Bu yıl 18'incisi düzenlenen Biga Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı kapsamında, Türkiye'nin ilk tarım yazarı ve Basın Şeref Kartı sahibi Sadullah Usumi'nin anısına, doğduğu yer olan Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Doğancı Köyü'nde bir anıt açılışı gerçekleştirildi. Biga Ziraat Odası’nın öncülüğünde düzenlenen etkinliğe büyük bir katılım sağlandı. 

Anıt açılışına; Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır başta olmak üzere pek çok önemli isim katıldı. Ayrıca, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar da açılışta yer aldı.

Açılışta konuşan Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, “Geçen sene fuarımızda Ali bey katılım yapmıştı sağ olsun bizi kırmadı konuşmacı olarak geldi. 30 Eylül 2023'tü kahvaltıda Ali Bey şunu söyledi, Sadullah Bey'in ölüm yıl dönümü, başkanım dedi o da Biga doğumlu köyünü biz ziyaret etsek ya dedi… Biz de köyünü hakikaten bilmiyorduk önce Aziziye diye çıktık yola… Aziziye de durduk baktık sonra Ali Bey kızı Dilek hanımı aradı kendisinin Doğancı doğumlu olduğunu ifade etti. Biz de bu sayede Doğancı köyüne geldik evini aradık sevgili muhtarımızın bize bir iki yer gösterdi tabii tam olarak da bulamadık evini , biz de o gün ne yapabiliriz diye Ali bey ile konuşurken dedik ki Ziraat odası olarak Sadullah Bey'in anıtını yapsak köyüne.. tarım dostu, tarım yazarı, ilk tarımı yazarı… böyle bir fikirle yola çıktık. Bizi kırmayıp her zaman desteğini esirgemeyen Sadullah Bey'in kızı Dilek Hanım sizlere özellikle teşekkür ediyorum. Bu fikri sunan Ali Bey’e her zaman destek veren bize ona da çok çok teşekkür ediyorum. Biga halkı ve çiftçisi olarak olay böyle gerçekleşti bunu da yapabildiysek ne mutlu bize, size de buraya geldiğiniz için tek tek teşekkür ediyorum” İfadelerini Kullandı.

Sadullah Usumi’ nin kızı Dilek Usumi Bil “Bugün burada babam Sadullah Usumi adına yapılan bu anlamlı anıtın açılışında onun kızı olarak bulunmaktan onur duyuyorum ve gurur duyuyorum. Bu gurur onun anısına gösterilen sorulduğunda cevap her şeyden önce babamdır ailesine bağlı yüce gönüllü bir insan. Hayatımıza ışık tutmuş biriydi, ilkeleri her zaman ön plandaydı ve bu ilkeleri beni de derinden etkilemiş kalbinde dürüstlüğü ile bir abide olmuştur bugün kendi işlerimde ve Dünya ile ülkemiz için sürdürülebilir kalkınma adına verdiğim mücadelede özellikle tarım alanında gıda güvenliğinde çiftçi ve üretici ilişkilerinde bu sorunlarla baş edilebilmesi için sosyal ve ekonomik konumunu yükseltebilmek için babam hep yol göstericim benim pusulam olmaya devam ediyor Sadullah Usumi'nin dürüstlüğü şefkat dolu bakışını ve dik duruşu farklı alanlarda yaptığı her işi görmek mümkündü gazeteciler sendikası başkanı Usumi de de çiftçinin dostu olan o Usumi de de milletvekili olarak görev aldığı dönemde de bu özellikleri hep ön plandaydı babam sadece bir lider ya da siyasetçi değil insanlara dokunmayı bilen yardımsever ve adaletli biriydi. Kafkasya’dan başlayıp zorlu bir göç öyküsünün içinden gelen Usumiler Biga'nın Doğancılar köyünde yeni bir hayat kurmuş ve bu topraklarda kök salmışlar bu kökler sadece Bizim ailemizin değil burada yaşayan herkesin bu toprakların bir parçası olan tüm insanların ortak mirasıdır bugün burada bu anıtın açılışı hem babam adına bir saygı duruşu hem de onun temsil ettiği değerlerin sonsuza kadar yaşatılacağına dair bir simge olarak burada duruyor bu anlamlı günde hepinize bu duyguları paylaşmak tan büyük mutluluk duyuyorum babamın anısını yaşatmak adına buraya gelen ve bu anıtın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.” dedi.

Ünlü Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ise; “Gerçekten çok mutlu olduğum bir gün. Çünkü bu meslekte gazetecilikte vefa ne yazık ki çok fazla yok, hep böyle bir rekabet içerisinde olduğumuz için böyle ustalarımıza meslektaşlarımıza çok vefa göstermediğimizi düşünüyorum. “ Sadullah usuminin Türkiye’nin ilk tarım yazarını olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından dua edilerek  anıt açılışı gerçekleştirildi..

SADULLAH USUMİ KİMDİR?

Sadullah Usumi: Çiftçi Dostu Bir Gazeteci ve Yazar

Türkiye'nin ilk "Tarım Yazan ve Basın Şeref Kartı sahibi olan Usumi, gazeteci, yazar ve milletvekili olarak uzun yıllar tarım ve çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Üreticilerin sorunlarını ele alan yazılarıyla tanıma ilgi uyandırdı, bu alanda farkındalık yarattı Anadolu'da "Çitfçi Dostu olarak tanınan Usumi, 30'dan fazla ödüle laik görüldü ve Türkiye Ziraatçiler Derneği tarafından "Yılın Gazetecisi seçilerek "Çiftçi Dostu" ünvanını aldı.

Göçük altında kalan ikinci kişinin cansız bedenine ulaşıldı Göçük altında kalan ikinci kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Gazetecilik kariyeri boyunca Son Saat Tan Son Havadis. Tercüman, Sabah, Milliyet ve Cumhuriyet gibi önemli gazetelerde muhabirlikten genel yayın müdürlüğüne kadar birçok görevde çalışan Usumi, aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı yaptı Gazeteci Haklan ve Basın Özgürlüğü konularında önemli çalışmalarda bulundu ve Türkiye'yi Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ)'de Temsil etti.

15.ve 16. Dönem Milletvekili olarak TBMM'de görev yapan Sadullah Usumi, çiftçilerin ve üreticilerin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak tarım politikalarının geliştirilmesi için mücadele etti.

"Yağma Tütün ve Sigara Pazarımızda Vurgun adlı bir kitabı ile tarım ve tütün sektöründeki sorunları dile getirdi. Ölümünden sonra Türkiye Ziraatçiler Derneği her yıl adı verilen Sadullah Usumi Basın Ödülü ile onun adını yasatmaya devam etmektedir.

1 Ocak 1927'de Biga'nın Doğancı Köyü'nde doğan Sadullah Usumi, eğitimine Galatasaray Lisesi'nde devam etti. 30 Eylül 2002 tarihinde vefat eden Sadullah Usumi, evli ve üç çocuk babasıydı.

Türkiye’nin ilk tarım yazarına Çanakkale Biga’da anıt açılışı Foto Galeri: Türkiye’nin ilk tarım yazarına Çanakkale Biga’da anıt açılışı

Editör: Bahar Karakurt