Alışveriş bağımlıları, ihtiyaçları olmadan sürekli bir şeyler satın alırlar ve satın alma dürtülerini kontrol edemezler.


Alışveriş anında mutlu olsalar da sonrasında pişmanlık, suçluluk, kendilerine kızgınlık gibi olumsuz duygular yaşarlar. Paralarını düşünmeden harcadıkları için genellikle ekonomik sıkıntıya düşerler ve para biriktiremezler. Bazı psikologlar bu bağımlılığı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığına benzetiyor.

Bir insanın alışveriş bağımlısı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz
Mutsuzluk, çaresizlik, kaygı, stres ve bunlara benzer olumsuz duygular yaşadıklarında kendilerini alışverişe verirler, yada kendilerini yalnız hissettiklerinde, sosyalleşme ihtiyacı duyduklarında alışveriş merkezlerine giderler.
Para harcama ve alışveriş alışkanlıkları hayatlarında problemlere neden olur; finansal problemler, ilişki problemleri, iş hayatında problemler vs.
Çatışmaları önlemek veya eleştirilmemek adına aldıklarını başkalarından saklamayı tercih ederler veya fiyatlarını eksik söylerler.
Alışveriş bağımlılığında ihtiyacı olmadığı halde satın alma dürtüsünü kontrol edemediği için satın alıyor. Burada temel nokta satın alma değil, dürtüsünü kontrol edememe durumu.
Alışveriş bağımlıları kendini geliştiremez, kendini sakinleştirecek rahatlatacak şeyleri keşfedemez, beyin sürekli alışveriş yap rahatla mesajını iletir., geleceğine yön verirken alışveriş yoksunluğu yaşamamak için maddiyatı ön plana koyacağından sağlıklı kararlar veremez, Örnek verecek olursam

20 yaşında olduğunu söyleyen üniversite öğrencisi genç kıza, dolabında giymediğin kıyafet var mı diye sorduğumda Amacım , genç kızın alışveriş bağımlısı olup olmadığını tespit etmekti. Alışverişin yanında bağımlılık kelimesi olmasına rağmen kız büyük bir rahatlık ve gurur içinde cevap verdi soruma . Çünkü o bağımlılığın hayatını nasıl kabusa çevireceğinden habersiz, alışveriş kısmının cazibesine kapılmış durumda.
Kıyafetlerin içlerinde yeni aldığı ve fakat hiç giymediği kıyafetler de olduğunu ifade etti gururla. Moralin bozukken nasıl rahatlarsın sorusuna, alışveriş yaparak stres atarım diye cevap verdi. Paran bittiğinde ne yaparsın dediğimde ailemden isterim, vermediklerinde surat asarım, trip atarım, arkadaşlarımın var ama diyerek duygu sömürüsü yaparım ve amacıma ulaşırım diye cevap verdi. İşte böyle bir şey Alışveriş bağımlısı olmak.