Biga Lokantacılar ve Köfteciler Odası Başkanı Erkan Özkan ve yönetimi, görev sürelerinin 3'üncü yılını tamamlarken; Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan'ın da katılımıyla bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erkan Özkan odanın tüm borçlarını ödediklerini ve odayı güçlendirdiklerini ifade ederken; Ünal Özcan ise esnaf ve sanatkarların büyük sıkıntılarla mücadele ettiğini ve bu sıkıntıların çözümü için çalıştıklarını söyledi.
"MAHCUP ETMEDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"
Göreve geldikleri 15 Ocak seçimleri sonrası çalıştıklarını ifade eden Biga Lokantacılar ve Köfteciler Odası Başkanı Erkan Özkan; "Biga Lokantacılar ve Köfteciler Esnaf Odası olarak yönetim kurulumuz, denetim kurulumuz ve yedek yöneticilerimizle birlikte Ünal Özcan başkanımızın da katılımıyla 3 yıllık görev süremizin sonunda bir değerlendirme yapmak istedik. Çok uzun zaman içerisinde uzun mesailer harcıyoruz. 2022 yılı 15 Ocak'ta seçime girdik. Güzel bir atmosferin içine girdik. Teşkilatımızın liderlerinden Ünal Özcan başkanımızı tanıma fırsatı bulduk. Teşkilatımızın değerli isimlerle tanıştık. Odamıza kayıtlı olan üyelerimizle çalışma fırsatımız oldu. Yola çıkıyoruz, bu bayrağı taşımak istiyoruz dedik. Odamıza kayıtlı olan 300'ün üzerindeki üye bize bu bayrağı verdiler. Biz 15 Ocak'ta gerçekleşen seçimden bir hafta sonra yönetim kurulumuzla beraber göreve geldik. Maalesef 22 Ocak'ta şöyle bir durumla karşılaştık. Odamız hastanenin yoğun bakımında unutulmuş bir hasta gibiydi. Bizim yönetim olarak büyük bir heyecanımız vardı. Ama genel kurulun giderleriyle alakalı bir bütçe planlaması yapılmamış, sadece düz ara bir oda işletmesi vardı. Yönetim, denetim ve tüm liste olarak karanlık bir kuyunun içine düşmüştük. Ama sağ olsun Ünal Özcan başkanımız bize o gün de ışık oldu. Genel Kurul giderleriyle alakalı hemen bir bütçe planlaması yaparak bize o gün nefes aldırdı. Biz de kendisini mahcup etmediğimizi düşünüyoruz. Seçimden önce ne söz verdiysek tüm ekibimizle birlikte hepsini yerine getirdik" ifadelerini kullandı.
"ODAMIZIN BORCU KALMADI"
Odanın herhangi bir borcunun kalmadığını, EYT kapsamında emekli olacak olan genel sekreterin kıdem tazminatını ödeyebilecek güce eriştiklerini dile getiren Erkan Özkan; "30 yıllık yaşam alanımızı değiştirdik. Oda binamızı yeniledik. Odamızın TESK'e, birliğimize ve federasyona birikmiş borçlarımız vardı. Bunları yapılandırdık. 3 yıl içinde 4 tane fuar gezisi yaptık. Bazı etkinlikleri göz önüne çıkardık. Özel günlerde oda olarak kurumumuzu ortaya çıkarmaya çalıştık. Odamıza kayıtlı olan çok kıymetli üyelerimize, yönetim kuruluma, listeme harcadıkları mesai için teşekkür ediyorum. Kurumumuzu çok iyi bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum. Bizim kurum olarak bir borcumuz kalmadı. Güçlü bir kurum olduk. 15 yıldır aktif halde odamıza hizmet eden genel sekreterimiz, EYT kapsamında emekli olacak. Kıdem tazminatı ödeyeceğiz. Bu kıdem tazminatını ödeyecek duruma geldik. 3'te 1'lik bir eksiğimiz vardı. Sağ olsun birlik başkanımız Ünal Özcan ve yönetimine de borçlanmak karşısında bize yardımda bulundukları için teşekkür ediyorum" dedi.
