Su, bir insanın ve diğer tüm canlıların hayatta kalması için yegane kaynak. Ancak doğada kıt olan suya dünyanın birçok bölgesinde temiz şekilde ulaşılamadığı gibi, milyonlarca kişi de suya erişemiyor.
Su, bir insanın ve diğer tüm canlıların hayatta kalması için yegane kaynak. Ancak doğada kıt olan suya dünyanın birçok bölgesinde temiz şekilde ulaşılamadığı gibi, milyonlarca kişi de suya erişemiyor. Bu durum yaklaşık 850 milyon insan içme suyuna, 2 milyar insan ise temiz suya ulaşamıyor şeklinde raporlanıyor. Özellikle Afrika ve Güney Asya’da su problemleri yaşanırken, İDDEF susuzluk ve kirli su problemini çözmek için bağışçılarının desteğiyle açtığı su kuyularına her geçen gün yenisini ekleyerek insanlığı temiz suya kavuşturmaya devam ediyor.2021 yılında arkadaşlarımız ve yakın çevremizle Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’da Biga Sancağı ve Ümmet-i Muhammed adıyla bir su kuyusu açmıştık. Güneş panelli, elektrikli, 5 tonluk su depolu, 8 çeşmeli ve günlük 1500-2000 kişiye hizmet veren su kuyumuzun hizmeti iki yılı aşkın süredir bereketle sürüyor. Kamuoyuna duyurmadığımız su kuyumuzun açılışının görsellerini paylaşmamızın ardından birçok vatandaş ve arkadaşımızdan ‘Bizim de haberimiz olsaydı. Destek olmak isterdik’ ifadelerini duyduk. O zaman anladım ki hayrın gizli değil, paylaştıkça çoğalması açısından açık şekilde duyurulması gerekiyor. İşte şimdi yeniden Bismillah diyerek başladığımız yeni projemizin detaylarını aktarmak istiyorum.
Biga’ya manevi hizmetlerde bulunmuş, birçok eser ve nice talebeler yetiştirmiş olan Alim Mustafa Münip Efendi’nin ismini temiz suya erişimin olmadığı Afrika’da da yaşatmayı hedefliyoruz. Köy, medrese ve mescit üçgeninde bir noktada inşa edilecek su kuyusundan yokluk ve yoksulluk nedeniyle temiz suya ulaşamayan yerel halk, ücretsiz ilim tahsil eden talebeler ve mescide namaz kılmaya gelen herkes faydalanacak. Ümit ediyoruz ki nice talebe yetiştiren Mustafa Münip Efendi’nin ismiyle açılacak olan su kuyusundan çok uzak diyarlarda nice talebeler istifade edecek, adına duada bulunacak.
Hepimiz biliyoruz ki alimin ölümü alemin ölümü gibidir. O yıllarda Biga’ya çok büyük ilim ve irfan hizmetleri olan gönül sultanı Mustafa Münip Efendi’yi Ümmet coğrafyasında da tanıtalım. Üzerinde yaşadığımız kadim şehre manevi hizmetlerde bulunmuş, birçok eser ve nice talebeler yetiştirmiş olan Alim Mustafa Münip Efendi’yi çok uzak diyarlarda, bir ilim yuvasında da ismini yaşatalım.
Mustafa Münip Efendi’yi birçok kimse Çiçekli Dede olarak bilir. Kaynaklara göre 1785 yılında doğan ve 1848 yılında 63 yaşındayken vefat eden Münip Efendi, şehrin manevi lideridir. 1940 yılında dönemin Biga Müftüsü Hamdi Erdem Efendi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na hazırladığı Münip Efendi biyografisinde elde çok bilgi olmaması sebebiyle, doğum vefat yılına, kabrinin Çan yönünden girişte küçük bir tepede ve selvi ağaçlarının altında olduğunu anlatmış. Biga’daki medresede yüzlerce belki de binlerce talebe okutan, şehirde dini mübin üzerine çalışmalar yapan Münip Efendi, Nasbülayn, Şecere-i Tuba ve Şufa-i Şerif isimlerinde eser ortaya koymuş. Çiçekli Dede lakabı ise vefatından bir süre önce Biga’da ölümcül çiçek hastalığının başlamasından gelir. Dönemin kadısı ile konuşan Münip Efendi, “Ya Kadı sen veya ben ölmedikçe bu hastalık sönmeyecektir” der. Ertesi gün ise hastalanarak vefat eder. Ölümünden sonra ise şehirde hastalık biter. Münip Efendi, ölümünden önce yazdığı ve medresenin avlusunun köşesine koyduğu mezar taşının başucuna dikilmesini vasiyet etmiş ve mezar taşını kendisi kaleme almış. Taşa ‘Allah baki, Allah’ım sen her şeyden münezzehsin. Senden bağışlanmayı umarım. İsyanımdan dolayı beni cezalandırma, noksanlarımı sen tamamla’ yazmış.
Yaklaşık 660 yıldır Müslüman yurdu olan bu kadim topraklar üzerinde nice zatlar yaşadı. Şimdi görevimiz sınırları olmayan Müslüman kardeşliğiyle Ümmet coğrafyasında da o zatlarımızın hem isimlerini yaşatmak hem de büyük bir problemin çözümünü sağlayarak insanlığı temiz ve içilebilir suyla buluşturmak.
Haydi şimdi gelin Bigalı Alim Mustafa Münip Efendi Su Kuyusunu hep birlikte tamamlayalım. Su kuyumuz Batı Afrika ülkesi Gana’da kırsal bir bölgede açılacak olup, ihtiyaçlı köy ve medrese yanı olacak. Sondaj, Depolu, Elektrikli 12 Çeşmeli sondaj uzunluğu 70 m – 80 m arası günlük 600 - 700 kişinin faydalanacağı çeşmeli su kuyusunun bütçesi 6.000 dolar. Siz de dilediğiniz miktarda bağış yaparak binlerce insana umut olabilirsiniz. Desteğiniz için İDDEF Biga Temsilciliğimizi ziyaret edebilir, TR89 0020 5000 0061 8675 9000 04 nolu İBANA N4703 Nolu Su Kuyusu - (cep telefonu numarası) açıklamasıyla bağışınızı ulaştırabilirsiniz.
Her yıl Kur’an-ı Kerim tilavetleri, dualar ve ikramlarla anılan Allah dostu zatımızı rahmetle yad ediyoruz.
Rabbim sadaka-i cariye hükmündeki bu hayrımızı niyetimizle beraber şimdiden kabul buyursun.