15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla Biga Devlet Hastanesi Başhekimi ve Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emrah Demirci, prostat kanseri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Demirci, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ve erken teşhisin tedavideki başarının anahtarı olduğunu vurguladı.

Risk Faktörleri ve Aile Geçmişi

Op. Dr. Demirci, özellikle 50 yaşından sonra prostat kanseri riskinin arttığını belirterek, ailede prostat kanseri öyküsünün bu riski daha da yükselttiğini ifade etti. Dr. Demirci, “Babasında prostat kanseri olan bir erkeğin kansere yakalanma riski normal bir erkeğe göre iki kat fazla iken, kardeşinde prostat kanseri olan bir kişide bu risk üç kat artmaktadır" dedi.

“Akciğer Kanseri Belirtilerini Göz Ardı Etmeyin" “Akciğer Kanseri Belirtilerini Göz Ardı Etmeyin"

Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanserinin sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Demirci, ileri dönemlerde hastalığın kemiklere yayılabileceğini ve sırt, kalça, bel, bacak ağrıları gibi belirtilere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, idrar yapmada zorlanma, sık idrara çıkma, idrar hızında azalma, idrar ve meniden kan gelmesi gibi şikayetlerin de prostat kanseri belirtileri arasında yer aldığını söyledi. Bu tür şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.

Prostat Kanseri Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Erken teşhisin önemine değinen Dr. Demirci, "Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların 40 yaşından, olmayanların ise 50 yaşından sonra en az bir kez üroloji uzmanına başvurup prostat muayenesi olması gerekmektedir" dedi. Prostat kanseri teşhisinde en sık kullanılan yöntemlerin parmakla prostat muayenesi, PSA testi ve ultrason eşliğinde biyopsi olduğunu belirtti.

Dr. Demirci, prostat kanserinin yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğuna dikkat çekerek, bazı durumlarda kanserin takip edilebileceğini söyledi. Ancak bu süreçte hasta ve doktor arasındaki iletişimin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Demirci, diğer tedavi seçenekleri arasında ameliyat, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi gibi yöntemlerin bulunduğunu belirtti. “Erken dönemde tanı konulan kanserde hasta, uygun tedavi ile tamamen prostat kanserinden kurtulabilir. Hekiminiz sizinle en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir” dedi.

Son olarak Dr. Demirci, 50 yaş üzeri erkeklerin düzenli olarak prostat muayenesi olmaları gerektiğini hatırlatarak, “Erken teşhis hayat kurtarır” mesajını verdi.

Muhabir: Gökçe Akkoç