İDDEF; Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki külliye, cami, mescit ve ders halkalarıyla eğitim hizmeti verirken, acil yardım çalışmalarıyla ihtiyaç sahibi insanların hayatını kolaylaştırıyor.
Gazeteci ve şu an Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından; Uluslararası Eğitim, Tebliğ ve İnsani Yardım Kuruluşu olan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) Çanakkale Temsilcisi olarak görev yapmaktayım. Biga’da temsilcilik ofisimiz var ve hayırseverlerimizi misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye dahil 56 ülke 310 bölgede faaliyet gerçekleştiren İDDEF, Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki külliye, cami, mescit ve ders halkalarıyla eğitim hizmeti verirken, insani ve acil yardım çalışmalarıyla ihtiyaç sahibi insanların hayatını kolaylaştırıyor.
6 Şubat 2023’te ülke olarak yaşadığımız asrın felaketi deprem ve 7 Ekim’den bu yana tarihin en büyük soykırımının yapıldığı Gazze olmak üzere son zamanların en ağır, yıkıcı ve meşakkatli dönemini geride bıraktık. Deprem, sel, orman yangınları, kuraklık, sivilleri tehdit eden savaş ve çatışmaların sonucu olarak pek çok insan yalnızca yeterli gıdaya ve temiz suya ulaşamadığı için hayatını kaybetti. Tüm afetlere rağmen İDDEF olarak hayırseverlerimizin, ekiplerimizin ve gönüllülerimizin desteğiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünyanın ihtiyaç olan her bir köşesine eğitim ve insani yardım ulaştırma hedefiyle hizmetlerimizi 14 yıldır özverili, güvenilir ve istikrarlı çalışmalarla sürdürürken, her yıl olduğu gibi 2023’te de eğitime ulaşamamış ve insani yardıma muhtaç 4,5 milyon insana umut olmaya çalıştık. Yardıma muhtaç kardeşlerinin ihtiyaçlarını gideren tüm hayırsever bağışçılarımıza gönülden teşekkür ederiz.
Diğer tüm çalışmaların detayına inmeyeceğim ama hayati önem taşıyan bir konunun üzerinde durmak dünyanın gerekliliğidir. İDDEF olarak, sadece 2023 yılında 11 ülkede 488 yeni su kuyusu açılışı gerçekleştirerek 200 binden fazla kardeşimizi temiz su ile buluşturduk. Bugüne kadar bağışçılarımızın desteğiyle 5000 su kuyusu açıp, 2,5 milyondan fazla insanın temiz suya kavuşmasını sağladık.
Peki, Afrika ya da Asya’da su kuyusu açmak neden önemli? Bir su kuyusu hayatı ne kadar değiştirebilir? Yaşam kaynağı, ferahlık, bereket ve temizlik olan su olmadan hayat düşünülebilir mi? Elbette ki hayır! Öncelikle yaşadığımız güzel ülkemizde suyumuzun kıymetini bilerek, suyun bitmez tükenmez bir kaynak olduğunu düşünerek hareket etmemeliyiz. Bir damla suyun kıymeti hele ki ilerleyen yıllarda tahmin bile edemeyeceğimiz bir duruma gelecek. Önümüzde hiç de iç açıcı bir tablo yok. Su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Son 5 yıl son 170 yılın en sıcak dönemi olarak Birleşmiş Milletler tarafından açıklandı. Son 50 yılda yine seller, fırtınalar, kuraklıklar ve buna bağlı doğal afetler 5 kat artmış durumdadır. Önümüzdeki 26 yıl içerisinde ise yağışlar ve kar örtüsünde azalma bekleniyor. Durum bu şekildeyken kirli su tüketmek zorunda kalan, çeşitli hastalıklarla mücadele eden Afrika’daki kardeşlerimiz için su kuyusu açarak büyük bir iyilik yapıyoruz.
Afrika’da su kuyusu açıldığı zaman hayat yeniden başlamış oluyor. Temiz su geliyor, beraberinde sağlık geliyor. Evlere temiz su giriyor. Özellikle kadın ve çocuklar günde 6 saatlerini evlerine su taşımakla geçiriyor. Çocuklar eğitimlerine zaman ayırmada güçlük çektiği gibi, kadınlar evleri ve aileleriyle yeteri kadar ilgilenemiyor. Su kuyusu açıldığı için böylece zaman kazanılıyor. Yanındaki medrese, mescit gibi kalıcı eserlere ibadet, kullanma gibi birçok olanak sunuluyor. Permakültür dediğimiz çalışma kapsamında, zirai faaliyetler artıyor, ürünler sulanıyor. Yani tabiri şöyle yaparsak; balık hediyeleşmesi ile beraber balık tutmak öğretiliyor. Su ile köye hayat geliyor. Su hayattır!
Samet Tunçer
İDDEF Çanakkale İl Temsilcisi
[email protected]