Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Biganın Sesi ekibini makamında ağırlayarak şehrin gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Biganinsesi.com Yazı İşleri Müdürü Mehmet Özdeş, Biga’nın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yasemin Özdeş ve Haber Editörü Bahar Karakurt’un yönelttiği sorulara samimi bir şekilde yanıt veren Başkan Şen, şehrin geleceğine dair net mesajlar verdi.
Biga Belediye Başkanı Alper Şen, görev sürecine dair önemli mesajlar verdiği bir röportajla kamuoyunun karşısına çıktı. Şen, özellikle su kesintileri, yol düzenlemeleri, 3. Cadde projesi, kentsel dönüşüm ve sokak hayvanları gibi şehir yaşamını doğrudan etkileyen temel sorunlara yaklaşımlarını “bilim, cesaret ve vicdan” ilkeleriyle şekillendirdiklerini belirtti.
Röportajda, Biga'nın kronikleşmiş altyapı problemlerine çözüm arayışında bilimsel veriler ışığında hareket ettiklerini vurgulayan Şen, karar alma süreçlerinde şeffaflık ve halkla istişareye büyük önem verdiklerini ifade etti. Cesaretle adım atmaktan çekinmediklerini söyleyen Başkan, zorlu kararların ancak toplumsal fayda gözetildiğinde anlamlı olduğunu söyledi. Sokak hayvanlarıyla ilgili ise vicdani bir sorumluluk taşıdıklarını belirterek, çözümün “yaşam hakkına saygı” ilkesinden geçtiğini dile getirdi.
Üç aşamada yayımlanacak röportajın ilk bölümünde belediye bütçesi, mali yapı, yeni kurulan müdürlükler, imar sorunları ve belediyeye ait üretim tesisleri ele alınmıştı. Röportajın ikinci bölümünde ise su kesintileri, otopark sorunları, yol düzenlemeleri, 3. Cadde projesi, kentsel dönüşüm çalışmaları ve sokak hayvanlarına yönelik projeler detaylı şekilde konuşuldu.
"SU KESİNTİLERİ ARTIK HAFIZAMIZDAN SİLİNİYOR"
Başkan Alper Şen, en çok zorlandığı sürecin su kesintileri olduğunu belirterek, " Öncelikle şu ana kadar en çok üzüldüğüm anların sebebi ishale hattı. Bununla alakalı samimi ve tamamen kendimi içinde bulunduğum ruh halini belki çok fazlasıyla yansıtan bazı arkadaşlarımızın bunu yayınlamayalım demiş olduğu videom hala sayfamızda duruyor. Çok sıkıntılı günlerdi ama çok şükür özellikle eylül ekim ayları itibariyle yeni yeni hattımızı kullanmaya başladığımızdan beri Biga'nın gündeminden ve hafızalarımızdan sorunu yavaş yavaş artık kaldırıyoruz.." dedi.
Su kesintileri sürecinde yaşanan zorluklara da değinen Başkan Şen, "Her sabah tedirgin olarak uyanıyorduk mevcut yapının yetersizliğinden dolayı da tamirat yarım saatte toparlansa bile depoların boşalması sebebiyle özellikle yüksek kesimlerde iki günlere varan sıkıntılar oldu. Tabii bunu son derece insani o süreç içerisinde kızgınlıkla öfkeyle hırsla bize çok ağır ifadelerle bu sıkıntıyı aksettiren vatandaşlarımıza kesinlikle Gönül koymuyoruz son derece normal ben de aynı tepkileri verebilirim ama sadece şimdi bu durumdan hızla uzaklaştığımıza göre aklı selim olarak belki içlerinde düşünenler vardır havdan etabını da su sistemimize eklediğimizde biz bir daha Biga olarak uzun yıllar aynı durumda İnşallah kalmamış olacağız" ifadelerini kullandı.
