13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Biga Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Arslan, böbrek sağlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Böbreklerin vücudun en önemli organları olduğunu belirten Dr. Arslan, bu organların kandan atık ürünlerin süzülmesinden, sıvı fazlasının atılmasından ve birçok hayati fonksiyonu yerine getirmesinden sorumlu olduğunu vurguladı.

Dr. Arslan, böbrek hastalıklarının genellikle erken evrelerde belirti vermediğini, ancak hastalık ilerledikçe halsizlik, çabuk yorulma, bulantı, idrar renginde değişiklikler ve vücutta şişlikler gibi uyarıcı belirtilerin ortaya çıkabileceğini açıkladı. Ayrıca, böbrek hastalığının en büyük risk faktörlerinin diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, obezite, yaşlılık ve ailede böbrek hastalığı öyküsünün bulunması olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yerli sıtma vakasının olmadığını açıkladı Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yerli sıtma vakasının olmadığını açıkladı

Kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engellemek veya yavaşlatmak için alınabilecek önlemler arasında kan basıncının kontrolü, şeker hastalığının yönetimi, tuz alımının azaltılması ve bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçınılması yer alıyor. Dr. Arslan, "Unutmayın! Kronik böbrek hastalığından korunmak ve hastalığı geçirmek mümkündür!" diyerek herkesi böbrek sağlığını korumak adına önlemler almaya davet etti.

Böbrek sağlığını korumak için, kilo kontrolü, düzenli egzersiz, sigara ve alkolün sınırlı tüketimi, yeterli sıvı alımı ve yıllık hekim kontrollerinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Arslan, "Ailedeki hastalıkların bilinmesi ve düzenli kan basıncı ölçümü de böbrek sağlığını korumak için atılacak önemli adımlardır" dedi.

Biga Devlet Hastanesi olarak, böbrek sağlığını korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Dr. Arslan, böbrek hastalıklarının erken teşhisinin hayat kurtardığını ve düzenli kontrollerin önemini bir kez daha hatırlattı.

Muhabir: Mehmet Özdeş