Bozlar Köyü sınırları içindeki bölgenin Yat İhtisas Serbest Bölge ilan edilmesinin ardından bu kararın Biga ekonomisine etkilerini değerlendirmek amacıyla Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ve beraberindeki Biga heyeti; dünyanın önemli lüks yat üretim merkezlerinden birisi haline gelen Antalya Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek bölgeye katkısı üzerince incelemelerde bulundu. Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “"Yat İhtisas Serbest Bölgesi, Biga’yı dünyaya açacak" dedi.
Biga TSO yönetim kurulu üyeleri ile Biga TSO 2 No'lu Meslek Komitesi üyelerinin yanı sıra Biga yapılacak Tematik Lise için görüşmelerde bulunan Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen de heyette yer aldı. Biga heyeti, Antalya Serbest Bölge Müdürlüğü ve ASBAŞ- Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ettiler. Ziyaretler kapsamında özel yat üreticisi firmaları da ziyaret eden Biga heyeti, limanda ve tersanede incelemelerde bulundular.
Ziyaretler kapsamında Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ve beraberindeki Biga Heyeti, Antalya Serbest Bölge Müdürü Ramazan Talat Güçsav, ASBAŞ- Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Genel Müdürü Zeki Gürses, Alia Yacht Builders Genel Müdürü Fikri Bayhan, HSY Yachts Tersane Yöneticisi Oğuz Eldeleklioğlu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Yusuf Hacısüleyman ile bir araya geldi.
2023 yılında 1 milyar doların üzerinde ticaret gerçekleşen Antalya Serbest Bölge’de kapasite tamamen dolmuş durumda. İstihdam 8407’ye ulaşırken, hala personel sayısı yetmiyor. Biga’ya kurulacak Yat İhtisas Serbest Bölgesi ile birlikte hem üretimin hem de istihdamın arttırılması hedefleniyor.
“YATÇILIKTA YER SORUNUNU BİGA ÇÖZECEK”
Biga'da ilan edilen Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölgesi'nin Antalya'dakinden 2,5 kat daha büyük alana sahip olduğuna dikkat çeken Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; "Biga Yat İhtisas Serbest Bölgesi, Antalya Serbest Bölgesi'nin 2,5 katı büyük alana sahip. Bu özellikleri ile 8000 çalışan bulunuyor. Bu özellikleriyle dünyanın en büyük yat üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bizim Bozlar'daki serbest bölgemiz hem yat üzerine olması nedeniyle, hem alan büyüklüğüyle, hem de konumuyla ve ulaşım olanaklarıyla dünyada sayılı serbest bölgelerden biri haline gelecektir. Yatçılık konusunda dünyanın en önemli adreslerinden biri haline gelmemesi için hiçbir neden yok. Bu da Yat İhtisas Serbest Bölgesi’nin Bigamızı dünyaya açacağını gösteriyor" dedi.
“BİGA, YATIRIMCILARIN İLGİ ODAĞI OLACAK”
Hobisi milyon dolarları bulan yatırımcıların ve ziyaretçilerin Biga’ya geleceğine dikkat çeken Şadan Doğan; “Hobisi milyon dolarlar olan çok sayıda ziyaretçi ve yatırımcı Biga’ya gelecek. Yat üretimi denilince, esnaflarımız, tüccarlarımız; ‘Bizi neden ilgilendiriyor’ diye düşünebilirler. Burada yan sanayisinden tutun da otelcilik, restoranlarımız, giyim sektörümüz dahil çok sayıda hizmet sektörü de bu süreçten etkilenecek. Bigamızın değeri artacak. 30-50 milyon dolarlara yat üretimi yaptıran yatırımcılar, Bigamızda konaklayacak ve zaman geçirecekler. Bigamızın baştan sona tüm bileşenlerini etkileyecek bir süreçten bahsediyoruz. Böyle bir ortamda işsizlik de sorun olmaktan çıkacak. Biz Antalya’da bunu gördük. Kıymetli müdürlerimiz, tersanede üretim yapan firmalarımız ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli başkanı bize örnekleriyle bu süreçleri anlattılar” dedi.
