Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı sürecinde kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekerek vatandaşları sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirdi. Sağlık açısından önemli noktalara vurgu yapan müdürlük, özellikle kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şişmanlık ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtti.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde;
Kurban Bayramı kırmızı etin yoğun ve sık tüketildiği bir bayramdır. Bu yüzden özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Özellikle yeni kesilmiş hayvanın etinde rigor motris (ölüm sertliği) olur ve etteki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban etleri kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, buzdolabında birkaç gün (en az 24 saat) dinlendirilmeli veya marine edilerek buzdolabında en az 8 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.
KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR
- Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.
- Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.
KURBAN ETLERİ NASIL TÜKETİLMELİDİR
- Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Sebzelerde bulunan C vitamini, ette bulunan demirin emilimini arttırır. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze ve salata tüketilmesioldukça önemlidir.
- Kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğünündeise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.
- Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.
Tükettiğimiz besinlerin sindirim ve emiliminin gerçekleşebilmesi için günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.
KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR
- Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
- Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-4 aysaklanabilmektedir.
- Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu yüzden etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir.
- Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Kurban Bayramında da ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olmalı Sağlıklı ve Dengeli Beslenmeye özen göstermeli, her gün Düzenli Fiziksel Aktivite/ Yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz.