Biganinsesi.com Yazı İşleri Müdürü Mehmet Özdeş, Biga’nın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yasemin Özdeş ve Haber Editörü Bahar Karakurt, Biga Belediye Başkanı Alper Şen ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdi. Röportaj talebinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Şen, sorulara içtenlikle yanıt verdi. Üç aşamada yayımlanacak röportajın ilk bölümünde; belediye bütçesi, mali yapı, yeni kurulan müdürlükler, imar sorunları ve belediyeye ait üretim tesislerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte Biga gündemine ışık tutan o sorular ve yanıtlar:
1.2025 yılı için 1 milyar 150 milyon TL olarak belirlenen belediye bütçesi, AK Parti Grubu’nun ret oyuna rağmen kabul edildi. Su ücretleri, ruhsat harçları ve düğün salonu ücretlerine yapılan artışlar kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Bu artışların gerekçelerini nasıl açıklarsınız? Halkın tepkilerine dair bir değerlendirme yapar mısınız?
SU ÜCRETLERİNDE MAKUL ARTIŞ, UCUZLAMA YOLDA
2025 yılı için 1 milyar 150 milyon TL bütçe yaptık Biga olarak gerçekleşme oranı burada çok önemli ne kadar yapılmasından ziyade bunun sene sonunda hangi oranda gerçekleştiği esas bizim için önemli bir kriter su ücretleri konusunda çok büyük bir artış yapmadık hatta şu an bölgemiz genelinde bizden daha ucuzu temin eden vatandaşlar var başka memleketlerde ama bunun birkaç sene içerisinde daha makul seviyelerde gelebileceği öngörerek zaten seçim çalışmalarını organize etmiştik çünkü biz Biga olarak suyu çok pahalı elde ediyoruz Hoşoba'daki yani Biga'nın ova kesiminde ki su temin edip Balıkkaya Yani Biga’nın en yüksek noktasına su basarak kullanan bir memleketiz bunun bir maliyeti var ama geçmiş yıllara oranla bakıldığında yaptığımız artış vatandaşlarımız tarafından çok büyük bir tepki ile karşılanmadı akıllı saatin yaygınlaşması durumunda vatandaşlarımız çok da ucuz su kullanacak bizim esas hedefimiz önümüzdeki yıl hangi seviyede olacağımız çünkü 2 su kaynağımız olarak nitelendirdiğimiz Havdan bölgesindeki çalışmalarımız planladığımız gibi devam ediyor şu an o bölgede 5 tane verimli kuyuya eriştik nisan ayı başı ile da oradaki iletim hatlarının yapımı ile alakalı projelendirme çalışmalarına başladık Mayıs sonu itibariyle projelerimiz iller Bankası kriterlerine uygun olacak şekilde tamamlanacak finansman konusunda bu sefer işi başından tutarak görev tanımı bu işlere kaynak aktarmak olan iller Bankası ile birkaç sefer görüştük prensipte herhangi bir olumsuzluğumuz yok Haziran ayı itibariyle de finansman konusunu çözdüğümüzde biz bu yaz Havdandan Balıkkaya'daki depolarımıza ulaşacak iletim hattını da bitirmek istiyoruz o zaman suyu biraz daha ucuz maliyet etmiş olacağız bunu da vatandaşımıza yansıtmış olacağız.
DÜĞÜN SALONU FİYATLARI BELEDİYENİN KONTROLÜNE GİRİYOR
Kendi bünyemizdeki düğün salonlarında fahiş bir yat artışı yok olanlar müstecirlerdeki muhtemelen düğün salonları ücretleri olabilir. Yılbaşı itibariyle onları da kendi birliğimize kattığımızda vatandaşlarımız bu imkanlardan çok daha geniş ve bana göre çok daha makul bir fiyatlarla bu cemiyetlerin yapabilecekler.
2. Belediyenin güncel borç-alacak durumu nedir? SGK ve vergi borçlarının miktarı ve ödeme planları hakkında bilgi verebilir misiniz?
