı.
Şehirler, ülkeler, olaylar ve devlet adamları için 100 kitaplık proje
TTK'nin kurulduğu günden bugüne 2 bine yakın kitap neşrettiğini ve bu kitapların ciddi bir akademik birikim oluşturduğunu vurgulayan Özgen, "Türkiye'de sosyal bilimler alanında özellikle de tarih, arkeoloji ve sanat tarihi alanında Türk Tarih Kurumunun ürettiği akademik birikim hem dünya hem de Türkiye'deki akademik çevreler tarafından bilinerek, yakından takip edilmektedir. Ürettiğimiz bu akademik bilgiyi daha geniş kitlelere ve genel kamuoyuna da ulaştırmak için Cumhuriyetimizin 100 yılına da armağan olsun diye 100 kitaplık bir proje başlattık." diye konuştu.
Projenin 4 ana başlıktan oluştuğunu ifade eden Özgen, Sultan Alparslan'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Türk tarihindeki önemli devlet adamlarının, tarihe iz bırakan yönleriyle bu projede kitaplaştırıldığını söyledi.
Proje kapsamında, Ankara, İstanbul, İzmir, Edirne, Erzurum, Semerkant, Balkan ve Azerbaycan şehirleri başta olmak üzere Türk tarihinin önemli şehirlerini, Türk tarihinin önemli devletlerini ve Türk tarihinin önemli kırılma noktalarını kitaplaştırarak "Genel Okuyucu için 100 Eser Projesi"nde okuyucuya sunacaklarını belirten Özgen, şunları kaydetti:
"Genel Okuyucu için 100 Eser Projesinin ilk 10 kitabı okuyucuyla buluştu. 2025 sonuna kadar biz 100 eseri tamamlamayı planlıyoruz. Akademik bilgimizi, daha geniş kitlelerin rahat okuyup anlayabileceği bir seri üretmeyi hedefledik. Yazarlarımız konuları, akademik üslup ve akademik yazım tekniklerinden arındırıp, okuyucuların rahat okuyacağı metinlere dönüştürdü. Proje yönelik geri dönüşler satışlar noktasında iyi. Eserleri kurumumuzun sosyal medya hesaplarından paylaştığımızda projenin çok ilgi gördüğünü söyleyebiliyoruz."
Özgen, bu 100 kitabı, yakın zamanda kurumun e-yayın platformundan sesli kitap şeklinde de okuyucuya sunacaklarını söyledi.
Gezici Kitap Satış Tırı, mayıstan itibaren 81 ili dolaşacak
Türk Tarih Kurumunun geniş yelpazede kitap ürettiğini, kitapların daha çok okuyucuyla buluşması noktasında yeni projelerini dört bir koldan devam ettireceklerini belirten Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"94. yılımıza özel 'Her Eve Bir Tarih Kitabı' projesini başlatıyoruz. Her evde Türk Tarih Kurumunun bir kitabı olması için özel bir gayret göstereceğiz bu yıl içerisinde. Bu kapsamda, yayınladığımız kitapları internet mağazamız üzerinden ulaştırıyoruz, üniversitelere kitaplık kuruyoruz ve tüm şehirlerimizdeki kitap fuarlarına katılım sağlıyoruz ve kitaplarımızı da piyasa koşullarına göre çok erişilebilir fiyatlarla satışa sunuyoruz. Kitaplarımızın daha çok okuyucuyla buluşması noktasında kurumumuzun önümüzdeki günlerde bir 'Gezici Kitap Satış Tırı' da olacak. Türk Tarih Kurumunun Gezici Kitap Satış Tırı, tüm üniversitelerimizi ve tüm şehirlerimizi mayıs ayından itibaren dolaşmaya başlayacak."
Özgen, İstanbul'da 1, Ankara'da 3 ayrı yerde kitap satış mağazasının hizmet verdiğini, kitapları okuyucuya esas ulaştırdıkları yerin ise e-mağazalar olduğunu belirtti.
"Tarih, milletimizin hafızasını oluşturuyor"
TTK'nin kitap yayınlama tekniği açısından ciddi bir tecrübesi olduğunu belirten Özgen, profesyonel ekiplerle çalıştıklarından kitapların hem içerik hem tasarım açısından piyasa standartlarının üzerinde olduğunu kaydetti.
Özgen, "Tarih, milletimizin hafızasını oluşturuyor. Geçmişimizi ilgilendirdiği gibi bugünümüzü ve geleceğimizi de şekillendiriyor. Tarihi mirasımız, bugün anlamamızı ve geleceği şekillendirmemizi çok önemli bir şekilde etkilediği için tarih kitaplarımızın her yerde bir farkındalık olarak olmasını ve okunması istiyoruz." dedi.
Üniversitelerde TTK Kitaplığı projesinin başarıyla devam ettiğini ve bugün 25'inci kitaplığı açtıklarını bildiren Özgen, "Önümüzdeki haziran ayı içerisinde Kazakistan ve KKTC'de Türk Tarih Kurumu 100. Kitaplığı açacağız." diye konuştu.
Osmanlı ve Selçuklu Devletlerine özel 20'şer ciltlik külliyat çalışması
Prof. Dr. Yüksel Özgen, kurumun bir geleneğini daha devam ettirdiğini belirterek, "Kurumun son 50 yıllık birikimini yansıtacak şekilde, kurumumuz bilim kurulu üyelerine Osmanlı tarihi ve Selçuklu tarihi külliyatı hazırlatıyoruz. 2026 yılında bitecek şekilde, 20 ciltten oluşan Osmanlı tarihi ve 20 ciltten oluşan Selçuklu ve Beylikler tarihini yeni bir çalışmayla okuyucuya sunacağız." ifadelerini kullandı.
TTK'nin sadece akademik çalışmalar yürütmediğine, geleceğin tarihçilerini de yetiştirmeyi hedeflediğine ve bu kapsamda burslar verdiğine işaret eden Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ankara'daki kurum binalarımızda, üniversitelerle toplumumuzun her kesimine hitap edecek şekilde konferanslar düzenliyoruz. İllerimizde 'tarihçi buluşmaları' başlığı altında üniversitelerimizdeki öğretim üyelerimizle tarih eğitiminin nasıl olması gerektiğine dair ciddi çalışmalar yapıyoruz. Türk Tarih Kurumu, kurumumuzun ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi himayelerinde, Cumhurbaşkanımızın da Anayasal olarak gözetim ve desteğinde, bilimin rehberliğinde faaliyetlerini bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yapmaya devam edecektir."