Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Akkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kazdağları'nda doğal olarak yetişen Hayıt bitkisinin çeşitli faydalarını ve özelliklerini anlattı.

Hayıt bitkisinin, adet düzensizliği, geciken adet, premenstrüel sendrom (PMS) ve menopoz belirtilerini hafiflettiğini, bunun yanı sıra kadınlarda hormon dengesini sağladığını belirtti. Tohumlarının infüzyon halinde idrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcı olarak kullanılabildiğini vurguladı. Ancak hamilelerin, emziren annelerin ve çocukların bu bitkiyi tüketmemesi gerektiğini önerdi.

Ayrıca, Hayıt çiçeğinden üretilen Hayıt balının ateş düşürücü ve ağrı dindirici etkisinin olduğunu, antidepresan özellik taşıdığını ve kadınların regl ağrılarına iyi geldiğini açıkladı. Bu balın yüzyıllardır farklı kültürlerde kanserle mücadelede kullanıldığını ifade etti.

Hayıt bitkisinin köklerinin sarı renk için iplik yapımında kullanıldığını ve dallarından örülen sepetlerin doğal ve estetik olduğunu belirtti. Kazdağları ve Çanakkale dere boylarında yetiştiğini, Akdeniz maki vejetasyonunun tipik bir elementi olduğunu söyledi. Toprak tercihlerini nötr ve hafif alkali, kireççe fakir, tuzluluk etkisi olmayan, organik madde içeriği değişken, azotça zengin ve potasyumca eksik topraklardan yana kullandığını aktardı.

Avrupa'da M çiçeği virüsü uyarısı! Avrupa'da M çiçeği virüsü uyarısı!

Son olarak, Hayıt bitkisinin yapraklarında bulunan viteksin ve viteksinin adlı iki heterozit maddenin, gram-pozitif bakterilere karşı antimikrobiyal etki gösterdiğini ancak gram-negatif bakterilere ve maya mantarlarına etki etmediğini belirtti. Ayrıca, Agnucaston adlı ilacın terkibinde Hayıt meyvelerinin kullanıldığını ekledi.

Mehmet Akkan, paylaşımını "Kazdağları hayat verir, yaşatır ve herkese iyi gelir" ifadesiyle tamamladı.

Muhabir: Bahar Karakurt