YOL GÜZERGÂHLARI: "ATOMU PARÇALAMIYORUZ, SADECE YÖNLERİ DEĞİŞTİRİYORUZ"
Ulaşım konusunda yapılan değişikliklerin zamanla benimsendiğini belirten Başkan Şen, " Yol güzergahları ise bizim hep birlikte aslında deneyerek daha iyisini olduğunu göreceğimiz konulardan bir tanesi şu bir sene içerisinde en çok zorlandığım şeyi de söyleyeyim uzun yıllardır kabul görmüş ve herkes tarafından kanıksanmış bazı konular günün gereklerine göre değişmesi dönüşmesi ile ilgili bir hareket yapıldığında kimse konfor alanlarına dokunulsun istemiyor. O değişimler hızlıca benimsenmiyor bu da son derece normal bir tedirginlik yaratıyor ama kullanılmaya başlandıkça aslında bunun faydalı bir şey olduğu vicdanlı olan herkes kabul ediyor 35 sene 40 sene önceki Biga yok. Ve özellikle çarşı merkezinde yeni yol yapabileceğimiz alan yok. Bu bir gerçek ama bu gerçekle birlikte değişen ve büyüyen bu ulaşım konusuyla alakalı yapabileceklerimiz var yolların genişliğini değiştiremiyoruz ama yönlerini değiştirdiğimizde sistem biraz rahatlayacaksa biz bunu neden yapmayalım. Ya da bunu yaptığımızda atomu da parçalamıyoruz. Kimsenin de malına mülküne bir şey yapmıyoruz bu değişimi adapte olabilme ruh hali biraz zaman oluyor o yüzden fark ediyorsanız köprünün Hamdibey Mahallesi tarafındaki düzenlemeleri yaptıktan sonra Sakarya Mahallesi Çiçeklidede tarafındaki değişimleri yapmadık buranın biraz kullanılarak olabiliyoru insanların zihninde oluşturmaya gayret ettik ama bu eski hedefimiz okullar kapandıktan sonra bu bölgenin de özellikle Çan Caddesi’nin acil müdahaleye ihtiyacı var bunu kabul edelim bu alışkanlıklarımızın zaman zaman hepimizin kent kalitesini arttırabilmek adına fedakarlıklarda bulunmamız gerekiyor. İnönü Caddesi’nin başındaki yol genişliği.. fena mı oldu? Yolun genişliğini değiştirdik mi değiştirmedik kendi içerisinde bu düzenlemeleri yapmak durumundayız yapma sorumluluğumuz var. 16 puan farkla bizi buraya vatandaşlarımız mevcudun devamı anlamında burada oturtmadı eğer böyle bir talepleri olsaydı ben burada olmazdım. Seçim döneminde söylediğimiz konular bir değişim ve yüksek oranda bir değişim talebini ortaya getirdi ,getirdiğine göre biz bu sorumluluktan kaçacak insanlar değiliz. Ben 5 yıllık dönem için plan yaptım. 5 yılın sonunda devam edeceğiz, etmeyeceğiz bir an bile aklımızda yok biz önce bu dönemi yapalım, ama bunu yaparken de ne ileriyi düşünerek yaptıklarımızdan biz cezalı oluruz bu iş doğru ama yapmayalım diyoruz ne de kasıtlı olarak o zamanı planlayarak olması gerekenleri yapmamak gibi bir geri adımda atmıyoruz. Biraz fazla taş yeriz ama yavaş yavaş da hemşirelerimiz tarafından benimseniyor benimsendikçe de bizim diğer konulara daha cesaretli bir şekilde adım atma günlerimiz geliyor." dedi.
Kasaplar Sokak’la ilgili düzenlemelere de değinen Başkan Şen, Gönlümden geçen ilk başta yaptığımız doğruydu. Ama az önce söylemiş olduğum nedenlerden dolayı burayı sanki İstiklal caddesi Bağdat caddesi tarzında böyle çok önem affedilen bir düğüm noktası seviyesinde getirilme çabasını gördüğümüz için oralara enerji kaybetmemek adına açık kalsın. İşlerin bittiğini ifade eden vatandaşlarımız oldu. Teknik olarak bakıldığında şu anki düzenlemelerin içerisinde buranın kapalı olması lazım kapalı olması daha faydalı olacaktı ama onun da zamanı var Atatürk köprüsü'ne kadar yapmış olduğumuz yol genişletme çalışmalarını bu yaz oradan Adapark'ın oraya kadar da aynı mantıkla yapacağız adapark'ın oradan çevre yoluna kadar olan kısmı da genişletmiştik. O arada kalan parçayı da tamamladıktan sonra konuyu biraz daha farklı bir şekilde konuşma imkanımız olacak ama esas konumuz şu imar planı konusu içerisinde olan 3 cadde işimiz de var. Çanakkale çevre yolundan Çan çevre yoluna bağlanan Ticaret Odası, Şehir Parkı, Bigaspor önünü Yeni Yakanın önünden bağlanacak 25 metrelik ana arter. O da artık yapım için önünde herhangi bir engel kalmamış olacak hızlıca o 3 caddeyi yapmak durumundayız yaptığımızda da çayın bu tarafında yapmış olduğumuz yol düzenlemelerinin anlamı biraz daha artmış olacak. Sektöre yön vermek açısından imkan yaratmakla birlikte esas 3.cadde yapabilme imkanına kavuşacak plan çalışması onaylandığı takdirde malzememiz hazır ekibimiz hazır hemen 3.caddeyi açacağız. 50 yılımızı kurtaracağız. Onu birkaç yerden köprü ile de karşı tarafa bağlayacağız. Bir iki tane daha köprü yapacağız. Bunun olması kamyonların doğru yere modern bir şekilde taşınması hemen arkasından o bölgedeki galericilerin doğru bir yere taşınması ile birlikte genişletme imkanı bulamadığımız yolları aslında kullanım şeklini değiştirerek genişletmiş olacağız ve o yollar bize yeter. o bölgenin araç yoğunluğu otopark problemlerinin çözümü burada 3.cadde en çok önemsediğimiz işlerden bir tanesi hemen başlayacağız." ifadelerini kullandı.
