Biga’nın Sesi, 1968 yılından beri kesintisiz olarak yayınlanan ve bu özelliği ile Türkiye’nin en köklü yerel gazetelerinden biri...

Milli Kütüphanede Biga basın tarihi ile yaptığım çalışmalar sırasında yerel basının toplumsal hafıza açısından ne kadar önemli olduğunu daha iyi idrak etmiştim. 1948’de yayın hayatına başlayan Biga Postası’ndan başlayarak her incelediğim gazetenin her sayfasında Biga tarihi hakkında bir bilgi var. Kimi bir gün sonra unutulmuş, kimi bugün bile yaşayanların hafızalarında canlılığını koruyan ayrıntılar.

Türkiye’de güçlü bir yerel basın geleneği var. Özellikle Cumhuriyet döneminde resmi ilanlarla desteklenen yerel gazeteler her kentte yayınlandı ve bir vakanüvis gibi yaşananları kaydetti. Bu gazeteler yayınlanmasaydı bugün bir kent hakkında bilebildiklerimizin ne kadarına ulaşabilirdik? Kent hafızaları bu kadar güçlü olur muydu? Bunlar cevabını bildiğimiz sorular…

Zaten mustarip olduğumuz “toplumsal alzheimer” tedavi edilemeyecek boyutlarda bir sorun haline gelirdi muhtemelen…

***

Bu nedenle Biga’nın Sesi’nin Biga kent hafızası için önemi büyük. Biga’nın 1948’de yayınlanmaya başlayan ilk gazetesi Biga Postası’ndan itibaren, Biga’da Sabah, Demokrat Biga, Biga Ekspres, Hakkın Sesi, Birlik ve Balıkkaya gazeteleri,Biga’nın Sesi’nden önce yayınlanmaya başlamış ancak hiçbiri günümüze ulaşamamış.

Biga’nın Sesi, 57 yıldır olduğu gibi bugün de Biga’da yaşananları okurlarına duyuruyor ve gelecek kuşaklar için kayıt altına alıyor.

Biga’nın Sesi’nin ilk sayısının ilk sayfasına baktığımızda yerel basının ne kadar önemli ve gerekli olduğunu gösteren haberleri görüyoruz. Bu haberler, 1968 yılının Bigalılarına neler olduğunu ve neler olacağını haber verirken, bizlere de kent tarihi hakkında çok değerli bilgileri ulaştırıyor:

“Şoförler Derneğinin Kongresi”

“Kocabaş Çayı kenarındaki altın arayıcıları”

“Karabiga’daki elektrik kesintisi”

“Askerlik Şubesine atanan komutan”

“Biga-Karabiga yolundaki trafik kazası”

“Çanakkale’de bir gösteri yapacak İsveç Jimnastik Topluluğu”…

***

Her gazetenin ilk sayısında olması mukadder “Çıkarken” başlıklı yazıda ise şu satırlar var:

“(…) Bundan böyle, elinizde tuttuğunuz bu mütevazı gazeteyle kadirşinas ve takdirşinas Bigalıların emrinde ve hizmetindeyiz.

Basın yoluyla Biga ve Sayın Bigalılara hizmet en büyük ve en anlamlı mutluluğumuz olacaktır. (…)

Ne mutlu Biga ve Bigalılara hizmet etmek fırsatlarına ulaşabilenlere…

Çalışma bizden, takdir Sayın Bigalılardandır.”

***

Evet, Biga’nın Sesi 57 yıldır Bigalıların hizmetinde…

57 yıldır yayınlanan sayısız haber ve yazı Biga’nın toplumsal hafızasının en değerli parçalarından…

Biz de zaman zaman bu olağanüstü arşivden seçeceğimiz yazıları, haberleri ve fotoğrafları bugünün Bigalılarına hatırlatacağız.

Kurumların, kentlerin, ulusların tarihi kişilerin hafızalarına bırakılmayacak kadar önemlidir. Yazı öncesine “tarih öncesi”,yazı kullanmayan topluluklara “tarihsiz toplum” denmesinin nedeni de aynıdır.

1960’lardan itibaren Biga’da kimlerin iz bıraktığını, hangi filmlerin vizyona girdiğini, hangi tiyatro gruplarının oyunlarını sergilediğini, hangi derneklerin kurulup ne gibi faaliyetler yaptıklarını, siyasi partileri, bu partilerde görev yapan politikacıları, bayramların nasıl kutlandığını, afetlerde nasıl kenetlendiğimizi, hangi öğrencilerin sınavlarda başarılı olduğunu, kimlerin ne kadar vergi ödediğini ve de Biga ekonomisini yansıtan reklamları zaman zaman paylaşacağız.

“Söz uçar, yazı kalır” atasözüne uygun olarak, Biga’nın Sesi’nin yazdığı ve böylece tarihe kaydettiği ayrıntılarda görüşmek dileğiyle…

19Dc229B 8180 4Adc 9Fe3 9C3D1Ff3Ac9E