BELEDİYE BORÇLARINI ŞEFFAF ŞEKİLDE PAYLAŞACAK
Mayıs ayının içerisinde her yıl yapacağımız açıkladığımız genel mali durumumuzla alakalı bir bilgilendirme toplantısı tekrar yapacağız. Tamamen şeffaf bir şekilde durumumuzun ne olduğunu ifade edecek verilerle yaptık ulaşmak isteyenler internet sitemizden bu belgelere bilgiler yerinde duruyor rakamlarla birlikte Mayıs ayı içerisinde hem sizlerin hem de hemşirelerimizin karşısında açıklayıp hem şirket hem de belediye tarafıyla ilgili bütün mali verileri açıklayacağız SGK borçlarını nasip olursa ay sonunda artık sırtımızdan indirmiş olacağız. 200 milyona yakın şu an sigorta borcumuz var şirket tarafından. belediye tarafından ne vergi dairesine ne SGK borcumuz var. Şirket tarafından vergi dairesine bir borcumuz yok SGK'yı da çözdüğümüzde kurumumuz üzerindeki bu hörgücü ufaltmış olacağız ve önümüzdeki aylardan itibaren çok daha rahat hareket edebilen bir yapıya kavuşmuş olacağız en son meclisinizdeki arsa takasları ile ilgili konuda bununla alakalı o arsaları satmadık borcumuza karşılık devlete olan borcumuza karşılık devletimize devrettik bunu yapmadan Biga Belediyesi'nin şu anki mali yapılarıyla 200 milyon liralara ulaşan borcu toparlama şansımız yoktu çünkü evveliyatı 2021'lere kadar dayanır ve ülkemizin şu anki ekonomik koşullarından dolayı Ana paranın neredeyse benzeri kadar bir faiz yükü var ve her gün devam ediyor bu sürdürülebilir bir şey değil hepimizin hayatında olabilecek şeyler ticaretle uğraşıyoruz aile hayatımızda bir takım ihtiyaçlar oluyor eksiklikler oluyor evde o sorunu aşabilmek adına ya da şirketin içerisinde araba satabiliriz altın bozdurabiliriz tarla verebiliriz ama ondan sonra önümüze hedef koyarız birkaç sene içerisinde bunların yerine tekrar bir şey koymak adına çalışılabilir olmayı aktif olabilmeyi sağlamamız lazım. Belli bir süre sonra bizim diğer finans kaynaklarımıza zarar vermesi durumunda işin hiçbir şey yapamayacak pozisyona gelmemesi için belki de bazılarının istediği bu. Nakit akışlarımızın da bu sebeple zarar görüp kurumu hiçbir şekilde hareket edemeyecek pozisyona gelmesi belki arzulanıyor ama o arzuladıkları olmuyor ve olmayacak şunun polemiğini hiç yapmadık ne yapmayacağız da bu mali verileri açıklarken durumumuz bu dedik. Kaldırma sorumluluğu bizde o yüzden vatandaşlarımız bize bu görevi verdi biz de elimizdeki imkanlarla bu sorunu çözeceğiz dönem sonuna bakmak lazım evdeki altınları bozduk yerine koyabildik mi koyamadık mı konuyu 5 yıllık periyotla değerlendirmek daha doğru olacak. SGK borçlarımızdan kurtuluruz bu da Biga'nın önünü çok açacak
3. Yeni kurulan Satın Alma Müdürlüğü'nden nasıl bir verim alıyorsunuz? Bu birimin belediye harcamalarına ve mali disiplini sağlamadaki rolü nedir?
Müthiş. Eksikleri var daha iyi olacak ama bugün bir şeyler yapabildiysek Biga'da bazı işler önemli işler tüm bu bir sene içerisindeki hem kendi özelimizdeki hem de memleket özelindeki ekonomik durumlara rağmen yapılabildiyse %100 bu birimin katkısı var. Son derece bağımsız bir şekilde çalışmalarını devam ettiriyor hem piyasa ile ilgili dengeleri tutuyor Biga belediyesi ile çalışmak isteyen herkes eğer koşullarını yerine getirebilirse yani fiyat kalite ödeme planı Biga belediyesi ile çalışabiliyor vatandaşlarla aranızdaki Gönül bağını da arttırıyor her ne kadar tasarruf anlamında imkanlar tanımış olsa da bunu da çok önemsiyoruz şu ana kadar bunu da mayıs ayı içerisinde açıklayacağız.
SATIN ALMA MÜDÜRLÜĞÜ: 30 MİLYONLUK TASARRUF SAĞLADI
30 milyonların üzerinde bir tasarruf sağladık bütçe üzerinde zaten bunlar olmasaydı biz ishale hattı işini de tam olarak bitiremezdik o iş 130 milyonluk bir işte ve bunun 35 milyon civarını kısmı ödenmişti kalanını bu bir sene içerisinde gerek bir miktar gayrimenkul satarak son 20 milyonluk diliminde İller Bankası'ndan kullanmış olduğumuz Kredi ile ama kalanını buralarda yaptığımız tasarruf ile ödeyerek bitirdik zamanında o yüzden satın alma birimi destek müdürlüğü önümüzdeki günlerde Biga’ya ve Biga Belediyesi’ne çok daha ciddi katkılarda bulunacak çok mutluyuz.
