Bu denetimler, firmaların önceki işlemlerinin sonradan kontrolü ile eşyanın tesliminden sonraki gümrük beyannamelerinin ikincil kontrolünü kapsıyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, sonradan kontrol ve ikincil kontrol denetimlerinin hız kesmeden devam ettiği belirtilerek, gelişmiş analitik teknolojilerle desteklenen Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS) kullanılarak dış ticaret yapan firmaların son üç yıllık gümrük işlemlerinin titizlikle incelendiği ifade edildi. Bu sistem, risk kriterleriyle yapılan analizler sonucunda, denetim altına alınacak firmaların otomatik olarak skorlandığını ve denetimlerin sistematik bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.
Ayrıca, 18 bölge müdürlüğündeki kontrol şubeleri tarafından da gümrük beyannamelerinin ikinci kez kontrol edildiği, yapay zeka destekli sistemler aracılığıyla sürekli olarak tarama yapıldığı ve şüpheli bulunan beyannamelerin ikincil kontrol incelemesine tabi tutulduğu aktarıldı.
Devlet Gelir Kaybının Önlenmesi Hedefleniyor
Ticaret Bakanlığı açıklamasında, gümrük ve dış ticaret mevzuatına uyum sağlanması, vergi gelirlerinin korunması ve usulsüz işlemlere karşı caydırıcı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bakanlık, özellikle riskli firmalar ve şüpheli işlemler tespit edilerek, haksız kazanç elde eden firmalara yönelik gerekli yaptırımların uygulandığını belirtti.
Son olarak, sonradan ve ikincil kontrol denetimlerinde 2025 yılı ilk üç ayında düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararlarının büyük bir artış gösterdiği belirtildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 oranında bir artış yaşandığı, 2,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararının, devletin gelir kaybının önüne geçilmesi adına önemli bir adım olduğu vurgulandı. Bu dönemde, 2 bin 578 firma tarafından tescil edilen 3 bin 826 beyannameye karar düzenlendiği kaydedildi.