Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarını oluşturan tarihi Nutuk, Biga’da gün yüzüne çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105’inci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Bigalı sanatçı Ali Demirkol’un koleksiyonundan seçtiği üç orijinal Nutuk, anlamlı bir sergide halkla buluştu.
Sakarya Mahallesi, Çan Caddesi No: 22 adresinde açılan mini sergi, tarih meraklıları için adeta bir zaman tüneli sunuyor. Demirkol’un sergilediği eserler arasında; 1927 yılında Meclis ve üst düzey bürokratlara özel hazırlanan ilk 2000 baskı, halk tipi baskı ve Halkevleri’nde dağıtılan nadir baskılar yer alıyor.
Sanatçı Ali Demirkol; “1927 yılı Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve Milli Mücadele'nin izlerinin halen taze olduğu bir dönemdi. O yılın Ekim ayında Mustafa Kemal Atatürk Türk milletine ve dünya tarihine damgasını vuracak olan büyük nutku okumak için Büyük Millet Meclisi'nde kürsüye çıktı. Peki nutuk neden yazıldı? Atatürk bu tarihi konuşmayı yapmayı neden hissetti? Nutuk sadece bir söylev değil, Kurtuluş Savaşı'nın cumhuriyetin kuruluşunun ve devrimlerin ayrıntılı bir muhasebesiydi. Atatürk Türk milletinin hangi zorluklardan geçerek bağımsızlığa kavuştuğunu, hangi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını ve cumhuriyetin nasıl kurulduğunu ayrıntılarıyla anlattı, geçmişin karanlık noktalarına aydınlatmak ve geleceğe ışık tutmak amacını taşıyordu. Peki Atatürk neden böyle bir hesap vermek gereği duydu? Çünkü cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen kısa sürede bazı kesimlerde yanlış anlamalar tarihsel çarpıtmalar ve eleştiriler başlamıştı.”
Nutuk’un, Arap harfleriyle ve sağdan sola açılan orijinal formatında sergilenmesi ise tarihe olan saygının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.
Atatürk'ün Nutuk konusundaki hassasiyetine de değinen Ali Demirkol; "Atatürk bu yanlış anlamaları düzeltmek ve tarihe karşı sorumluluğunu yerine getirmek için nutuk'u kaleme aldı. Türk milletine bu büyük mücadelenin ve cumhuriyetin nasıl zorluklarla kurulduğunu hatırlatmak istiyordu. Nutuk sadece bir dönem anlatısı değil Atatürk ve silah arkadaşlarının milletine verdiği sözü yerine getirmesinin bir belgesi olarak da okunabilir. O bu büyük mücadelede nelerin başarıldığını nelerin başarılması gerektiğini, gelecekte neler yapılması gerektiğini gençliğe bir miras olarak bırakıyordu. Sonuç olarak nutuk Türk milletine bir hesap verme bir açıklama ve bir uyarı niteliği taşır. Atatürk bir milletin geçmişini bilmeden geleceğini inşa edemeyeceğini çok iyi biliyordu, bu yüzden nutuk hem bir tarih dersidir hem bir gelecek rehberdir. Ben de Atatürk'e inanmış bir birey olarak bu anlamlı günde elimde bulunan orijinal nutukların üçünü bir hafta süre ile Sakarya mah çan caddesi no 22 Biga/ Çanakkale de sergileme kararı aldım. Harf devrimi olmadığı için nutuk eski Türkçe ve Arap harfleri ile yayınlanmıştır yani kapağı soldan değil sağdan açılmaktadır bazı şahsiyetlere ters gelmemesi için not düşmek isterim" dedi.
Sergi, bir hafta boyunca ziyaretçilere açık kalacak. Tarihin tozlu raflarında yer alan bu eşsiz eserlerle buluşmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.