Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında çiftçilere yüzde 75 hibeli 64 ton çeltik tohumu dağıtıldı. TAKE Projesi çerçevesinde düzenlenen programda, verimliliği artırmaya ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlamaya yönelik önemli mesajlar verildi.
PROTOKOL YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Tohum teslim töreni, Biga İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirildi. Programa; Çanakkale Vali Yardımcısı Dr. Polat Kara, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, il ve ilçe protokolü ile çok sayıda üretici katıldı.
GÜRAY ERGÜN: “ÇELTİK TARIMI BİGA İÇİN STRATEJİK ÜRÜN”
Programda il konuşmayı Biga Ziraat Odası Başkanı, Çanakkale Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı M Güray Ergün yaptı. Ergün; “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" tohum teslim törenine hepiniz hoş geldiniz. İlçemizde bulunan 604.000 dönüm tarım arazisinin %43'ü yani yaklaşık 260.000 dekarı sulanabilir arazi olup Taşoluk Barajı'nın tam olarak devreye girmesiyle bu arazinin tamamı sulanabilecektir. 2024 Yılında sulanabilir arazilerimizin 100.000 dönümü geçen kısmında Çeltik ekilişi gerçekleşmiştir başka bir şekilde söylemek gerekirse sulanabilir arazilerimizin yaklaşık %40ında çeltik tarımı yapılmaktadır. Kısacası çeltik tarımı Biga çiftçisi için önemli bir geçim kapısı ilçemiz, tarımının da stratejik ürünü haline gelmiştir. Geçen yıl yaşadığımız ve ilçemiz çeltik üretiminin neredeyse yarısını etkileyen dolu felaketinin yaralarını sarmak için yoğun çaba harcadık, üç defa Ankara' ya giderek ilgili bakanlıklar, bürokratlar ve milletvekilleri ile görüşmeler yaptık, konuyu Sivil Toplum Platformunda gündeme getirdik, hemen hemen her gün basın yayın organlarında yer alarak sesimizi duyurmaya çalıştık Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'ı felaket bölgesine getirerek kamuoyunda felaketi sıcak tutmaya çalıştık. Valimiz ve Kaymakamımız başta olmak üzere İl ve İlçe tarım müdürlüklerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız ilk andan beri yanımızdaydı, iktidarından muhalefetine tüm vekil ve siyasetçilerimiz bizimle yakınen ilgilendi, el ele vererek yaralarımızı bir nebze olsun sarmak adına Cumhurbaşkanlığından acil ödenek çıkartılmasına vesile olduk. Bu günde burada yine çiftçimize destek olmak ve her geçen yıl etkisini artıran Kuraklık ile mücadele adına Damla Sulama ile Çeltik üretimini teşvik etmek için bir araya geldik. Kuraklık yaklaşan ve her yıl giderek ağırlaşan kaçınılmaz bir durum olarak karşımızda duruyor. Önlem almazsak ve var olan su kaynaklarımızı verimli kullanmazsak ne yazık ki kuraklığın uzun vadede felaket boyutuna ulaşması kaçınılmaz. İşte bu felaketten kaçınmak ve etkilerini azaltmak adına Damla Sulama ile Çeltik üretimini teşvik etmek için düzenlenen tohum dağıtımı gibi destekleri önemsiyor ve söz konusu projenin hayata geçmesinde emeği geçen başta Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün değerli bürokratlarına, Valimiz ve Kaymakamımız nezdinde İl ve ilçe Tarım Müdürlüğümüzün teknik personellerine ve tüm emeği geçenlere çiftçilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.”