3. CADDE PROJESİ: "50 YILIMIZI KURTARACAĞIZ"
Başkan Şen, 3. Cadde Projesi’nin Biga'nın ulaşım yükünü büyük oranda hafifleteceğini söyledi: "Çanakkale çevre yolundan Çan çevre yoluna bağlanacak, Ticaret Odası, Şehir Parkı ve Bigaspor’un önünden geçerek yeni yakaya ulaşacak 25 metrelik ana arteri yapmak için artık önümüzde engel kalmadı. Plan çalışması onaylandığında hemen başlayacağız. Malzememiz hazır, ekibimiz hazır. 50 yılımızı kurtaracağız. Birkaç yerden köprü ile de karşıya bağlanacağız. Bu sayede otopark ve trafik yükünü hafifletmiş olacağız."
KENTSEL DÖNÜŞÜM: "BU İŞ BU DÖNEM OLUR, OLMAZSA ÇOK ZOR"
Başkan Şen, kentsel dönüşümde somut adımlar attıklarını vurgulayarak, "Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünü kurduk. Jeoloji mühendisimiz, inşaat mühendisimiz, üniversite ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüyle yaptığımız toplantılarla süreci başlattık. Yeni imara açılacak alanlardan başlayarak sondaj çalışmaları için ihalemizi yaptık. Yaz aylarının sonunda elimizde bilimsel veriler olacak. Ayrıca mevcut bina stokunun risk analizini yapabilmek için Mayıs ayında teknik bir ihaleye daha çıkıyoruz" dedi.
Dönüşümün ilk uygulanacağı bölge için Başkan Şen şu sözleri kullandı: " Biz bu kentsel dönüşüm müdürlüğü konusunu seçimden önce dile getirmeye başlamıştık Bir önceki dönemdeki arkadaşların bu müdürlüğün kurulmasında katkısı olduğunu düşünüyorum. Oraya bu işleri en çok birikimi olduğuna inandığımız yetkin bir arkadaşımız olan Şirin Hanımı görevlendirdik. kuruma ilk defa bir jeoloji mühendisi aldık. Saha çalışmalarımızı denetlemek üzere yeni bir inşaat mühendisi arkadaşımızı aldık. Bunlarla beraber üniversitemizle Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzle 5 ya da 6 defa birlikte hareket edebileceğimiz toplantı yaptık çıkan sonuçlara göre yeni imara açılacak bölgeler önde olmak koşuluyla Biga'nın jeolojik yapılarına bilimsel verilere dayandırabilecek sondaj çalışmaları için ihalemizi yaptık bu ayın sonu itibariyle saha çalışmaları jeoloji mühendisimizin önceliğinde ve üniversite hocalarımızın koordinatörlüğünde devam edecek. Yaz aylarının sonuna kadar bu çalışma tamamlandığında bizim elimizde gerçek bilimsel yeni yapılaşmaya yön verecek verilerin içerisinde olduğu çalışmamız bitmiş olacak özellikle yeni imara açtığımız alan olmak üzere planlarımıza işlemimiz gereken konular bizim elimizde olacak temel yapısı nasıl olacak zemin iyileştirme çalışmalarının yapılıp yapılmayacağını bu çalışmalarla belirleyeceğiz ve planlarımıza işleyeceğiz bu işin bu müdürlükte takip ettiğimiz birinci grubu. 2 grubu binaların mevcut bina stoklarımızın analizi bu ay itibariyle o çalışma hızlandı bu binaların taramalarının yapabilmek adına mayıs ayı içerisinde teknik bir ihaleye daha çıkıyoruz buradan mevcut bina stoklarımızın riskini hızlıca yetkin bir üniversitenin onayı ile birlikte elde etmiş olacağız o zaman yapılanlar ve yapılacaklar ile ilgili bir durum tespiti yapılmış olacak. Çevre Şehircilik İl Müdürümüz bu konuda gerçekten bizimle ne yapmak istediğimizi çok iyi anlayan bir bürokrat. Ve bunu ilçe ölçeğinde bir kentte yapı nitelikli bir çalışmaların yapılmasından dolayı bu memnuniyeti her platformda dile getiriyor ben de kendilerine bize vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum yerel yönetim ve devletimizin kurumları arasında bu anlamdaki uyumumuz örnek teşkil edecek şekilde devam ediyor. 3. grupta gerçekten riskli bölgelerdeki kentsel dönüşüm inşaat faaliyeti. İlk ele alacağımız bölge diye bahsettiğimiz cumartesi pazarının olduğu bölgedeki ıssız sokak bölgesi.
