Biga’ya bağlı Gürgendere Köyü'nde dün akşam 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Son zamanlarda bölgede yaşanan artan sismik hareketlilik, yer bilimcilerin dikkatini çekti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gürgendere’deki depremlerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Perinçek, “5 Aralık akşam saatlerinde Gürgendere’de olan 3.2 büyüklüğündeki depremin ardından gece yarısından sonra Gürgendere’de 2.4 büyüklüğünde bir diğer deprem meydana geldi. Ardından Bahçeli Bozeli dolaylarında 1.7 ve 1.4 büyüklüğünde 4 adet daha sarsıntı oldu. Bu depremler arasında bir etkileşim olduğunu düşünüyorum. Bu durum sadece son depremlerle ilgili değil, geçmişte de bu iki bölge arasında karşılıklı etkileşim gösteren sarsıntılar olmuştu” dedi.
Bölgedeki sismik aktivitenin devam edip etmeyeceği konusunda kesin bir zaman verilmesinin mümkün olmadığını belirten Perinçek, “Ancak yakın gelecekte, Gemlik, Bandırma, Marmara Adası, Biga, Çan, Bayramiç, Ayvacık ve Ezine gibi bölgelerde 6 büyüklüğünde bir deprem bekliyorum” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Perinçek, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremleri de haritalarına işaret etti.
Prof. Dr. Doğan Perinçek, uyarılarının halkta endişe yaratabileceğinin farkında olduğunu belirterek, “Yerbilimciler fal bakmıyoruz, geçmişteki büyük depremleri ve günümüzdeki sismik aktiviteleri inceleyerek tahminlerde bulunuyoruz. Amacımız halkı ve yetkilileri bilgilendirmek. Geçmişte bazı kişiler ‘Çanakkale altında fay yok’ gibi ifadeler kullandı. Bu zihniyetin Çanakkale halkı için çok şansız olduğunu düşünüyorum” dedi.
Yerbilimcilerin uyarılarının önemine dikkat çeken Perinçek, “Eğer bu uyarılar dikkate alınmazsa, yöneticiler rehavete kapılabilir” şeklinde konuştu.