“SU BİZE DEDELERİMİZİN MİRASI DEĞİL, TORUNLARIMIZIN EMANETİDİR”
Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş; “Bugün burada "damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği " projesi tohumluk dağıtım töreni için toplanmış bulunmaktayız..Bigamız, ülkemizde toplam üretilen çeltiğin % 8 lik kısmını üretmekte ve Biga pirinci olarak, coğrafi işareti olan tescilli bir ürünümüzdür.. çeltik, tarımsal ürünler içerisinde en fazla su tüketen ürünlerin başında gelmektedir. Son yıllarda ilçemizde, ilimizde ve ülkemizde kuraklık başta olmak üzere iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yoğun olarak yaşamaktayız. Bugün üretim sezonunun kapılarını açacağımız bu günlerde ilçemizdeki bakacak barajı, Taşoluk barajı ve göletlerimiz maalesef yeterli doluluğa ulaşmadığı için sulamada kısıtlamalarla karşı karşıyayız.. Su hayattır... Suyun olmadığı bir yaşam asla ve asla düşünülemez.. Ülkemizde su kullanımı, en fazla tarım sektöründe olup, kullanım oranı %70 seviyesindedir. Bu kadar büyük oranda su kullanımımızı, azaltmamız ve israfın önüne geçmemiz acilen gerekmektedir. Türkiye zaten su zengini bir ülke değildir.. Bu konuda ilçemizde yapılan denemeler sonucunda 2020 yılında Çanakkale il tarım ve orman müdürlüğümüz tarafından projelendirilen ve 2021 yılından bu yana uygulanan, bugün 3 bin dekarın üzerinde alana sahip " damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği " projesi ilimiz ve ülkemiz için çok büyük önem taşımaktadır.. Klasik tava sulama yöntemine göre %70e yakın su tasarrufu sağlayan, doğaya çevreye, toprağa çiftçiye cebimize dost, ülkemizde çeltik tarımı için örnek bir proje olan" damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği " projesinin hazırlanmasında emeği geçen başta il tarım ve orman müdürümüz ve ekibine, ilçe tarım müdürümüz ve ekibine uygulayan üreticilerimize ve bu projeyi destekleyen kaynak sağlayan tarım ve orman bakanlığımıza ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Sözlerimi şu cümleyle bitirmek istiyorum... “Su bize dedelerimizin mirası değildir. Torunlarımızın emanetidir..” Anlayışıyla, herkese saygılar sunuyorum....”
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Anıl Çay“Bilimsel yöntemlerin tarımda kullanımı, üretim verimliliği açısından büyük önem taşıyor. Fakülte olarak bu projelere her zaman destek vermeye hazırız.”
“DAMLA SULAMA İLE %70’E VARAN SU TASARRUFU MÜMKÜN”
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan; “Çanakkale, coğrafi konumu ve bereketli toprakları sayesinde ülkemizde 120 farklı ürünün üretildiği önemli bir tarım şehridir. 51 üründe Türkiye de ilk 10 da yer almaktadır. Bugün sizlere, Çanakkale tarımının lokomotif ürünlerinden biri olan çeltik üretiminde Bakanlığımızın finans destekleri ile yürüttüğümüz önemli bir proje için Biga İlçemizdeyiz. Çanakkale İlimiz TÜİK verilerine göre, çeltik üretiminde Türkiye’de 4. sırada yer almaktadır. 2024 yılı itibariyle 129 bin dekar çeltik ekim alanımız bulunmakta, bunun 100 bin dekarı Biga ilçemizde yer almaktadır. Ancak kuraklık yaşanan yıllarda, barajlarımızdaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle ekim alanlarımız yaklaşık %50 oranında azalabilmektedir.
Dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla üretilen ürün olan çeltik, birim alanda en fazla su tüketen bitkidir. Ülkemizde yaklaşık 1,2 milyon dekar alanda çeltik yetiştiriliyor ve tarımda kullanılan suyun önemli bir kısmı çeltik üretiminde kullanılmaktadır. Bu durum, su kaynaklarımızın giderek azalması ve küresel iklim değişiklikleri sebebiyle sürdürülebilir tarımı tehdit etmektedir.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak “Damlaya Damlaya Çeltik Olur” projemizi 2020 yılında başlattık. Klasik tava sulama yöntemi yerine, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu yöntemle, tarlalarda %60-70 oranında su tasarrufu sağlanmakta, aynı zamanda eğimli arazilerde de üretim yapılabilmektedir. Projemiz, 2021-2024 yılları arasında 224 üreticimizle, 7 bin 266 dekar alanda, %75 hibeli olarak uygulanmış ve 159 ton tohum kullanılarak başarıyla sürdürülmüştür. 2024 yılında ise Çanakkale Valiliğimiz İl Özel İdaresi desteğiyle 35 üreticimizle, 1.351 dekar alanda proje genişletilmiştir. 2025 yılı için projemize bakanlığımız tarafından tarım arazilerinin etkin kullanımının arttırılması projesi ile damla sulama sistemli çeltik ekimine 10 milyon TL bütçe ayrılmıştır. Nisan ayında yapılan ilk etap başvurularında, 75 üreticimize 2 bin 888 dekar alanda alanda kullanılmak üzere, 64 ton sertifikalı yerli çeltik tohumu teslim edilmeye başlanmıştır. Başvuru sürecini kaçıran veya ikinci ürün olarak ekim yapmak isteyen üreticilerimiz için başvurular 2 Mayıs’a kadar devam edecektir. Biga ilçemizde proje ile 43 üreticimize 1.373 dekar alana ekilmek üzere 30 ton 400 kg tohum dağıtılacaktır. Ayrıca, Bakanlığımız destekli “Silajlık Sorgum Tarımının Geliştirilmesi Projesi” ile kurak koşullara dayanıklı, kaliteli kaba yem üretimini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.
Bu kapsamda, 2023 ve 2024 yıllarında 237 köyde, 463 çiftçimize 8 bin 100 kg tohum dağıtarak, 6 bin 417 dekar alanda ekim gerçekleştirdik. 2025 yılı hedefimiz, 123 köyde 164 çiftçimizle, 3 bin 70 dekar alanda Silajlık Sorgum ekim yapmaktır.
Bu projelerle amacımız;
Su kaynaklarımızı koruyarak tarımı sürdürülebilir kılmak,
Çevre dostu ve verimli üretim modellerini yaygınlaştırmak,
Küçük üreticilerimize modern tarım yöntemleriyle daha fazla üretim fırsatı sunmak ve
Kuraklık tehdidine karşı çiftçimizi güçlendirmektir.
Sayın Valim ve kıymetli katılımcılar,
Tarım ve Orman Bakanlığımızın, Çanakkale Valiliğimizin ve ilgili kurumlarımızın destek katkıları ile Çanakkale tarımının geleceği için hep birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Don zararından etkilenen üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz, Destekleriniz için teşekkür ediyor, tüm üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum.”
Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu;“TAKE Projesi ile Türkiye genelinde tarım arazilerinin etkin kullanımını sağlamayı hedefliyoruz. Çanakkale'deki üreticilere %75 hibeli çeltik tohumlarının ulaştırılmasından memnuniyet duyuyoruz. Bakanlığımızın öncülüğünde sürdürülebilir tarımın yaygınlaşması için çalışmalarımız sürecek.”
Çanakkale Vali Yardımcısı6. Dr. Polat Kara; ““Devletimizin her zaman çiftçinin yanında olduğunu göstermek adına buradayız. Bu tür destekler, sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal açıdan da çok kıymetlidir. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum.”
Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı; “Projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Tarım, ilçemizin temel dinamiklerinden biri. Kuraklık gibi tehditlerle mücadelede modern yöntemlerin yaygınlaştırılması çok kıymetli. Çiftçimizin emeği her şeyin üzerindedir.”
Yeni Sezona Güçlü Başlangıç
Program sonunda katılımcılara ikramlar yapıldı, protokol üyeleri ve çiftçiler arasında samimi sohbetler gerçekleşti. Tohum dağıtımı, üreticiler için yeni sezona güçlü bir başlangıç anlamına gelirken, Biga’da tarımsal üretimin modern yöntemlerle sürdürülebilir kılınması hedefi bir kez daha vurgulandı.