"İHTİSAS ODALARIMIZIN DEĞERİNİ BİLELİM"
İhtisas odalarının kurulma şartlarının zorlaşacağını, kapanan odaların yenisinin kurulmasının çok zor olacağını dile getiren Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan; "Çanakkale esnaf teşkilatında 32 mesleki odamız var. Bugün itibariyle 27 bin 102 kayıtlı esnaf ve sanatkar var. 415 meslek dalımız var. 12 binden fazla bayan esnafımız var. Geniş bir teşkilatız. Büyük şehir değiliz, küçük bir iliz ama esnaf sayısına göre birçok ilin önündeyiz. Burada mesleki kuruluşların, odaların gerçekten işi zor olduğu gibi, zaman ayırılması gereken bir görev. Yıllar önce gerçekten işyerinden ayrılıp odaya gidemezdi, odaların yöneticileri. O dönemlerde öyleydi. Bugün kurumun müdürü gibi, başkanlar, her gün odada birkaç saat mesai geçirmek zorunda. Onun için değerli işler bu işler. Parasal anlamda üyelerimizin sayısına göre bizim bir aidat gelirimiz var. Hiçbir oda da üyesini aidat ödemediği için icrayla karşı karşıya bırakmıyor. İkili diyaloglarla çözüm bulunuyor. Aidatı belirleyen de devletimiz. Küçük meslek odalarının sıkıntıları var. Biz de üst birlik olarak göreve geldiğimizden beri tasarruf yapıyoruz. Yüzde 700'e kadar bütçeyi arttırdık. Normal etkinliklerin dışında bir şey yapmıyoruz. Odalarımızı yaşatabilmek adına her tür desteği vermeye çalışıyoruz. İşimiz de bu zaten. Oda kurma sayısı 501. Yeni yapılacak değişiklikle bu sayı 1000'i geçecek. Bir defa gittiği zaman geri gelme ihtimali yok. İhtisas odalarımızın değerini bilmemiz lazım" dedi.
"ÇOK BÜYÜK SIKINTILARIMIZ VAR"
Esnaf ve sanatkarların çok zor şartlar altında işlerini yapmaya çalıştıklarını ve çok fazla sıkıntılarının olduğunu dile getiren Ünal Özcan; "Gıda sektörü başta olmak koşuluyla taşıma sektörü dahil iki gündür uğraşıyoruz. Mali Bakanlığı bütün defterdarlıklara tebliğ gönderiyor. 3 Şubat'tan başlamak koşuluyla 2025'in sonuna kadar ilk önce gıda sektöründe devletimiz ne yapıyor biliyor musunuz. Denetmen geliyor, mekana oturuyor. Mesaisi kaçta başlıyorsa ve kaçta bitiyorsa mekanın, o zaman boyunca dükkana oturuyor. Kaç tane müşteri gelmiş, ne yenmiş, ne içilmiş, bütün hesabı tutuyor. Ayda 3 gün geleceğini ve bunu 12 güne tamamlayacağını ve beyan edilen gelirle kazancın yüzde 20'lik farkı varsa uygulama yapacağını söylüyor. Taşıma sektöründe UTS diye bir olay çıkardılar. Destekliyoruz ama her yerde 5 TL maliyeti anlatılan şeye 4 bin lira para ödüyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yıllarca söyledik. Çok tehlikeli sınıfda zorunluydu. Az tehlikeliler 4 yıldır öteleniyordu. Biz kaçmıyoruz. Kurallara, kanunlara uyalım ama iş sağlığı ve güvenliği için firmadan hizmet satın alıyoruz. Bize sosyal güvenlik kurumu kadar maliyeti oluyor. Devletimiz bize yardımcı olsun. İş Sağlık Müdürlüğü bünyesinde. Doktorlar hizmet verecek. Bize sağlık ocakları destek olsun. Yerel yönetimler destek versin. Bir hemşire, bir doktor var. Biz 27 bin kişiyiz. Nasıl olacak bu. Çok büyük sıkıntılarımız var" dedi.
ZAM ELEŞTİRİLERİNE TEPKİ!
Esnaf ve sanatkarlara yapılan zam eleştirilerine tepki gösteren ve görevleri boyunca esnaf ve sanatkarların yaşadıkları sorunları dile getirmek ve çözmek için mücadele edeceklerini söyleyen Ünal Özcan; "Yüzde 44 değerleme oranında yıl sonunda artış yapıldı. Hemen bütün her yerde esnafın fahiş fiyat uyguladığı yayıldı. Çay 5 liradan 7 liraya çıktı, şöyle oldu, böyle oldu. Bir gecede benim maliyetim yüzde 50 yükselmişse, esnaf olarak ben ne yapacağım. Ben de bunu çıkarabilmek adına ne iş yapıyorsan bu maliyeti üzerine koyacağım. Çok koyarsam zaten müşteri kaçıyor, gelmiyor. Devlet baba bize örnek olsun, bu artışları yüzde 44 değiş, yüzde 14 yapsın. Ondan sonra yüzde 15 maliyet artışında yüzde 44 zam yapılıyorsa hesap sorulsun. Çok konuşulacak şeyler var. Biz her ay 30 odayla beraber toplanıp konuşuyoruz. Bakanımızın da katılacağı bir toplantı olacak. Bu konuları anlatmaya gideceğiz. Biz yazılı, sözlü çok anlattık. Artık bir şeylerin yapılmasını, düzeltilmesini istiyoruz. Biz bu görevlerde olduğumuz sürece mücadele edeceğiz. Saygı kuralları çerçevesinde her ortamda anlatmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.