Çanakkale’de Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, baharın müjdeleyici çiçeği olarak bilinen Kardelen Bitkisi (Galanthus) hakkında açıklamalarda bulundu. Umudu, masumiyeti, empati ve şefkati simgeleyen bu zarif çiçeğin doğayla buluştuğunu belirten Akkan, kardelenin eşsiz yapısıyla dikkat çektiğini vurguladı. 

Bilimsel olarak Galanthus gracilis türüne ait olan kardelen, Amaryllidaceae familyasına mensuptur. Âlem olarak Plantae, şube olarak Tracheophyta, sınıf olarak Liliopsida, takım olarak Asparagales içinde yer alan bu bitki cinsi, soğanlı ve tabanda iki yapraklı yapısıyla tanınıyor. Yaprakları şeritsi, kayış biçiminde veya ters mızraksı formda olabilirken, türler arasında farklı katlanma biçimleri gösterebilir. 

Çanakkale'de Sanal Devriye: Motosikletli sürücüye ceza Çanakkale'de Sanal Devriye: Motosikletli sürücüye ceza

Sıkapa dik, yapraksız, silindirik veya sıkıştırılmış bir yapıdadır. Sıkapanın ucunda bırahte benzeri bir çift sıpata bulunur ve bu sıpataların arasından tek veya nadiren çift, baş aşağı sarkık, ince bir çiçek sapına bağlı çansı ve beyaz renkli çiçekler çıkar. Çiçek sapı, çiçek zamanı dik, meyve zamanı yatık konumdadır. Dış tepaller sivri veya küt uçlu, kaşıksı ya da ters mızraksı formda olurken, iç tepaller daha kısa, dikdörtgensi ve hafif kabzalı yapıdadır. 

Meyvesi etli, elipsoit veya neredeyse küresel olan kardelenin tohumları açık kahverengidir. Bu tohumlar, üzerinde elaiosome adı verilen özel bir yapı taşıdığı için karıncalar tarafından taşınarak yayılmaktadır. 

Genellikle ormanlık alanlarda görülen kardelenler, Avrupa, Türkiye, Kafkasya ve Ortadoğu’da yayılım göstermektedir. Ancak süs bitkisi olarak büyük ilgi gördüğü için günümüzde başka bölgelere de yayılmıştır. Hayli popüler bir süs bitkisi olan kardelenin çok sayıda kültivarı bulunmaktadır. Ancak, birkaç tür istisna olmak üzere, doğadan sökülmesi ve ticareti yasaktır. 

Kardelen bitkisi, ilkbahar ekinoksundan hemen önce çiçek açarak doğaya hayat verir ve bu nedenle baharın müjdecisi kabul edilir. Tüm Galanthus spp. türleri, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’nin (CITES) Ek II kapsamında yer almaktadır. 

Uzmanlar, bu değerli bitkinin korunması için doğal yaşam alanlarına zarar verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Baharın müjdecisi kardelenin doğadaki varlığını sürdürebilmesi için herkesin daha duyarlı olması gerektiği belirtiliyor.

8Ba9A076 19Fc 497C 8F2D 857Ad6Fdc79E89B3A4D8 C291 4Dae 8775 7Ac56236B9C5

Muhabir: Gökçe Akkoç