4. Atatürk Kültür Merkezi’nin arkasından başlayıp Şehir Parkı ile Bursa çevre yolu arasında kalan, 20 yıldır çözülemeyen imar sorununun artık çözüme kavuştuğunu ifade ettiniz. Sürecin detayları ve bu çalışmanın bölge halkına sağlayacağı somut faydalar nelerdir?
20 YILLIK İMAR SORUNU ÇÖZÜLDÜ: BİGA’YA 1 MİLYAR TL’LİK KATMA DEĞER
Bu hafta içerisinde askı süreci tamamlanıyor Mehmet Özkan başkanımızın zamanından beri gelen bir çalışma alanı birçok kez tapu dağıtıldı birçok kez o dağıtılan tapular iptal edildi yeniden planlar yapıldı 20 yıla yakın bir süre topluyor bütün bu söylediklerimi. Tabii bu kadar uzun bir zaman olmuş olmasaydı o alanın bu şekilde imarlandırılması belki yapılmayabilirdi ben fikir olarak çok sıcak değildik aslında biz oraya imarlandırma ama 20 yıldır bir beklenti oluşması kayıtsız kalınacak bir durum değildi maalesef. Çok belli sayıda olabilecek Haklı bir takım gerekçelerle küçük itirazlar var bunun bu sefer mahkemeye taşınacağı ile ilgili bize gelen şu ana kadar bir ne emare ne de bir bilgi var eğer süreç böyle devam edecek olursa Yaz aylarının başında nihai tapuları hak sahiplerine kalıcı olarak Biga belediyesi olarak vermiş olacağız. 260 taneye yakın parsel var bu bölgenin içerisinde ekonominin de yavaş yavaş toparlanma sürecine girmesi durumunda inşaat sektörünün önünü de bu anlamda açmış olacağız önemli bir kentsel rant ve ekonomik büyüklük burada imkan olmuş olacak sadece parsel bazında değerlendirdiğimizde yaklaşık 1 milyar TL'lik bir imkan şu an Biga'nın gündemine girmiş bulundu üzerine yapılacak yapılar ve oluşacak nitelikli bir şehir dokusuyla da bu rakam en az 4'e 5'e katlanabilecek pozisyonda oranın gerçekten Biga’ya yakışır örnek bir yapılaşma sağlaması için de gerekli teknik tüm önlemlerimizi aldık plan notlarıyla parsel büyüklükleri ile yapılaşma şartlarıyla ve burayı sadece kağıt üstünde bırakmayacağız burada ki yapılacak bütün binaların kriterleri uyup uyumadığıyla ilgili ciddi oranda denetleyeceğiz kendi dönemimizde inşaat bitse de denetleyeceğiz proje harici herhangi bir uygulama yapılmasını önleyeceğiz. Orası Biga'nın yüz akı çevre yolundan gelinip geçilirken buranın kaliteli bir kent olduğu Biga’ya hiç gelmemiş vatandaşlarımıza hissettirebilecek şekilde imar çalışması yapılıyor bu işte kararlıyız.
5. Paket Taş Üretim Tesisi'nin mevcut durumu nedir? Bu tesisin özellikle altyapı yatırımlarında nasıl bir katkı sağlaması bekleniyor? Aynı şekilde, belediyeye bağlı ahşap atölyesinin işleyişi ve üretim kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?
Kamyon Garajının son durumu nedir?