Şubat ayının içerisinde bu bölgedeki vatandaşlarımızla ilk toplantımızı yaptık ardından bu bölgenin nasıl ele alınacağı ile ilgili çalışmalarımız İstanbul ölçeğinde şu an devam ediyor belli bir süre sonra çok az kaldı bu ay sonuna doğru İstanbul ziyareti daha yapmış olacağım projeler yavaş yavaş netleşmeye başlıyor başladı biz bu mayıs haziran ayı ayları içerisinde hak sahipleri ile ilgili 2 3 toplantılarımızı yapıp ne teklif ediyoruz bu iş nasıl başarıya ulaşabilecek onların haklarını korunduğu ama bunu da birlikte daha nitelikli yapılara nasıl kavuşacakları samimi bir şekilde anlatacağım bana duydukları güveni bir araya geldiklerinde hissediyorum zaten bu iş bu dönem oldu, oldu. O bölgenin işi artık çok zor. 20 metrekarede 120 kişiye varan niye hisse yapıları oluşmaya başlamış bunun başka türlü bir çözülme imkanı yok biz onlara şunu dedik müteahhit proje yürütücüsü; Biga Belediyesi. Bizi muhatap alacaksınız biz de sizin haklarınızı koruyarak örnek bir şekilde bu işi burada biz tecrübe edeceğiz ardından Biga'nın bu anlamda dönüşme ihtiyacı olan Bademlik, tabakhaneler,..
O yerlere aynı modelle gireceğiz müteahhit biz olacağız bir şey kazanacaksa Biga kazanacak Biga belediyesi kazanacak kasada duracak işte o zaman 1 milyar 150 milyon milyonluk bütçeleri biz belki belli bir süre sonra ikiye üçe katlayacağız. Sadece 2 sokakta 7 bin metrekare üzerinde yapılacak o dönüşüm işinin maliyeti 400 450 milyon. biz bu imkanları yaratabileceğimizden eminiz bu rakamlar çok gelebilir ama akıllı mantıklı ve plan dahilinde hareket edildiğinde bunları 3-4 katı olan işlerin yapabilecek gücümüz olduğunu bir Biga olarak biliyoruz. Üzerimizdeki aslında bu ölü toprağı da atıyoruz. Başardığımız takdirde ülke genelinde bu işi doğru yapabilen ilce düzeyinde bir memleket olarak anılacağız bunu iddialı bir şekilde söylüyorum 5 senenin sonunda bu yapmış olduğumuz hareketlerin başarıya ulaşması Biga’yı bambaşka seviyelerde insanlara anlatmış olacak. çok az kaldı.”
SOKAK HAYVANLARI: "BİZ BU HAKKIMIZI KULLANMAK TARAFTARI DEĞİLİZ"
Yeni yasa tasarısına rağmen vicdani bir yol izlediklerini belirten Başkan Şen, "Yasadan bağımsız olarak doğru işleri ilk günden yapmaya başladık. Meclis üyemiz Pınar Hanım’ın katkısıyla mevcut barınağımızın kapasitesini ve ameliyathaneyi tamamladık. Ancak kapasite yetmiyor. Sarıkaya’daki yeni yaşam alanı projesine hız verdik. Mayıs sonunda 8 parçalık doğal dolaşım alanları, idari binalar ve bakım alanlarıyla birlikte tamamlıyoruz" dedi.
