Biga Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Güneş Yücel, 1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli bilgiler paylaştı. Rahim ağzı kanserine dikkat çeken Yücel, erken teşhis ve düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını vurguladı. 

Op. Dr. Koray Güneş Yücel, rahim ağzı kanserinin genellikle HPV (Human Papilloma Virüsü) kaynaklı uzun süreli enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen ve rahmin alt kısmında yer alan rahim ağzında meydana gelen bir kanser türü olduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konduğunu ifade eden Yücel, "Bu kanser türü genellikle 50 yaş civarında ortaya çıksa da son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır" dedi. 

 HPV VİRÜSÜNE KARŞI DİKKAT! 

Biga’da hastaların takdirini kazanan çalışanlar ödüllendirildi Biga’da hastaların takdirini kazanan çalışanlar ödüllendirildi

Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV virüsünün genellikle belirti göstermediğini ve oldukça bulaşıcı olduğunu vurgulayan Yücel, şu bilgileri paylaştı: 

"Çoğu kadın hayatının bir döneminde HPV virüsüyle karşılaşır ve vücut savunma sistemi yardımıyla bu virüsü yener. Ancak bazı HPV türleri vücut savunma sisteminden güçlü çıkarak rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu nedenle korunma önlemleri almak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak büyük önem taşır." 

Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında cinsel ilişki sırasında ağrı ve vajinal kanama, adet dışı veya menopoz sonrası kanama, ağır kokulu vajinal akıntı, pelvik bölgede ağrı, regl dönemlerinde şiddetli ağrı ve kanama ile kilo kaybı yer alıyor. Her 100 kadından 2'sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığı biliniyor. 

 ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR 

Erken teşhisin önemine dikkat çeken Yücel, günümüzde rahim ağzı kanserini önlemek veya erken teşhis etmek amacıyla kullanılan iki tarama testi olduğunu belirtti. Bu testlerin HPV ve Pap smear testleri olduğunu söyleyen Yücel, "Her iki test de basit ve ağrısızdır. 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir bu testlerin yapılması önerilmektedir" dedi. 

Bu testler Toplum Sağlığı Merkezleri'ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) tamamen ücretsiz olarak yapılmaktadır. 

"Erken teşhis sayesinde rahim ağzı kanseri basit bir işlemle tedavi edilebilmektedir. Ancak geç kalındığında bu hastalık maalesef öldürücü olabiliyor" diyen Yücel, farkındalığın önemini şu sözlerle ifade etti:  "Rahim ağzı kanseri yüzde 100 önlenebilir bir hastalık. Bu nedenle 30 yaşını geçmiş her kadının düzenli taramalar yaptırmasını önemle tavsiye ediyoruz." 

Kadınların bilinçlenmesi ve düzenli kontrollerini ihmal etmemesi, hayat kurtarıcı olabilir. Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yapılan bu çağrıya kulak vermek, sevdiklerinizle sağlıklı bir geleceğe adım atmanız için bir fırsat olabilir.

Muhabir: Canan Gezer