AHŞAP ATÖLYESİ VE KAMYON GARAJI: ÜRETEN BELEDİYE MODELİ
200 bin metrekare Yol ihtiyacımız var. Yukarısı olur aşağıya inmez sadece mevcutlardan bahsediyorum yeni imara açılacak olan alanlarla birlikte iftar çok daha üstlere tırmanır hem bunu kendi kontrolümüzün altında her ay yol çalışması yapacak şekilde hem de kendi yönetim anlayışımız yani yapabildiğimiz her şeyi kendinizin yapıyor olduğu felsefesiyle örtüştüğü bu bizim 1 sırada olan işlerimizden bir tanesiydi çok şükür başarabildik. O iş olmaz dendi makine bulunmaz dendi yeri yapılmaz dendi parası ödenmez dendi çalışmaz dendi bunların hepsi geçti en son döşenmez dendi döşeyemezler üretmekle olmaz önemli olan üretmek değil yerine koyabilmek limana nasıl sığındı bazı kesimler. Ama çok şükür döşüyoruz şu an günlük yaklaşık 700 metrekare üretim bandımız oluyor döşeme miktarımız da şu an 400 metrekareler ortalamasında ekiplerimiz her geçen gün birbirine ve işe uyum sağladığında bu rakamın günlük 500 550 metrekarelere gelmesi çok yakın bir zamanda olası bu demektir ki biz ayda 10.000 metrekareler civarında artık yeni yol yapabiliyoruz. İlk yollarımızı Çavuşköy'den yapmaya başladık Çavuşköy'de yaklaşık 10.000 metrekare yol yaptık bu hafta itibariyle Esentepe Mahallesi'ndeki çalışmalarımızın ilk etabı tamamlandı yaklaşık bir o kadar metrekarede Esentepe'de yaptık şimdi ekiplerimiz Kalafat bölgesinde geçtiler oradan bir program dahilinde ilk turu tamamlayıp bütün mahallelere gireceğiz acil müdahale ve tamir ekiplerimizin haricinde 3 tane yeni yol yapım ekibi oluşturduk sırayla dönecek olan ekipler bunlar Sakarya mahallesi Rafet gürkaynak ardından şehitlik Bademlik Hamdi Bey TOKİ ortur diyerek ilk turu bütün mahallelerde tamamlayıp kaldığımız yerden ikinci tura geçeceğiz. Ham maddemiz var tesisimiz çalışıyor üretim tamam döşeme ekiplerimiz de hazır biz yıl sonuna kadar Biga'nın yol problemlerini yaklaşık %70'ini bu sene tamamlayacağız. Gelişen bir kentte yol ihtiyacı hiçbir zaman bitmez ki tapu da atacağız diyoruz 260 tane parsel var diyoruz oranın yollarını hemen açacağız. gelişen bir kentin yolu ihtiyacı hiçbir zaman bitmez. Kaynakla yaklaşık 30 milyonluk bir kaynakla bu işi yaptık 7 8 taksidini de ödedik ödememizde de bir sıkıntı yok kimseye bir borcumuz da yok tesisimiz çalışıyor şıkır şıkır tas basıyoruz pıtır pıtır yol döşüyoruz. Bununla ilgili bu hafta içerisinde de önemli bir paylaşım yapacağız yani bu işin artık sığınacak hiçbir tarafı kalmayan kesimlere kötü haberlerimiz var hem üretiyoruz hem de döşüyoruz .
AHŞAP ATÖLYESİ
Yerimiz vardı buna uygun personelimiz vardı ufak takım makine takviyeleri ile ama etkisi çok büyük yüksek oranda fazla olan bir yapıya harekete geçirdik bu zamana kadar görmüş olduğumuz açık alanlardaki bütün oturma grupları kamyon garajımızın çatısı dahil bütün metal işleri bu atölyelerden çıktı kaba inşaatımız kendimiz yapıyoruz duvarını kendimiz örüyoruz sıvasını kendimiz kendimiz yapıyoruz. Alanlara ve çok da çok daha büyük alanlara ve çok daha büyük seviyelere geçeceğiz o da yeni fen işleri şantiye binamızda yaptığımızda nasip olursa bu yıl sonunda temel atmak istiyoruz projelerimiz hazır ama öncelikli işlerimizde finansman durumunu göz önüne alarak şimdilik mevcut yerimizde biraz daha idare edebileceğimizi gördük orada kiracıyız. Yeni binayı yaptığımızda da daha büyük alanlarda örneğin arabalı kızağın olduğu pamuktan kereste üretilebilecek seviyelere varıncaya kadar bu atölyeleri kuvvetlendirmek niyetindeyiz.
KAMYON GARAJI
Yerimiz vardı buna uygun personelimiz vardı ufak takım makine takviyeleri ile ama etkisi çok büyük yüksek oranda fazla olan bir yapıya harekete geçirdik bu zamana kadar görmüş olduğumuz açık alanlardaki bütün oturma grupları kamyon garajımızın çatısı dahil bütün metal işleri bu atölyelerden çıktı kaba inşaatımız kendimiz yapıyoruz duvarını kendimiz örüyoruz sıvasını kendimiz kendimiz yapıyoruz. Alanlara ve çok da çok daha büyük alanlara ve çok daha büyük seviyelere geçeceğiz o da yeni fen işleri şantiye binamızda yaptığımızda nasip olursa bu yıl sonunda temel atmak istiyoruz projelerimiz hazır ama öncelikli işlerimizde finansman durumunu göz önüne alarak şimdilik mevcut yerimizde biraz daha idare edebileceğimizi gördük orada kiracıyız. Yeni binayı yaptığımızda da daha büyük alanlarda örneğin arabalı kızağın olduğu pamuktan kereste üretilebilecek seviyelere varıncaya kadar bu atölyeleri kuvvetlendirmek niyetindeyiz.
Röportajımızın devamı yarın yayınlanacaktır.