“TEMATİK LİSE İLE İŞSİZLİK SORUNU KALMAYACAK”
Antalya’da e önemli eksikliklerden birinin personel sorunu olduğunu hatırlatan Şadan Doğan; “Antalya Serbest Bölgesi’nde yaşanan en önemli sorunları tek tek not aldık. Bunlardan biri de eleman ihtiyacı olarak dikkat çekiyor. 8407 çalışan olmasına rağmen, hala personel eksiği yaşıyorlar. Biz de bunun için kıymetli İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erkan Bilen’i de ziyaretimize davet ettik. Müdürlüğümüz ile odamız arasında Tematik Lise yapımı konusunda bir protokol imzalamıştık. Antalya’da çok net bir şekilde gördük ki, çocuklarımız için yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biri de bu tematik lisenin hayata geçmesi olacak. Bu lisenin nasıl yapılandırılması gerektiğiyle ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erkan Bilen, Antalya’daki paydaşlarımızla da iletişim halinde olacak. Çocuklarımız buradan mezun olduktan sonra bir daha iş kaygısı yaşamayacaklar. Yüksek maaşlı işlerde istihdam edilecekler. Bu süreci doğru bir şekilde yönetebilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İKİ ODA ARASINDA İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞÜLDÜ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ve yönetimiyle gerçekleştirilen toplantıda, iki oda arasında yapılabilecek iş birlikleri detaylı bir şekilde ele alındı. Genel Sekreter Av. Aslı Şahin Tekin'in de katıldığı görüşmede, tarım ve gıda sektöründe iş birliği, turizm alanında ortak çalışmalar, sanayi ve teknoloji iş birliği, eğitim ve genç girişimcilerin desteklenmesi, lojistik ve ticaret gibi önemli başlıklar üzerinde duruldu. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Biga’da oluşturulan serbest bölgede yat üretimine ağırlık vermeyi planladıklarını belirterek, bu doğrultuda Antalya Serbest Bölgesi (ASBAŞ) ile deneyim paylaşımı yapmayı hedeflediklerini ifade etti. Başkan Doğan, “ASBAŞ'a meclis gezisi düzenledik, burada elde ettikleri tecrübeleri bizlerle paylaşmalarını istedik” dedi. Başkan Hacısüleyman ise Antalya Serbest Bölgesi’nin kent ekonomisine olan katkısı hakkında bilgi vererek, “ASBAŞ’ta faaliyet gösteren üyelerimizin iş alanları ve faaliyetleri, kentimizin ekonomik gelişimine önemli katkı sağlamaktadır. Yapacağımız iş birliği çerçevesinde Biga’nın hedeflerine destek vermekten memnuniyet duyarız" diye konuştu.
ANTALYA SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA
1989 yılında kurulan Antalya Serbest Bölgesi’nde 782,481 metrekare alan üzerinde bulunuyor. 17,90 milyar dolarlık toplam ticaret hacmine sahip bölgede 2023 yılında 1.094 milyar dolar ticaret gerçekleşti. 2024 yılının Ekim ayı itibariyle ise 927 milyon dolar ticaret hacmine ulaşıldı. Toplam 87 firma bulunurken; bunlardan 48’i yatırımcı, 39’u kiracı, 59’u yerli sermayeli, 28’i se yabancı sermayeli firmadan oluşuyor. Antalya Serbest Bölge’de yat – tekne sektörü 320,4 milyar dolarlık rakam ile en yüksek ticaret hacmine sahip bulunuyor. Maden, medikal, elektrik ve elektronik ile diğer sektörler de sıralanıyor. Antalya Serbest Bölge’de 2024 yılı Ekim ayı itibariyle 8407 çalışan bulunuyor. Antalya Serbest Bölge’de yat üretimi yıllık 100’e yaklaşmış durumda. Kuruluşundan itibaren ise 728 tekne üretilmiş durumda. Tekne üretiminin yanı sıra tekne bakım onarım çalışmaları da ciddi oradan devam ediyor. 2023 yılında 19 tekne bakım onarıma gelirken, 6 teknenin ise bakım onarımı tamamlanarak teslim edildi.