Uyutma seçeneğini kullanmadıklarının altını çizen Başkan Şen, " Yasadan bağımsız olarak yapılması gereken doğru işleri ve yöntemleri ilk günümüzden itibaren uygulamaya başladığımız için açıkçası bazı noktalarda yasanın da önünde hareket ettiğimizi söyleyebiliriz özellikle Pınar Hanım'ın bizi bu anlamda katkı vermesi meclis üyesi olarak belirlenmesi işimizi çok kolaylaştırdı. Önce mevcut barınağımızın kapasitesini ve ameliyathane ilk ayımızın içerisinde tamamladık ve oranın kapasitesini tamamlayıncaya kadar bu kısırlaştırma faaliyetlerini devam ettirdik ama ipin ucu o kadar kaçmış bir vaziyette ki orasının yetme ihtimali yok. böyle olunca da Sarıkaya’da Orman’dan tahsis edilmiş olan alandaki işimizi bir an önce hızlandırdık. Hatta bununla da alakalı işin tamamı bitmeden kısa birkaç görüntünün üzerinden dünya kadar linç yedik. Hakarette varan ifadelerle hem bizler hem de çalışma arkadaşlarım maruz kalmak durumunda kaldı. Sıkıntı yok neyin ne olduğunu biz biliyoruz, bunlar da bizi yapacaklarımızdan çevirmiyor. Mayıs ayının sonunda Sarıkaya’daki hem yeni ameliyat sonrası bakım alanları hem idari binalar, hem de 8 parçadan oluşan kısırlaştırıldıktan sonra hayvanların doğal olarak rahat bir şekilde dolaşabilecekleri alanların da içerisinde olan yaşam alanı projesini tamamlıyoruz. Öyle olduğunda iki noktada kapasite artışını tamamlamış oluyoruz aşağıda kısırlaştırma ameliyatları hızlı bir şekilde devam edecek ardından yasanın söylemiş olduğu yukarıya alacağız sahiplendirme imkanı varsa sahiplendireceğiz sahiplendirme imkanımız yoksa uyutma zorunluluğunu kullanmadan o canlara orada yaşam hakkı tanımış olacağız. Üzerimizde uyutma seçeneğini kullanmamız adına bir takım organizasyonların olduğunu farkındayız ama bu biz bu hakkımızı kullanmak tarafında değiliz en başından beri söyledik buna göre de uygulamalarımızı devam ettiriyoruz çok az bir süre sonra yine seçim döneminde söylediğim gibi ilk 6 aylarda gözle görülür bir rahatlama olacak ama sorun tamamen çözülmeyecek dedim birinci senenin sonunda itibaren sorunun kalıcı olarak Biga'nın gündeminden çıkartacağız dedim yavaş yavaş o günler geldi orada da planladığımızı ve söylediğimizi şu an gerçekleştirmeye çok ama çok yakınız ısrarlı bir şekilde oradan herhangi bir paylaşım yapmıyorum çünkü her ne kadar iyi niyetli insanların sayısı fazla olmuş olsa da kötü niyetli ve bu konudan farklı bir takım bireysel çıkarımların peşinden bir grup var bu sorunun çözümsüz kalmasıyla alakalı doğru yaptığımız işin heba olmaması adına da paylaşım yapmıyorum ve yaptırmıyorum kimseye de götürmüyorum iş bitsin biz görevimizi tamamlayalım huzuruyla orayı da faaliyete alalım Biga'nın bu can yakıcı sorununu gene doğru yöntemlerle ve yasayla uyumlu bir şekilde çözebilen ilçe düzeyinde bir işi başarmış olmanın mutluluğuyla dönelim öbür işlerimize bakalım. Bu iş bittikten sonra da ilk müdahale edeceğimiz yerler arasında, Ortur, Esentepe, Yeniceköy.. Çok az kaldı yukarısı bittiğinde hem kısırlaştırmalarımız hızlı artacak hem de ardından orada serbest dolaşma imkanı hayvanlarımızı tanımış olacağız yasada bize zaten ya alacaksın bir yerde bakacaksın ya da uyutacaksın diyor biz uyutma tarafında hiç olmadık. Olmayacağız da. Bizim uyguladığımız yöntem pahalı bir yöntem gerek bina yapımı anlamında gerekse esas yük ondan sonra başlıyor zaten buradaki hayvanların veterinerlik hizmetleri beslenme ihtiyaçları ciddi rakamlar tutuyor esas sorun orada kimse bu işin o tarafına doğru bir şekilde bakmak istemediği için konunun uyutulmasından yana olmasını Arzu ediyorlar. Bir süre sonra iş bizden çıkmış olacak biz görevimizi yaptık yapmaya da devam edeceğiz ama gerçek samimi hayvanseverleri de ben o zaman sahneye davet edeceğim mama maliyetlerini düşürmemiz için çok sevdiğiniz bu canlara siz de bir can suyu atın diyeceğim bir poşet mamaya da getirip belediyemize bırakın diyeceğim." şeklinde konuştu.
Röportajımızın devamı önümüzdeki günlerde yayınlanacak…